Category

Geen categorie

Uitnodiging Jachtclub Scheveningen

By | Geen categorie | No Comments

Volgens ons zeevaarders hoort een visje met een drankje bij zeilen. Een gemiddelde eredivisiedag levert immers altijd sterke verhalen op die met een hapje en drankje het beste gedeeld kunnen worden. Daarom nodigen wij jullie graag uit; Eredivisiezeilers en organisatie, om 29 juli om 19.00 in het clubhuis van Jachtclub Scheveningen een visje te komen eten!

Jachtclub Scheveningen is zo gul geweest dit initiatief te sponsoren. De vis en de eerste 2 drankjes zijn op kosten van de vereniging. Wat daarna besteld wordt is voor eigen rekening.

Het Spuigat zit op 150 meter van de plek waar de zeilers zullen op en af stappen. Plaats en tijd en dus aansluitend op de rest van de dag. Geen reden om niet te komen dus;)!

Zien we jullie dan?

Nautische groet,

Eredivisieteam Jachtclub Scheveningen

Eredivisie Zeilen gemeenschap geschokt

By | Geen categorie | No Comments

2 juli 2017 – Voor de Belgische kust bij Oostende is op zaterdag 1 juli het zeiljacht Capella uit Breskens met zes opvarenden omgeslagen. Een bizar ongeluk met dramatische gevolgen.

De Eredivisie Zeilen is van 30 juni tot en met 2 juli bezig met de tweede speelronde van deze landelijke competitie. WV Breskens is één van de deelnemende verenigingen. De organisatoren en alle andere deelnemers van de Eredivisie zijn geschokt door dit ongeluk en we leven mee met de familie en vrienden van de twee slachtoffers en de vermiste.

De Eredivisie Zeilen zal op zondag 2 juli een minuut stilte houden tijdens de schippersbriefing om stil te staan bij dit dramatische ongeluk. Tevens gaan we aan het einde van de dag over tot een ingetogen prijsuitreiking. De zes Eredivisie raceboten hebben allen een zwarte strook spinnakerdoek in de hekstag om blijk te geven van ons medeleven.

 

Link naar WV Breskens website. 
Link naar Watersportverbond website.

 

ALMERE CENTRAAL WINT VIJF OP RIJ IN AALSMEER

By | Geen categorie | No Comments

1 juli 2017 – Op de tweede dag van de tweede speelronde zet het Eredivisie Zeilen team van Almere Centraal orde op zaken. De landskampioen van 2016 won vijf races van de zes. Daarmee klimt Almere Centraal in het klassement met stip naar de top van de ranglijst. Giesbeek staat tweede op slechts één punt achterstand. De zeilers uit Uitdam klimmen ook in het klassement en staan nu derde op drie punten achterstand van de koploper.

Almere Centraal wint vijf op een rij
De omstandigheden op Westeinder plassen in Aalsmeer waren zeer uitdagend voor alle deelnemers. De wind varieerde de hele dag sterk in kracht en richting.

Almere Centraal had daar het beste antwoord op. Wik Beckers, die voor deze speelronde het helmhout van John den Engelsman heeft overgenomen liet vandaag in elk geval zien dat de vereniging uit Almere beschikt over een aantal zeer ervaren zeilers.

Rinse Ubbink van Almere Centraal gaf de volgende toelichting: “We hebben een heerlijke dag gehad en heel goed gevaren. We varen inderdaad met een andere stuurman. Maar met dit topresultaat laten we zien dat we als team dus kunnen wisselen en nog steeds goede resultaten weten te behalen.”

Ubbink vervolgde: “De verschillen onderling worden steeds kleiner in de eredivisie. Onze kracht is dat we veel ervaring aan boord hebben. Dat kan het verschil maken. Onze doelstelling is om dit jaar in elk geval voor de top drie te gaan en morgen willen we deze speelronde winnend afsluiten.”

Ook Uitdam klimt in het klassement
WV Uitdam, de landskampioen van 2015, klimt ook in het klassement. Het team won vier overwinningen van de zes gezeilde races op 1 juli. Daarmee staat Uitdam op een derde plaats. Dan volgt op een aantal punten de subtop met onder andere Scheveningen, Groningen (VWDTP), Roermond en Sneek.

Giesbeek staat koppositie af
Als gevolg van de goede resultaten van Almere Centraal moet WSV Giesbeek de koppositie prijsgeven. De Giesbekers lieten vandaag een paar steken vallen en begonnen de dag met een vierde plaats. In flight zeven zeilden het team uit het oosten van het land naar de verkeerde boei en scoorde het wederom een vierde plaats. Daarna herstelden ze zich goed.

Giesbeek zeilt bijna foutloos in Aalsmeer

By | Geen categorie | No Comments

30 juni 2017 – Watersportvereniging Giesbeek gaat met een indrukwekkende serie van vier overwinning en één tweede plaats op kop tijdens de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen 2017. Op de Westeinder plassen in Aalsmeer zeilde Giesbeek een bijna foutloos eerste dag. Dit in tegenstelling tot vele andere favorieten zoals bijvoorbeeld Sneek, Scheveningen, Uitdam en Almere Centraal.

Giesbeek bijna foutloos
De zeilers uit Giesbeek hebben de beschikking over twee J-70 boten. Het team doet, naast de Eredivisie Zeilen, ook mee aan Internationale wedstrijden en maakt veel trainingsuren op de Gieseplas. Dat wordt beloond. Het werd al voorspeld dat Giesbeek zomaar op het podium terecht kon komen. Als we Jan Wanders van team Giesbeek vragen naar het geheim van het team uit het oosten, komt daar het logische maar ook zeer korte en nuchtere antwoord. “Gewoon veel uren maken.”

Scheveningen begon overtuigend
De favorieten uit Scheveningen begonnen de dag overtuigend met twee overwinningen. Maar de winnaars van de eerste speelronde konden dat niet vasthouden. Rodny Heemskerk, stuurman van Scheveningen legt uit: “De wind was zeer onstabiel. Het was niet makkelijk. Je maakt als gevolg daarvan een paar kleine fouten. Die kan je niet meer herstellen in zo een korte race en dan lig je ineens achterop.”

Teams uit het noorden in de achtervolging
VWDTP uit Groningen meldt zich ook weer in de kopgroep en staat tweede. Even leek het er op dat de Friezen Giesbeek toch nog het vuur aan de schenen konden leggen. Maar een diskwalificatie in flight 5 kwam de Snekers duur te staan. De Friezen kelderden van een tweede plaats naar een achtste.

Wordt vervolgd
Morgen 1 juli worden de races hervat met flight nummer zes. Op de agenda staan, als het weer het toelaat maximaal 15 flights. Er wordt gevaren tot zondagmiddag 2 juli.

EREDIVISIE ZEILEN KOMT GRAAG TERUG NAAR AALSMEER

By | Geen categorie | No Comments

Van 30 juni tot en met 2 juli komt de Eredivisie Zeilen weer naar Aalsmeer. Op de Westeinder, bij Vrouwentroost, is de locatie voor de tweede speelronde van 2017. In de Eredivisie Zeilen strijden de 18 meest toonaangevende wedstrijdzeilverenigingen van Nederland om de Landstitel. Deze speelronde duurt drie dagen en vormt één van de hoofdattracties van de Westeinder Waterweek.

Op veler verzoek terug naar Aalsmeer
Op veler verzoek van de deelnemers keert de Eredivisie Zeilen terug naar Aalsmeer. In 2016 werden de zeilers getrakteerd op een prachtig weekend met veel wind en zon. Maar vooral het wedstrijdwater bij de Vrouwentroost is perfect gelegen. Op het op één na grootste binnenwater van Nederland wordt drie dagen lang gestreden om de Landstitel. In het totaal zijn er 45 wedstrijden gepland.

Stand na de eerste speelronde
Het zeilteam van Jachtclub Scheveningen voert na de eerste speelronde de strijd om het landskampioenschap aan. De Hagenaren staan drie punten voor op WV Uitdam, de landskampioen van 2015. Op een derde plaats volgt Almere Centraal, de landskampioen van 2016. Op de laatste plaats staat Zeilteam Westeinder. De thuisclub moet het voordeel van het eigen water benutten om te klimmen in het klassement.

Aalsmeer op nationale zeilkaart
Wethouder Jop Kluis: ‘Ik ben erg blij dat het ook dit jaar weer gelukt is om het Eredivisie Zeilen naar Aalsmeer te halen. Doordat er op hoog niveau gezeild wordt zetten we Aalsmeer op de nationale zeilkaart. Er worden hier natuurlijk al veel wedstrijd gevaren, maar op de Westeinderplassen zien we niet vaak dit hoge niveau. De wedstrijden zijn kort en ze zijn heel goed zichtbaar vanaf het Surfeiland. U heeft dus geen boot nodig om de wedstrijden te kunnen volgen.’

Zeilteam Westeinder kiest voor ervaring op thuiswater
Team-captain Robert van Werkhoven: “We zijn het jaar niet zo goed begonnen. In Almere moesten we door een samenloop van blessures en ongelukkig privé-omstandigheden een heel jong team opstellen. Dan zie je dat het niveau in de Eredivisie erg hoog ligt en het jonge team op de beslissende momenten nog net wat ervaring te kort komt. Op een thuiswater kiezen we voor ervaring en varen we in een bekende samenstelling met veel van Werkhoven’s. Zo staat de volgende generatie met Hugo en Ernst op de spelerslijst net als mijn broer Joop en ikzelf.”

Internationale aantrekkingskracht en allure tijdens International Sail Limburg op 24 juni

By | Geen categorie | No Comments

Op zaterdag 24 juni 2017 zijn de Limburgse Maasplassen het walhalla voor de zeil- en watersport liefhebber. International Sail Limburg is een trekpleister voor internationale teams die met professionele J70 boten een sportieve krachtmeting met elkaar aangaan. Maximaal 18 teams, van 4 tot 6 deelnemers, nemen het tegen elkaar op in verschillende ronden.

Dit jaar vindt de tweede editie plaats. De regio kenmerkt zich door haar aantrekkelijke ligging en is daarnaast uniek voor watersporters in noordwest Europa. Dit grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is grensoverschrijdend met België en ligt op steenworp afstand van Duitsland. Het evenement kent haar oorsprong dan ook in de grensoverschrijdende samenwerkingen die er zijn op zakelijk, bestuurlijk en recreatief vlak.

Met International Sail Limburg geeft de organisatie betekenis aan deze bijzondere samenwerkingen met de buurlanden. Deelnemende teams zijn verzekerd van een prachtige omgeving, interessante internationale contacten en de gastvrijheid van Limburg.

International Sail Limburg vindt plaats tijdens het Maasplassen Nautique Weekend, waarin in de regio diverse nautische events plaatsvinden.

Voor meer informatie over deelname of bezoek aan het evenement: www.internationalsaillimburg.nl

De organisatie is een samenwerking van Roermondse Roei- en Zeilvereniging Maas en Roer, VVV Midden-Limburg en Connect Limburg. Het format is gelijk aan dat van de Eredivisie Zeilen: korte wedstrijden (max. 20 minuten), dicht bij de wal en daardoor goed zichtbaar voor het publiek.


Info voor deelnemende teams:
Deelname bijdrage per team: € 200,- excl. Btw (min. 4 – max. 6 personen per team)
Voor dit bedrag wordt een J70 ter beschikking gesteld en ontvangt elk teamlid:

  • Koffie en traditionele Limburgse vlaai bij inschrijving
  • Een lunchpakket vol energie en enkele consumptiebonnen
  • Deelname aan gezamenlijke BBQ aan het einde van een sportieve dag

Drie Nederlandse teams aan start EK J/70

By | Geen categorie | No Comments

Deze week staat  in Engeland  het Europees Kampioenschap J/70 op het programma. Er wordt gevaren vanuit de Royal Southern Yacht Club in Hamble-le-Rice. Vanuit Nederland doen er drie teams mee in Engeland, alle drie met een Eredivisie achtergrond. Het team Kim from Holland (bestaande uit zeilers van KWV De Kaag), het team Roermond (dat voor dit EK een alliantie is aangegaan met de KWS Sneek) en team She Sails (in de Eredivisie uitkomend voor de IYCA). Dinsdag gaan de wedstrijden op de Solent van start.

45 J/70’s op de Solent

De inschrijflijst staat nu op 45 boten en het volledige podium van het EK van vorig jaar is aanwezig. ‘Dat zal weer even wennen worden. Van 1 tegenstander in het match racen naar 5 in de Eredivisie vonden we al druk op de lijn, laat staan 44. Maar de Solent is fantastisch en erg uitdagend varen, we hebben er zin in!’ aldus Fettje Osinga, team captain van She Sails.

Het team van Roermond vaart samen met het team van de KWS uit Sneek. ‘Wij willen vooral ervaring op doen en lekker varen. Dit is voor het eerst dat we samen gaan varen’ zegt Max Visser, stuurman van Roermond.

Updates van de Nederlandse deelnemers zullen geplaatst worden op de facebook pagina van de klasse.

Meer informatie over het EK: https://royal-southern.co.uk/Afloat/2017/J-70-European-Championships

 

foto: Michael Hilliges

Jachtclub Scheveningen wint eerste speelronde

By | Geen categorie | No Comments

Almere 14 mei 2017 – Het zeilteam van Jachtclub Scheveningen voert na de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen de strijd om het landskampioenschap aan. De Hagenaren staan drie punten voor op Uitdam, de landskampioen van 2015. Op een derde plaats volgt Almere Centraal, de landskampioen van 2016. De zeezeilers uit Scheveningen scoren in deze drie dagen zeven overwinningen van de veertien races waarin ze uitkomen. In het totaal zijn er 42 races gevaren op het Weerwater in Almere in prachtige en uitdagende omstandigheden.

Scheveningen op kop
Evert Jansen een van de Haagse zeilers vertelt over het succes van Scheveningen, de club die in 2016 op een derde plaats eindigde. “Ons geheim? Consistent zeilen, rustig blijven en een groot deel hetzelfde team van 2016 bij elkaar houden. We hebben ook, voor zover ik weet, geen enkele penalty gekregen. Dus goed varen, rustig blijven en uit de problemen blijven. Dat telt vast en zeker ook mee.”

Almere opmerkelijke comeback
De landskampioen van 2016 Almere Centraal scoort vandaag drie eerste plaatsen. Daarmee zeilt de thuisclub zich weer in de top drie met een opmerkelijke comeback. John den Engelsman zei op zondagochtend voor de races: “We zijn best tevreden maar we zijn nog niet helemaal gelukkig met de uitslagen tot nu toe. We hebben ook geen geluk steeds.”

Yuri Hummel debuteerde in de Eredivisie Zeilen in het team van Almere Centraal. Hummel die normaal gesproken in zijn eentje zeilt in de olympische Laserklasse gaat zeker terug komen. “Ja ik vond het heel gaaf. Ik ga zeker vaker meedoen. Het is vooral met de start even wennen als je zelf niet stuurt. Ik heb dan andere ideeën over wat er moet gebeuren maar dat moet je dan echt loslaten. Je vaart met een team.”

Het team van Almere Centraal begon de zondag weer ongelukkig met een vijfde plaats. Mede als gevolg van een penalty vlak na de start. Maar daarna herstelt het team zich sterk met drie overwinningen op rij.

Voor de uitslag van speelronde 1 kijk in het SAP Livecenter

Groningen sterk uit de startblokken op eerste dag Eredivisie Zeilen 2017

By | Geen categorie | No Comments

12 mei 2017 – De zeilers van VWDTP (Vereniging Watersport De Twee Provinciën) openen het Eredivisie Zeilen seizoen sterk. Op het Weerwater in Almere weten de Groningers twee van de vier wedstrijden waarin ze uitkomen te winnen. Vervolgens scoren de Groningers vandaag een tweede en een vierde plaats. De huidige landskampioen Almere Centraal wint ook twee wedstrijden maar scoort daarnaast niet beter dan een derde en vijfde plaats.

Weinig wind
De openingsdag van de Eredivisie Zeilen 2017 wordt gekenmerkt door weinig wind. In de ochtend wordt er nog gezeild met zo een 5 a 6 knopen wind (2 beaufort). In de middag trekken de buien weg en klaart het op aan de Esplanade in Almere centrum. Maar helaas zakt de wind er ook volledig uit. Om halfvijf, na een uur wachten, besluit de wedstrijdleiding de races uit te stellen tot zaterdag 13 mei. In het totaal zijn er op 12 mei 10 races gevaren. Morgen 13 mei gaat de Eredivisie zeilen verder met race 11 (2e race van flight 4).

Dat levert op het moment een beetje een scheef beeld op in de ranglijst. Wel opvallend zijn de goede prestaties van VWDTP en de iets minder goede resultaten van het team van de KWS Sneek. De debutanten van de IYCA (Internationale Yacht Club Amsterdam) en Het Witte Huis uit Loosdrecht deden het redelijk goed. Ze staan respectievelijk 11de en 12de. Bovenaan het rechterrijtje. Maar het is nog te vroeg dag voor echte conclusies.

Er gaat voorlopig niets boven Groningen
Wouter Westerhof, teamlid van VWDTP gaf de volgende reactie: “Ja, we zijn voortvarend van start gegaan. Afgelopen winter hebben we iedere twee weken in Monickendam bij Waterland twee boten gehuurd en daar hebben we met ons team van ongeveer tien zeilers goed kunnen sparren met elkaar.”

 

Coach Frans Robertus legt het selectieproces uit: “We zijn begonnen met iedereen op verschillende posities te laten varen. Naarmate we dichter bij de start van de eredivisie komen hebben we iets meer in vaste posities getraind. Eerst met vaste tweetallen per boot. Twee voorop en twee achterop. En vervolgens hebben we de twee beste koppels gecombineerd. Zo zijn we uitgekomen op deze vier mannen. Het zijn overigens dezelfde mannen als in 2016, maar ze varen op andere posities dit jaar.”

Kijk in het SAP Livecenter voor de tussenstand in de Eredivisie Zeilen 2017.

Almere op zaterdag 13 mei décor Landelijke Veiligheidsdag en Eredivisie Zeilen

By | Geen categorie | No Comments

7 mei 2017 – Op het Weerwater in Almere staat komend weekend speelronde 1 van de Eredivisie Zeilen 2017 op het programma. Van 12 t/m 14 mei staan de eerste 45 races van het seizoen 2017 gepland. Maar er gebeurt meer in Almere. Zo is het centrum, waaronder de Esplanade en het Weerwater vallen, op zaterdag 13 mei het décor voor de Landelijke Veiligheidsdag en de Landmachtdag van Defensie.

Op de Esplanade laat Defensie tussen 10.00 en 17.00 uur doorlopen het werk van militairen zien, maar vooral zelf in actie is mogelijk. Zo is er een hindernisbaan, een schietbaan, een klimparcours en staan er diverse tenten met informatie over materieel van en werken voor Defensie. Ook staan er militaire voertuigen waar kinderen op en in mogen klimmen. Op het Weerwater mogen kinderen met een lifeguard zelf varen in een boot van de Reddingsbrigade.

Het thema van de Landelijke Veiligheidsdag is ‘samenwerking’. Op de Landelijke Veiligheidsdag pakken de politie, brandweer, reddingsbrigade, ambulance en defensie massaal uit. Tussen 10.00 en 17.00 staat het gehele centrum in het teken van veiligheid. Hoe red je slachtoffers die van een boot in het Weerwater vallen? Hoe komt de Reddingsbrigade in actie en wat is de rol van de duikers van de brandweer? Deze samenwerking is te zien vanaf 13.00 uur tijdens de officiële opening van de vierde Landelijke Veiligheidsdag op de Esplanade.

Programma:
11.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
13.00 uur Esplanade: Drenkelingen te water – Officiële opening
14.30 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
16.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s

Meer informatie: www.landelijkeveiligheidsdag.nl of bekijk de Flyer!