Category

Geen categorie

EREDIVISIE ZEILEN KOMT GRAAG TERUG NAAR AALSMEER

By | Geen categorie | No Comments

Van 30 juni tot en met 2 juli komt de Eredivisie Zeilen weer naar Aalsmeer. Op de Westeinder, bij Vrouwentroost, is de locatie voor de tweede speelronde van 2017. In de Eredivisie Zeilen strijden de 18 meest toonaangevende wedstrijdzeilverenigingen van Nederland om de Landstitel. Deze speelronde duurt drie dagen en vormt één van de hoofdattracties van de Westeinder Waterweek.

Op veler verzoek terug naar Aalsmeer
Op veler verzoek van de deelnemers keert de Eredivisie Zeilen terug naar Aalsmeer. In 2016 werden de zeilers getrakteerd op een prachtig weekend met veel wind en zon. Maar vooral het wedstrijdwater bij de Vrouwentroost is perfect gelegen. Op het op één na grootste binnenwater van Nederland wordt drie dagen lang gestreden om de Landstitel. In het totaal zijn er 45 wedstrijden gepland.

Stand na de eerste speelronde
Het zeilteam van Jachtclub Scheveningen voert na de eerste speelronde de strijd om het landskampioenschap aan. De Hagenaren staan drie punten voor op WV Uitdam, de landskampioen van 2015. Op een derde plaats volgt Almere Centraal, de landskampioen van 2016. Op de laatste plaats staat Zeilteam Westeinder. De thuisclub moet het voordeel van het eigen water benutten om te klimmen in het klassement.

Aalsmeer op nationale zeilkaart
Wethouder Jop Kluis: ‘Ik ben erg blij dat het ook dit jaar weer gelukt is om het Eredivisie Zeilen naar Aalsmeer te halen. Doordat er op hoog niveau gezeild wordt zetten we Aalsmeer op de nationale zeilkaart. Er worden hier natuurlijk al veel wedstrijd gevaren, maar op de Westeinderplassen zien we niet vaak dit hoge niveau. De wedstrijden zijn kort en ze zijn heel goed zichtbaar vanaf het Surfeiland. U heeft dus geen boot nodig om de wedstrijden te kunnen volgen.’

Zeilteam Westeinder kiest voor ervaring op thuiswater
Team-captain Robert van Werkhoven: “We zijn het jaar niet zo goed begonnen. In Almere moesten we door een samenloop van blessures en ongelukkig privé-omstandigheden een heel jong team opstellen. Dan zie je dat het niveau in de Eredivisie erg hoog ligt en het jonge team op de beslissende momenten nog net wat ervaring te kort komt. Op een thuiswater kiezen we voor ervaring en varen we in een bekende samenstelling met veel van Werkhoven’s. Zo staat de volgende generatie met Hugo en Ernst op de spelerslijst net als mijn broer Joop en ikzelf.”

Internationale aantrekkingskracht en allure tijdens International Sail Limburg op 24 juni

By | Geen categorie | No Comments

Op zaterdag 24 juni 2017 zijn de Limburgse Maasplassen het walhalla voor de zeil- en watersport liefhebber. International Sail Limburg is een trekpleister voor internationale teams die met professionele J70 boten een sportieve krachtmeting met elkaar aangaan. Maximaal 18 teams, van 4 tot 6 deelnemers, nemen het tegen elkaar op in verschillende ronden.

Dit jaar vindt de tweede editie plaats. De regio kenmerkt zich door haar aantrekkelijke ligging en is daarnaast uniek voor watersporters in noordwest Europa. Dit grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is grensoverschrijdend met België en ligt op steenworp afstand van Duitsland. Het evenement kent haar oorsprong dan ook in de grensoverschrijdende samenwerkingen die er zijn op zakelijk, bestuurlijk en recreatief vlak.

Met International Sail Limburg geeft de organisatie betekenis aan deze bijzondere samenwerkingen met de buurlanden. Deelnemende teams zijn verzekerd van een prachtige omgeving, interessante internationale contacten en de gastvrijheid van Limburg.

International Sail Limburg vindt plaats tijdens het Maasplassen Nautique Weekend, waarin in de regio diverse nautische events plaatsvinden.

Voor meer informatie over deelname of bezoek aan het evenement: www.internationalsaillimburg.nl

De organisatie is een samenwerking van Roermondse Roei- en Zeilvereniging Maas en Roer, VVV Midden-Limburg en Connect Limburg. Het format is gelijk aan dat van de Eredivisie Zeilen: korte wedstrijden (max. 20 minuten), dicht bij de wal en daardoor goed zichtbaar voor het publiek.


Info voor deelnemende teams:
Deelname bijdrage per team: € 200,- excl. Btw (min. 4 – max. 6 personen per team)
Voor dit bedrag wordt een J70 ter beschikking gesteld en ontvangt elk teamlid:

  • Koffie en traditionele Limburgse vlaai bij inschrijving
  • Een lunchpakket vol energie en enkele consumptiebonnen
  • Deelname aan gezamenlijke BBQ aan het einde van een sportieve dag

Drie Nederlandse teams aan start EK J/70

By | Geen categorie | No Comments

Deze week staat  in Engeland  het Europees Kampioenschap J/70 op het programma. Er wordt gevaren vanuit de Royal Southern Yacht Club in Hamble-le-Rice. Vanuit Nederland doen er drie teams mee in Engeland, alle drie met een Eredivisie achtergrond. Het team Kim from Holland (bestaande uit zeilers van KWV De Kaag), het team Roermond (dat voor dit EK een alliantie is aangegaan met de KWS Sneek) en team She Sails (in de Eredivisie uitkomend voor de IYCA). Dinsdag gaan de wedstrijden op de Solent van start.

45 J/70’s op de Solent

De inschrijflijst staat nu op 45 boten en het volledige podium van het EK van vorig jaar is aanwezig. ‘Dat zal weer even wennen worden. Van 1 tegenstander in het match racen naar 5 in de Eredivisie vonden we al druk op de lijn, laat staan 44. Maar de Solent is fantastisch en erg uitdagend varen, we hebben er zin in!’ aldus Fettje Osinga, team captain van She Sails.

Het team van Roermond vaart samen met het team van de KWS uit Sneek. ‘Wij willen vooral ervaring op doen en lekker varen. Dit is voor het eerst dat we samen gaan varen’ zegt Max Visser, stuurman van Roermond.

Updates van de Nederlandse deelnemers zullen geplaatst worden op de facebook pagina van de klasse.

Meer informatie over het EK: https://royal-southern.co.uk/Afloat/2017/J-70-European-Championships

 

foto: Michael Hilliges

Jachtclub Scheveningen wint eerste speelronde

By | Geen categorie | No Comments

Almere 14 mei 2017 – Het zeilteam van Jachtclub Scheveningen voert na de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen de strijd om het landskampioenschap aan. De Hagenaren staan drie punten voor op Uitdam, de landskampioen van 2015. Op een derde plaats volgt Almere Centraal, de landskampioen van 2016. De zeezeilers uit Scheveningen scoren in deze drie dagen zeven overwinningen van de veertien races waarin ze uitkomen. In het totaal zijn er 42 races gevaren op het Weerwater in Almere in prachtige en uitdagende omstandigheden.

Scheveningen op kop
Evert Jansen een van de Haagse zeilers vertelt over het succes van Scheveningen, de club die in 2016 op een derde plaats eindigde. “Ons geheim? Consistent zeilen, rustig blijven en een groot deel hetzelfde team van 2016 bij elkaar houden. We hebben ook, voor zover ik weet, geen enkele penalty gekregen. Dus goed varen, rustig blijven en uit de problemen blijven. Dat telt vast en zeker ook mee.”

Almere opmerkelijke comeback
De landskampioen van 2016 Almere Centraal scoort vandaag drie eerste plaatsen. Daarmee zeilt de thuisclub zich weer in de top drie met een opmerkelijke comeback. John den Engelsman zei op zondagochtend voor de races: “We zijn best tevreden maar we zijn nog niet helemaal gelukkig met de uitslagen tot nu toe. We hebben ook geen geluk steeds.”

Yuri Hummel debuteerde in de Eredivisie Zeilen in het team van Almere Centraal. Hummel die normaal gesproken in zijn eentje zeilt in de olympische Laserklasse gaat zeker terug komen. “Ja ik vond het heel gaaf. Ik ga zeker vaker meedoen. Het is vooral met de start even wennen als je zelf niet stuurt. Ik heb dan andere ideeën over wat er moet gebeuren maar dat moet je dan echt loslaten. Je vaart met een team.”

Het team van Almere Centraal begon de zondag weer ongelukkig met een vijfde plaats. Mede als gevolg van een penalty vlak na de start. Maar daarna herstelt het team zich sterk met drie overwinningen op rij.

Voor de uitslag van speelronde 1 kijk in het SAP Livecenter

Groningen sterk uit de startblokken op eerste dag Eredivisie Zeilen 2017

By | Geen categorie | No Comments

12 mei 2017 – De zeilers van VWDTP (Vereniging Watersport De Twee Provinciën) openen het Eredivisie Zeilen seizoen sterk. Op het Weerwater in Almere weten de Groningers twee van de vier wedstrijden waarin ze uitkomen te winnen. Vervolgens scoren de Groningers vandaag een tweede en een vierde plaats. De huidige landskampioen Almere Centraal wint ook twee wedstrijden maar scoort daarnaast niet beter dan een derde en vijfde plaats.

Weinig wind
De openingsdag van de Eredivisie Zeilen 2017 wordt gekenmerkt door weinig wind. In de ochtend wordt er nog gezeild met zo een 5 a 6 knopen wind (2 beaufort). In de middag trekken de buien weg en klaart het op aan de Esplanade in Almere centrum. Maar helaas zakt de wind er ook volledig uit. Om halfvijf, na een uur wachten, besluit de wedstrijdleiding de races uit te stellen tot zaterdag 13 mei. In het totaal zijn er op 12 mei 10 races gevaren. Morgen 13 mei gaat de Eredivisie zeilen verder met race 11 (2e race van flight 4).

Dat levert op het moment een beetje een scheef beeld op in de ranglijst. Wel opvallend zijn de goede prestaties van VWDTP en de iets minder goede resultaten van het team van de KWS Sneek. De debutanten van de IYCA (Internationale Yacht Club Amsterdam) en Het Witte Huis uit Loosdrecht deden het redelijk goed. Ze staan respectievelijk 11de en 12de. Bovenaan het rechterrijtje. Maar het is nog te vroeg dag voor echte conclusies.

Er gaat voorlopig niets boven Groningen
Wouter Westerhof, teamlid van VWDTP gaf de volgende reactie: “Ja, we zijn voortvarend van start gegaan. Afgelopen winter hebben we iedere twee weken in Monickendam bij Waterland twee boten gehuurd en daar hebben we met ons team van ongeveer tien zeilers goed kunnen sparren met elkaar.”

 

Coach Frans Robertus legt het selectieproces uit: “We zijn begonnen met iedereen op verschillende posities te laten varen. Naarmate we dichter bij de start van de eredivisie komen hebben we iets meer in vaste posities getraind. Eerst met vaste tweetallen per boot. Twee voorop en twee achterop. En vervolgens hebben we de twee beste koppels gecombineerd. Zo zijn we uitgekomen op deze vier mannen. Het zijn overigens dezelfde mannen als in 2016, maar ze varen op andere posities dit jaar.”

Kijk in het SAP Livecenter voor de tussenstand in de Eredivisie Zeilen 2017.

Almere op zaterdag 13 mei décor Landelijke Veiligheidsdag en Eredivisie Zeilen

By | Geen categorie | No Comments

7 mei 2017 – Op het Weerwater in Almere staat komend weekend speelronde 1 van de Eredivisie Zeilen 2017 op het programma. Van 12 t/m 14 mei staan de eerste 45 races van het seizoen 2017 gepland. Maar er gebeurt meer in Almere. Zo is het centrum, waaronder de Esplanade en het Weerwater vallen, op zaterdag 13 mei het décor voor de Landelijke Veiligheidsdag en de Landmachtdag van Defensie.

Op de Esplanade laat Defensie tussen 10.00 en 17.00 uur doorlopen het werk van militairen zien, maar vooral zelf in actie is mogelijk. Zo is er een hindernisbaan, een schietbaan, een klimparcours en staan er diverse tenten met informatie over materieel van en werken voor Defensie. Ook staan er militaire voertuigen waar kinderen op en in mogen klimmen. Op het Weerwater mogen kinderen met een lifeguard zelf varen in een boot van de Reddingsbrigade.

Het thema van de Landelijke Veiligheidsdag is ‘samenwerking’. Op de Landelijke Veiligheidsdag pakken de politie, brandweer, reddingsbrigade, ambulance en defensie massaal uit. Tussen 10.00 en 17.00 staat het gehele centrum in het teken van veiligheid. Hoe red je slachtoffers die van een boot in het Weerwater vallen? Hoe komt de Reddingsbrigade in actie en wat is de rol van de duikers van de brandweer? Deze samenwerking is te zien vanaf 13.00 uur tijdens de officiële opening van de vierde Landelijke Veiligheidsdag op de Esplanade.

Programma:
11.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
13.00 uur Esplanade: Drenkelingen te water – Officiële opening
14.30 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
16.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s

Meer informatie: www.landelijkeveiligheidsdag.nl of bekijk de Flyer!

J/Club Trainingen: licht weer en Duitse teams nemen het voortouw

By | Geen categorie | No Comments

Vanuit jachthaven Waterland in Monnickendam trainen teams voor  het nieuwe seizoen in de J/70 eenheidsklasse, de Eredivisie Zeilen en de Segel-Bundesliga. Race dagen worden afgewisseld met trainingsdagen met een top trainer van de Keelboat Academy. Ook de race dagen staan in het teken van leren van elkaar: hoe sterker het veld in zijn geheel wordt, hoe leuker het is! De huidige landskampioen Almere Centraal / Team Henri Lloyd gaat aan de leiding in het klassement. Op 21 januari gaat de serie weer verder met een training van Annemieke Bes.

Licht weer trainingen
De serie begint met een training van Ben Koppelaar. Het is extreem licht weer maar genoeg om er een effectieve training van te maken gericht op gewichtstrim: ‘hou de boot aan de gang, beweeg met elkaar en voorzichtig met je roer’ zijn de drie tips van Ben.

Ook de tweede trainingsdag is het wederom licht weer. Kersverse kampioen van de J/70 klasse en eenheidsklasse specialist bij North Sails Wouter Kollmann, pakt de draad op waar Ben gebleven was met licht weer trim. Met name het verschil tussen de high-mode en low-mode komen aan bod. ‘Alles van de eerste training konden we weer toepassen in de training van vandaag, enorm leerzaam!’ Aldus een van de deelnemers die zich aan het voorbereiden is op het nieuwe seizoen van de Eredivisie Zeilen. Ook kreten als ‘dat was precies wat ik nog graag wilde leren’ komen voorbij.

Afwisselen met racen
Er is de keuze gemaakt om in tegenstelling tot vorig jaar ook dagen in te plannen waarin enkel volledige wedstrijden gevaren worden om routine op te bouwen voor het seizoen. Wel wordt ook hierbij een debrief gehouden om boot-op-boot situaties te bespreken en kennis uit te wisselen. Hierin gaat het team van Henri Lloyd / Almere Centraal, de huidige landskampioen in de Eredivisie aan de leiding na twee wedstrijddagen.

Veel Duitse teams
Na de jaarwisseling komen er voornamelijk Duitse teams mee trainen en racen. ‘Voor de teams uit de grensstreek is Monnickendam goed te doen en er wordt daar niet iets voor ze georganiseerd.‘ Zowel teams met eigen boten als teams van de Segel-Bundesliga die een charter boot gebruiken haken aan. ‘Natuurlijk zou het leuk zijn wanneer er nog een aantal Eredivisie teams mee komen doen, maar de plekken zijn nog maar beperkt’ Aldus Fettje Osinga van de Keelboat Academy die namens J/Club de serie organiseert. Voor de race dagen staan er nu 11 teams ingeschreven, waarvan er 6 uit Duitsland komen.

Programma en aanmelden
Voor de race dagen is er geen maximum qua inschrijvingen dus hoe meer J/70’s op de lijn hoe leuker. De trainingen zijn wel gelimiteerd omdat anders de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Bij voldoende animo wordt er een tweede trainer ingehuurd, dus aanmelden kan altijd via deze link.

21 januari: training van Annemieke Bes (vol geboekt)

11 februari: race dag (nog 1 charter boot beschikbaar)

25 februari: training van Koen van Esch (vol geboekt)

11 maart: race dag ( (nog 1 charter boot beschikbaar)

25 maart: training van Annemieke Bes (vol geboekt)

Eerste speelronde Eredivisie Zeilen geslaagd

By | Geen categorie | No Comments

Van 2 t/m 4 oktober was het Weerwater in Almere het decor voor de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen. Tijdens dit testevenement streden 18 toonaangevende verenigingen om het eerste landskampioenschap voor verenigingen. Terugkijkend is de organisatie zeer tevreden over het testevenement, dat ruim 2.500 bezoekers trok. Het team van WV Uitdam pakte na drie dagen en bijna 40 korte wedstrijden de landstitel 2015.

 


web_DSC_6694CIJFERS
6 identieke boten
4 zeilers per boot, gemiddeld 6 zeilers gemiddeld per vereniging.
18 verenigingen
36 van de 45 races gevaren
2.672 bezoekers – onafhankelijk onderzoek door Sportservice Flevoland
23 uur livestream > 4.200 kijkers
25.000 mensen bereikt alleen via facebook


Inzichtelijke zeilsport
Om het zeilen inzichtelijker te maken heeft de Eredivisie Zeilen een samenwerking met SAP Sailing. Een product dat wereldwijd gebruikt wordt om zeilwedstrijden online met computeranimaties in beeld te brengen. SAP Sailing werkt met GPS-sensoren op boeien en boten, gecombineerd met verschillende windmeters. Deze data zet SAP Sailing live om in bruikbare gegevens over de bootpositie en bootsnelheid. Uiteraard worden ook omgevingsfactoren zoals de windsnelheid en –richting live in kaart gebracht.

De Eredivisie Zeilen is blij met het partnership van SAP. Dit is de eerste keer dat SAP zijn technologie voor een Nederlandse zeilwedstrijd beschikbaar stelt. Directeur Eredivisie Zeilen – Simon Keijzer: “Zeilen is een geweldige sport om te doen en soms ook heel gaaf om naar te kijken. Maar het spelletje zelf, en wie wint of verliest, is zeer lastig te zien. Dankzij de software van SAP, die onder andere ook in de Extreme Sailing Series, Golf of de Formule 1 web_DSC_5829gebruikt wordt, kunnen we zeilen voor het grote publiek inzichtelijk maken. Hier hebben we als sportmarketeers op zitten wachten, om ons eindelijk op zeilwedstrijden te kunnen richten.”

Ook voor verenigingen biedt de software tal van mogelijkheden. Tijdens het evenement kunnen reserveteamleden of een coach op de kant direct meekijken en de data analyseren. Na afloop is er onder andere een event report beschikbaar met de belangrijkste data.

“Advertentie voor de zeilsport”
Wietze Zetzema, teamcaptain van de kersverse landskampioen WV Uitdam, ziet de Eredivisie echt als de zeiltoekomst. “Met vier mensen in identieke boten, geen excuses, dat werkt perfect. We varen dicht bij de kant en dan met de camera’s erbij en de livestream, dat is echt een advertentie voor de zeilsport.”

Maar niet alleen de winnaar is tevreden en ziet toekomst in dit nieuwe format. Ook de andere verenigingen zijn enthousiast en willen erbij zijn. Hans Slijkhuis, voorzitter van het als achtste geëindigde VWDTP: “Korte wedstrijden, competitie, gezelligheid en duidelijke informatie aan de kant zijn voor ons de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle Eredivisie Zeilen. Ingrediënten die het testevenement heeft laten zien. We vinden het heel belangrijk dat wij vanuit het Noorden daarin actief zijn.”

web_DSC_6350Breder zeilpubliek
De Eredivisie Zeilen wil de zeilsport toegankelijk en aantrekkelijk maken en richt zich op een breed publiek. Keijzer: “Met het testevenement wilden we laten zien dat het mogelijk is om mensen buiten de traditionele, hardcore zeilwereld voor het zeilen te interesseren. Om een nog groter en breder publiek te trekken zijn we nu wel op zoek naar nieuwe financiers en sponsoren. We zijn in gesprek met diverse partijen.”

Competitie in 2016
De Nederlandse Eredivisie Zeilen is op dit moment bezig om het speelschema voor 2016 rond te krijgen. Keijzer “We zoeken attractieve, bij voorkeur grootstedelijke, zichtlocaties waar al veel mensen aanwezig zijn en waar we drie dagen lang topsport op het water kunnen laten zien. Daar willen we zeilstadions bouwen die de mogelijkheid bieden om er een (watersport)feestje omheen te organiseren.”
Almere ziet de Eredivisie graag terugkomen. Sportwethouder Rene Peeters direct na afloop van de prijsuitreiking: “We hopen jullie voor jaren aan deze stad verbonden te hebben.”

De Nederlandse Eredivisie Zeilen BV verschaft in de tweede helft van december meer duidelijkheid over de precieze invulling, data en locaties van de competitie in 2016.