Category

Sailing Champions League

Mogelijk ook Eredivisie Zeilen in Australië vanaf 2019

By | Sailing Champions League | No Comments

Down Under wordt momenteel hard gewerkt aan een Australische versie van de Eredivisie Zeilen (Champions League Sailing). Alles wordt in stelling gebracht om snel van start te kunnen gaan. Zo is het creëren van een grote J/70 vloot in volle gang en zien ze met vertrouwen tegemoet dat er een Australisch team mee zal doen aan de (halve) finale van de Sailing Champions League. Een mooi vertrekpunt met voldoende voedingsbodem voor wedstrijden door heel Oceanië!

Howard Elliott

Het Australische bestuur is inmiddels samengesteld:

  • Howard Elliott (Sydney): Juridisch, Politiek & Promotie
  • Mark Turnbull (Melbourne): Project Management & Logistiek
  • Scott Llewelyn (Melbourne): Sponsoring & Marketing

Het bestuur heeft al een zeer hecht netwerk binnen de “Australian Sailing Board”, vergelijkbaar met het Nederlandse Watersportverbond. Howard Elliott is er van overtuigd dat Australian Sailing Board het Eredivisie Zeilen van harte welkom zal heten, omdat het goed aansluit bij de strategie van de Australian Sailing Board om zoveel mogelijk zeilers te enthousiasmeren en te bereiken:

  1. High Performance Sailing
  2. Members, Youth, Education
  3. Clubs

Het officieel bericht is hier te lezen.

Jachtclub Scheveningen naar finale Champions League Sailing

By | Sailing Champions League | No Comments

Jachtclub Scheveningen flikt het opnieuw: Als eerste Nederlandse team hebben zij zich weten te kwalificeren voor de finale van de Sailing Champions League finale eind augustus. WSV Giesbeek had alle zeilen nog bijgezet op de laatste dag, maar kwam net een paar punten tekort voor een finale plaats. Afhankelijk van het aantal deelnemers tijdens de 2e halve finale  in St. Petersburg wordt definitief bepaald of Giesbeek toch nog naar de finale mag. Read More

LIVE – Loting halve finales Sailing Champions League 2018

By | Sailing Champions League | No Comments

Het aftellen is begonnen! Op maandag 27 november 2017 om 12:00 zal de loting plaatsvinden voor de twee kwalificatie events in 2018. De 64 beste Europese zeilteams van 2017 doen mee om uiteindelijk de felbegeerde titel in St. Moritz binnen te hengelen. Namens Nederland zijn net als afgelopen jaar WSV Almere Centraal en Jachtclub Scheveningen van de partij, dit jaar vergezeld door WSV Giesbeek en VWDTP. Tijdens de loting wordt bepaald wie er naar de 1e halve finale in Porto Cervo mag (31 mei t/m 3 juni 2018) en wie mag schitteren tijdens de 2e halve finale in St. Petersburg (data helaas nog niet bekend).

De loting voor beide halve finales 2018 zal LIVE te volgen zijn via de FACEBOOK pagina van Sailing Champions League.

ALMERE CENTRAAL LANDSKAMPIOEN EREDIVISIE ZEILEN

By | Eredivisie Zeilen, Sailing Champions League | 3 Comments

Op vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober vormde het Weerwater in Almere het decor voor de ontknoping van de Eredivisie Zeilen 2016. Zaterdag 1 oktober, op de voorlaatste dag van het seizoen, pakte WV Almere Centraal de landstitel. De zeilers van de KWS Sneek en Jachtclub Scheveningen eindigde zondag als tweede en derde in de clubcompetitie voor watersportverenigingen.

Stand Eredivisie Zeilen 2016
1. WV Almere Centraal, 119 punten.
2. KWS Sneek, 153 punten.
3. Jachtclub Scheveningen, 157 punten.

Kijk in het SAP Live Center voor het volledige eindklassement en alle uitslagen.

Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden in totaal 18 clubs om de landstitel. Er wordt gevaren in door de organisatie ter beschikking gestelde sportboten van het type J/70. Wedstrijden duren maximaal 15 minuten en na elke wedstrijd wisselen de clubs van boot. Er staan per speelronde (vrijdag, zaterdag, zondag) 45 wedstrijden op het programma. In totaal bestaat het seizoen uit vijf speelrondes. Speelrondes die plaatsvonden in respectievelijk: Monnickendam, Giesbeek, Aalsmeer, Veere en Almere.

edzalmere1600026WV Almere Centraal landskampioen
Zaterdag op de voorlaatste dag van de Eredivisie Zeilen 2016 stlede het team van WV Almere Centraal de overwinning alvast zeker. Uiteindelijk eindigde het team met een voorsprong van maar liefst 34 punten. Teamcaptain John den Engelsman: “We hebben vijf mooie speelrondes gekend. Alle verschillende weercondities zijn voorbij gekomen. Op absoluut prachtige locaties in Nederland. Op het water was er een hele mooie strijd gedurende het gehele jaar. Zeker in de top zat het dicht bij elkaar.”

Gevraagd naar de doelstelling voor 2017 was de stuurman van Almere Centraal duidelijk. Den Engelsman: “Natuurlijk gaan we onze titel verdedigen. We mogen ook weer naar de Sailing Champions League. Dus we gaan ook in Europa proberen een paar potjes te breken.”

edz_alm_zon-2713KWS Sneek naar Sailing Champions League
Ondanks de tweede plaats was er bij de KWS Sneek geen sprake van teleurstelling. Stuurman Maarten Jamin: “We hebben een fantastisch seizoen gehad met Sneek. De doelstelling was om bij de eerste drie te eindigen. Dat is gelukt! Voor dit weekend was Almere Centraal eigenlijk al uit het zicht. Dit weekend hebben we ons gefocust op de tweede plek. Dat hebben we voor elkaar weten te boksen. Daar zijn we heel erg blij mee. We zien nog heel veel mogelijkheden om ons als team te verbeteren. De verwachtingen en ambities voor de toekomst zijn hoog.”

Zo wacht de Friezen onder andere een ticket voor de Sailing Champions League, opnieuw Jamin: “Het is een fantastisch avontuur dat we volgend jaar Europees kunnen zeilen tegen de absolute top. Dat is heel bijzonder.”

edzalmerezat00009Jachtclub Scheveningen kent episch seizoen
Voor de zeezeilers uit Scheveningen betekende de derde plaats het behalen van de vooraf gestelde doelstelling. Woordvoerder en zeiler Tom Kerkhof: “We hebben onze doelstelling gehaald. Wij zijn hartstikke blij met dit epische seizoen. Ik denk dat het een hele knappe prestatie is dat we derde zijn geworden in een veld met de 18 beste verenigingen van Nederland. We zijn nu heel erg blij en kijken met veel zin naar volgend jaar.”

De derde plaats geeft Jachtclub Scheveningen naar alle waarschijnlijkheid ook recht op een ticket voor de Sailing Champions League. Maar voor de Scheveningers is de Eredivisie Zeilen is meer dan alleen de wedstrijden tegen de andere clubs.

Kay Heemskerk – eredivisiezeiler bij Jachtclub Scheveningen – legt uit: “Vanuit de vereniging is er veel support. Dat motiveert. Op onze beurt proberen wij ook wat terug te doen voor de jeugd van de vereniging. Zo zijn we actief betrokken bij de zeilschool die aan de vereniging is gekoppeld: De Zoute Optimist. Ieder teamlid is daar een dag geweest om te helpen. Op deze manier proberen we de hele vereniging erbij te betrekken en ontstaat er echt een achterban met fans die ons volgen. Zo wordt het concept ook breder gedragen binnen de vereniging en kunnen wij wat terug doen. Dat is mooi.”

Roermond in eindklassement net naast het podium
edz_alm_zon-2570
De zeilers van de R.R. & Z.V. Maas en Roer kenden in Almere een sterk weekend, ze eindigde al eerste wanneer we kijken naar alleen de in Almere gevaren wedstrijden. Geheel onverwacht was het sterke optreden van de zeilers uit Roermond niet. Ook vorig weekend waren ze in vorm en zeilden in het Italiaanse Porto Cervo naar een knappe zesde plaats in de Sailing Champions Leauge, met de beste 32 clubs van Europa.

Michel Peulen over het seizoen 2016: “Het was een geweldig seizoen, we hebben genoten. Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Natuurlijk de andere verenigingen en onze eigen sponsoren: Smurfit Kappa, Hermus Watersport en Henri Lloyd maar ook zeker de organisatie en partners van de Eredivisie Zeilen. Wij kijken nu al uit naar 2017.”

VWDTP uit Groningen vijfdeedzalmere1600020
Voorafgaand aan het seizoen was de doelstelling van de Groningse zeilploeg een top zes klassering. Met een vijfde plaats is daar aan voldaan. Volgend seizoen kan de doelstelling wellicht naar boven worden bijgesteld. Als het aan coach Frans Robertus ligt zit hij ook komend seizoen bij de Groningers op de bank. Robertus: “Maar dat ligt ook aan de wensen van het bestuur en de spelers. Volgende week gaan wij het seizoen evalueren en daarna weten we meer.”

edz_alm_zon-2662Giesbeek eindigt als zesde
Op slechts één punt van de nummer vijf Groningen eindigt WSV Giesbeek als zesde. De ervaren stuurman Peter Wanders, die in het verleden reeds ervaring op deed in de Duitse Bundesliga (de zustercompetitie van de Eredivisie Zeilen) was na afloop tevreden. Wanders: “Deze speelronde hebben we alle weertypes gehad. We hebben in bijna elke race wel een wissel toegepast alle negen zeilers zijn in actie gekomen. Onze zesde plaats in het eindklassement is beter dan ik had verwacht. Daar mogen we trots op zijn.”

edz_alm_zon-2542

WV Braassemermeer zevende
WV Braassemermeer uit Roelofarendsveen besluit het eerste volledige Eredivisie seizoen als zevende. Bart Leerling: “Als je het niveau van de competitie nu vergelijkt met het testevenement van de Eredivisie Zeilen dan zie je een wereld van verschil. Iedereen vaart gewoon hard mee. Er zijn dit jaar geen gratis plekken meer. Wat betreft het Eredivisie Zeilen zijn we in Nederland echt op de goede weg.”

edzalmere1600010Breskens achtste en dus in linkerrijtje
Coach Carlo Vroon over de achtste plaats van zijn pupillen: “Ik ben trots op dit jonge team. We willen echt zeilers opleiden en hier in de Eredivisie laten proeven aan het echte werk. Gedurende het seizoen hebben we steeds meer jonge mensen kunnen laten varen. Die hebben het fantastisch gedaan. Dat we in het linkerrijtje staan is iets waar wij als Breskens trots op kunnen en moeten zijn.”

WV Uitdam verliest landstitel maar zit vol plannenedz_alm_zon-2547
De uittredend landskampioen WV Uitdam eindigt het seizoen uiteindelijk als twaalfde. Volgens Wietze Zetzema geen onverwachte plaats en een duidelijk gevolg van het ingezette beleid. Zetzema: “We hebben er dit jaar bewust voor gekozen om met een hele brede groep te gaan varen met veel jonge mensen. Zo hebben we voor de Eredivisie echt een basis gecreëerd binnen de vereniging. De Eredivisie Zeilen leeft nu binnen de vereniging! Dat dit af en toe misschien ten koste gaat van de resultaten dat zij dan maar zo. We hebben als Uitdam een mooi seizoen achter de rug en zijn trots dat we als landskampioen hebben kunnen rondvaren. Afgelopen weekend in de Sailing Champions League (waar het team als zevende eindigde red.) hebben we wederom laten zien wat we in onze mars hebben.”

Op de vraag of we Uitdam volgend jaar weer tussen het rijtje kanshebbers voor de titel moeten zetten was Zetzema nog wat cryptisch: “We gaan straks eerst eens dit seizoen evalueren maar ik verwacht dat we volgend jaar iets meer met een vaste kern gaan werken. We zullen meer uren moeten gaan maken en misschien zitten er ook nog wel wat transfers aan te komen.”

 

R.R. & Z.V. Maas en Roer en WV Uitdam in top zeven bij Sailing Champions League

By | Eredivisie Zeilen, Sailing Champions League | No Comments

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 september kwamen de 32 beste zeilclubs uit 12 Europese clubcompetities in actie tijdens de Sailing Champions League. De Deutscher Touring Yacht-Club pakte de winst. Twee van de drie deelnemende Nederlandse clubs finishten in de top tien. R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond werd zesde en WV Uitdam eindigde als zevende. WV Almere Centraal, het derde Nederlandse team, werd 25e.

Finale in lichtweer omstandigheden
14462964_1029925063771434_2523579727905311228_nHet weekend werd gekenmerkt door lichtweer omstandigheden. Wegens een gebrek aan wind in het Italiaanse Porto Cervo kwamen de teams op de vrijdag zelfs helemaal niet in actie. Uiteindelijk konden er op de zaterdag en zondag nog 34 races gevaren worden. Het was voor het tweede jaar op rij dat de finale van de Sailing Champions League plaatsvond in Porto Cervo.
Riccardo Bonadeo, voorzitter van Yacht Club Costa Smeralda: “Deze tweede editie heeft bevestigd hoe populair het format is: snel, fun en technische wedstrijden. Het zijn de beste clubs van de nationale competities en dat zie je. Het niveau van de competitie is echt heel hoog. We zien dat het niveau nog hoger ligt dan vorig jaar.”

Na 34 races pakte de regerend landskampioen uit Duitsland: Deutscher Touring Yacht-Club de winst voor de Zwitserse Regattaclub Bodensee en Regattaclub Oberhofen die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Kijk in het SAP Live Center voor alle uitslagen en het volledige klassement.
14424780_1030729280357679_7799355465043583366_o
Max Weiss – stuurman Deutscher Touring Yacht-Club
“Het is ongelofelijk wat hier gebeurt is. We hadden een beetje geluk met de omstandigheden en dat pakte goed uit voor ons. Er waren maar een paar mensen die dachten dat we het konden het doen maar het is ons gelukt. We kunnen niet wachten om het te gaan vieren.”

Max Visser – stuurman R.R. & Z.V. Maas en Roer
“Je kan zeggen dat Nederland het heel goed gedaan heeft. Wij zijn heel trots met onze zesde plaats. Het waren lichtweer wedstrijden maar het niveau lag heel hoog de verschillen waren heel klein ik vind het echt een unieke prestatie.”

Wietze Zetzema – stuurman WV Uitdam
“Ik ben heel erg trots dat we bij de beste zeven jachtclubs van Europa staan. We zijn in het toernooi gegroeid. We hebben hier en daar wat hogere uitslagen gekend, dat hebben we aan ons zelf te wijten. Daar hebben we van geleerd en we hopen er volgend jaar weer bij te mogen zijn.”

John den Engelsman – stuurman WV Almere Centraal
“Voor ons was het kwa uitslagen een wat minder mooi weekend. We hebben wel echt genoten van spannende wedstrijden. Helaas viel het dubbeltje voor ons vaak net de verkeerde kant op. We moeten dat nog even rustig terug analyseren. Maar het is bovenal fantastisch dat Roermond en Uitdam zo’n geweldige prestatie hebben neergezet. De Nederlandse driekleur is in een veld met 32 teams in de top tien gewoon twee keer vertegenwoordigd.”

Ontknoping Eredivisie Zeilen komend weekend in Almere
Van vrijdag 30 september t/m zondag 2 oktober strijden in de Eredivisie Zeilen 18 toonaangevende watersportverenigingen (waaronder R.R. & Z.V. Maas en Roer; WV Uitdam; WV Almere Centraal) in de beslissende, van in totaal vijf, speelronde van de Eredivisie Zeilen om het landskampioenschap. Via dezelfde formule als in de Sailing Champions League: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan. In de Eredivisie kent WV Almere Centraal inmiddels een ruime voorsprong en lijkt af te stevenen op de titel. John den Engelsman: “Hopelijk kunnen we het volgende week in Almere weer een beetje rechtzetten.”

NEDERLANDSE TEAMS GOED VAN START BIJ SAILING CHAMPIONS LEAGUE

By | Sailing Champions League | No Comments

Zaterdag 24 september starten de beste 32 teams uit 12 Europese clubcompetities in Porto Cervo, Italië voor de finale van de Sailing Champions League. Om te bepalen wie de beste zeilclub van Europa is. Onder de 32 deelnemers drie Nederlandse zeilclubs. Na vijf flights doen de drie Nederlandse teams goed mee.

1. Deutscher Touring Yacht-Club, 9 punten
2. Regattaclub Bodensee, 15 punten.
3. Kongelig Norsk Seilforening, 15 punten.

9. WV Uitdam, 19 punten.
15. R.R. & Z.V. Maas en Roer, 21 punten.
21. WV Almere Centraal, 24 punten.

Kijk in het SAP Live Center voor alle uitslagen en standen. Op zondag 25 september valt de beslissing in de Sailing Champions League. Deze finale dag is uiteraard te volgen via het SAP Live Center en de livestream.

DRIE NEDERLANDSE TEAMS STRIJDEN IN FINALE SAILING CHAMPIONS LEAGUE 2016

By | Eredivisie Zeilen, Sailing Champions League | No Comments

Van 23 tot 25 september wordt de finale van de Sailing Champions League gehouden in Porto Cervo, Sardinië. De beste 32 teams uit 12 Europa’s clubcompetities treffen elkaar om te bepalen wie de beste zeilclub van Europa is. Onder de 32 deelnemers drie Nederlandse zeilclubs.

Wie is wie?
De Europese titel is op dit moment in handen van de Koninklijke Noorse Yacht Club. De deelnemende teams zijn de regerende landskampioenen en de clubs die zich hebben gekwalificeerd tijdens de voorrondes, gehouden in Sint Petersburg, afgelopen augustus. Namens Nederland verschijnen WV Uitdam (landskampioen 2015), R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond (nummer 2 – 2015) en WV Almere Centraal (nummer 3 – 2015 en huidige leider de Eredivisie) aan de start.

WV Uitdam
Wietze ZetzemaDe regerend landskampioen is komend weekend op volle oorlogssterkte en treedt aan met: Wietze Zetzema, Rob Schutte, Jochem Schoorl en Jan van Wengerden. Zetzema over zijn team: “Wij hebben het team opgebouwd uit een mix van ervaring en jeugdig talent. Jan en Jochem zijn zij bij ons in het team gekomen en door heel veel training en wedstrijdervaring op te doen in de Eredivisie zijn ze snel verder gekomen. Ondertussen vaart Jochem ook al mee in het internationale IRC-circuit. Onze doelstelling is winnen maar we zien dit event ook een beetje als een afsluiting van het jaar waarin wij ons met WV Uitdam kampioen van Nederland mochten noemen.”

WV Almere Centraal
johndenengelsman-wvalmerecentraalDe nummer drie van vorig jaar en huidige nummer één in het Eredivisie klassement. De club kwalificeerden zich met een tiende plaats in de voorronde voor het finale weekend van de Sailing Champions League. In Porto Cervo treedt het team aan met: Francois van Vliet, Irene Doets, Willem Jan van Dort en John den Engelsman. De doelstelling van WV Almere Centraal is duidelijk. Den Engelsman: “We willen het tenminste beter doen dan afgelopen seizoen, toen werden we tiende. Maar er zijn nu meer teams en de kwaliteit van de andere teams is ook weer hoger dan vorig jaar. Dus een goede top tien positie is het doel.”

Voor dit Almeerse team is het al het derde jaar op rij dat ze deelnemen aan de Sailing Champions League. Den Engelsman: “Wij zien ernaar uit om de strijd aan te gaan met de overige 31 clubs. De locatie in Porto Cervo en de kwaliteit van de deelnemers belooft veel spanning op het water en mooie beelden. Gelukkig hebben we tijdens de speelrondes in de Eredivisie Zeilen goed kunnen trainen en zijn wij als team beter geworden en bekender met deze manier van racen. We hopen dat WV Uitdam en Maas en Roer ook een goed eindresultaat neerzetten. Beide teams hebben ervaren zeilers, we zijn echt met een sterke Nederlandse afvaardiging.”

R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond
MaasenRoer_Michel_PeulenDe nummer twee van vorig jaar finishte in de voorronde als elfde en plaatste zich voor het finale weekend. In Italië gaan Max Visser, Jaap Smolders, Robert-Jan Kentgens en Michel Peulen de club uit Roermond vertegenwoordigen. Michel Peulen: “Onze verwachting is dat het een fantastisch evenement gaat worden. We willen vooral veel ervaring opdoen en leren door goed op alle topteams te letten. Als doelstelling hebben we een klassering in de top 20.”

Noren, Russen, Italianen en Duitsers topfavorieten
Topfavoriet is uiteraard de winnaar van vorig jaar: de Koninklijke Noorse Yacht Club en de nummers twee en drie van vorig jaar: Yacht Club Costa Smeralda (de Italiaanse gastheren) en de Yacht Club Navigator uit Rusland. Maar ook alle deelnemende Duitse teams zijn allen kanshebbers

Deelnemende teams
De Sailing Champions League is de Champions League van het internationale zeilen. In de Sailing Champions League komen de 32 beste zeilverenigingen uit. De beste zeilverenigingen van twaalf landen.

Denemarken: Skovshoved Sejlklub, Hellerup Sejlklub
Duitsland: Berliner Yacht Club, Deutscher Touring Yacht-Club, Müncher Yacht-Club, Norddeutscher Regatta Verein.
Engeland: Hayling Island Sailing Club
Finland: Åländska Segelsällskapet, Wasa Segelförening
Frankrijk: Club de Voile de Saint Quentin
Italië: Club Canottieri Roggero Di Lauria, Società Velica di Barcola e Grignano, Yacht Club Costa Smeralda, Yacht Club Adriaco
Nederland: WV Almere CentraalRR & ZV Maas en Roer, WV Uitdam
Noorwegen: Åsgårdstrand Seilforening, Arendals Seilforening, Royal Norwegian Yacht Club
Oostenrijk: STWV Achensee, Yacht Club Bregenz
Polen: Yacht Club Sopot, TZR Szczecin
Rusland: St. Petersburgs Yacht Club, Yacht Club Navigator
Zweden: Halmstad Segelsällskapet, Kungliga Svenska Segelsällskapet, Värmdö Jolleseglare
Zwitserland: Regatta Club Bodensee, Regatta Club Oberhofen, Société Nautique de Genève

SCL.white_web.logoHoe te volgen?
De Sailing Champions League is uiteraard te volgen in het SAP Live Center daarnaast is er op zaterdag 24 en zondag 25 september een livestream beschikbaar vanuit Porto Cervo.

Eredivisie Zeilen
18 toonaangevende watersportverenigingen strijden gedurende vijf speelrondes om landskampioen te worden. De formule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door het gehele land. De Eredivisie Zeilen is de toonaangevende zeilwedstrijd die eenvoudig te begrijpen is en die direct, online te volgen is met live beelden en animaties voorzien van deskundig commentaar. Op 30 september en 1 en 2 oktober in Almere wordt de beslissende speelronde gezeild.

DRIE NEDERLANDSE CLUBS IN FINALE SAILING CHAMPIONS LEAGUE 2016

By | Sailing Champions League | No Comments

WV Almere Centraal en R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond hebben zich in augustus gekwalificeerd voor de finaleronde van de Sailing Champions League. In het laatste weekend van augustus kwamen de nummers twee en drie van de Eredivisie 2015 in Sint Petersburg, Rusland in actie tijdens de voorrondes van de Sailing Champions League 2016.

Almere en Roermond plaatsten zich voor het finale weekend. En komen van vrijdag 23 september tot en met zondag 25 september samen met regerend landskampioen Uitdam in actie in de Europese finale in Porto Cervo, Sardinië – Italië.

maxvisser-rrzvmaas&roerMax Visser, teamcaptain van Maas en Roer uit Roermond was bij terugkomst erg te spreken over de eerste ervaringen in de Sailing Champions League: “Het was zeilen in optima forma: de ervaring van de cultuur tussen het oude en het nieuwe Rusland. Met topteams uit 12 landen, hevige competitie, prachtige zeilomstandigheden. Kortom een superervaring! De Sailing Champions league is absoluut een must om aan mee te doen. Het ultieme doel voor alle verenigingen die wedstrijdzeilen serieus nemen!”

Sailing Champions League 2016 van start

By | Sailing Champions League | No Comments

Van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 28 augustus wordt in Sint Petersburg de eerste ronde van de Sailing Champions League 2016 gevaren. Op de wateren van de Saint Petersburg Yacht Club strijden 32 top teams uit de verschillende nationale zeilcompetities met elkaar om een plek te bemachtigen voor de finale ronde. De finale wordt van vrijdag 23 september tot en met 25 september gevaren worden in Porto Cervo, Sardinië. Tijdens de eerste ronde zullen er twee Nederlandse teams aan de startlijn verschijnen: R.R. & Z.V. Maas en Roer en WV Almere Centraal.

EDZ_030716-7322


SCL.white_web.logo

Sailing Champions league
De Sailing Champions League is de Champions League van het internationale zeilen. In de Sailing Champions League komen de 36 beste zeilverenigingen uit. De beste zeilverenigingen van 20 Europese landen aangevuld met teams uit Canada, Oman, Hong Kong en de USA.

In 2016 staan er twee SAILING Champions League events op het programma. Van 26 tot 28 augustus is er in Sint Petersburg – Rusland een kwalificatie event. Gastheer is de St. Petersburg Yacht Club. Van 23 tot 25 september is Porto Cervo – lItalië net als in 2015 het decor van het finale event. Gastheer van dit finale weekend is de Yacht Club Costa Smeralda.

 

Nederlands teams
De Nederlands teams die dit jaar deelnemen zijn de nummers één, twee en drie van het testevenement in Almere vorig jaar: WV Uitdam, WV Almere centraal en R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond. WV Uitdam is als landskampioen rechtstreeks geplaatst voor het finale weekend in Porto Cervo. Komend weekend gaan de teams uit Almere en Roermond de strijd aan met 30 andere teams om bij de beste 16 te komen en zich te plaatsen voor de finale.

WV Almere Centraal
WV Almere Centraal is bezig met een uitstekend seizoen. Het Almeerse team staat na drie speelrondes in de Eredivisie Zeilen boven aan. Met een voorsprong van maar liefst 25 punten op de nummer twee. John den Engelsman: “zodra wij aan het racen zijn, willen wij hoogste klassering en dus op het podium, dat is tegelijk een goede testcase waar wij staan ten opzichte van de concurrentie. Verder moeten wij ook leermomenten uit dit weekend halen voor de finale. Leerpunten ten opzichte van handling, communicatie, stress en samenwerking aan boord.”

R.R. & Z.V. Maas en Roer
R.R. & Z.V. Maas en Roer kenden een geweldige start in die Eredivisie Zeilen. De Roermonders haalden in de eerste twee speelrondes tweemaal de derde plek. Helaas viel de derde speelronde wat tegen voor het team uit Roermond en zakte ze terug naar de zevende plaats in het klassement van de Nederlandse Eredivisie Zeilen. Interessant dit weekend is om te zien hoe zij zich verhouden ten opzichten van dit internationale veld.

Hoe te volgen?
Het evenement is natuurlijk te volgen via het SAP Sailing Livecenter. Daar vindt je de livetracker, uitslagen en het leaderboard.
Neem hier een kijkje op de website van het evenement

Verder houdt het team van R.R. & Z.V. Maas & Roer de fans thuis op de hoogte via hun eigen facebookpagina.

 

Deelnemende teams
In dit eerste weekend verschijnen er 23 verenigingen aan de start. Hieronder een lijst met de verenigingen en hun positie in het klassement van hun nationale competitie. De verenigingen zijn ingedeeld naar land.

Austrian Sailing League : Burgenländischer Yacht-Club (2), Segelclub TWV Achensee (5)

Dutch Sailing Leauge : R.R. & Z.V. Maas en Roer (7), WV Almere Centraal (1)

Danish Sailing Leauge : Hellerup Sejlklub (1), Aarhus Sejlklub (6)

Finnish Sailing League : Nyländska Jaktklubben (1) , Wasa Segelförening (3)

German Sailing League : Berliner Yacht-Club (7), Norddeutscher Regatta Verein (8), Munchner Yacht Club (9)

Italian Sailing Leauge : Società Velica di Barcola e Grignano , Yacht Club Adriaco

Norwegian Sailing Leauge : Nesodden Seilforening(10), Arendals Seilforening (3)

Polish Sailing League : Yacht Klub Polski Szczecin ,JKW HRM Racing Poznań (8)

Russian Sailing League :Yacht Club PIRogovo , Saint Petersburg Yacht Club

Swedish sailing Leauge : Ekolns Segelklubb(3), Värmdö Jolleseglare (14)

Swiss Sailing League : Regattaclub Bodensee (1), La Société Nautique de Genève (2)

SAILING Champions League 2016

By | Sailing Champions League | No Comments

In 2016 staan er twee SAILING Champions League events op het programma. Van 26 tot 28 augustus is er in Sint Petersburg – Rusland een kwalificatie event. Gastheer is de St. Petersburg Yacht Club. Van 23 tot 25 september is Porto Cervo – lItalië net als in 2015 het decor van het finale event. Gastheer van dit finale weekend is de Yacht Club Costa Smeralda.

 

qualification_chart_finalKwalificatie systeem
Vanaf 2016 bestaat het kwalificatie systeem voor de SAILING Champions League uit één of twee kwalificatie events en één grote finale. Afhankelijk van het aantal hosting clubs, kunnen er één of twee kwalificatie events plaatsvinden voor de SCL finale.

In het kwalificatie event zeilen de nummers twee en drie van alle Nationale Sailing Leagues. Zij strijden tegen de hosting club en clubs van potentiële Nationale Sailing League landen, die een wildcard hebben gekregen van de stuurgroep.

In de finale strijden de nationale kampioenen tegen de op het kwalificatie event gekwalificeerde clubs, de regerend kampioen van de SAILING Champions League en de hosting club zijn automatisch gekwalificeerd.

Alles weten over de SAILING Champions League kijk ook op de vernieuwde website: www.sailing-championsleague.com