Category

Geen categorie

Wedstrijden Eredivisiezeilen zaterdag vroegtijdig afgebroken door harde wind

By | Geen categorie | No Comments

Helaas moesten de wedstrijden in Monnickendam op zaterdag 7 oktober al na 1 poging worden afgeblazen. Om 14:00 hakten wedstrijdleiders Alex Hoeve en Marcol de Klerk de knoop door: “We hebben diverse bronnen geraadpleegd, maar momenteel is er zich opnieuw een windkracht 6/7 aan het opbouwen. Om het materiaal te behouden voor zondag zal er vandaag dan ook niet meer worden gevaren.”

Het besluit kon op begrip van de zeilers rekenen die de ochtend en middag geduldig hadden gewacht op betere weersomstandigheden. Op zondag, de laatste wedstrijddag van het Eredivisiezeilen 2017 wedstrijdseizoen, wordt extra vroeg vertrokken uit de haven om zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen varen.

De LIVE wedstrijden en uitslagen zijn te volgen via de SAP trackers. Foto’s worden frequent op de Eredivisiezeilen Facebook pagina geplaatst.

 

Almere Centraal goed van start in Monnickendam en houdt zicht op landstitel

By | Geen categorie | No Comments

Op vrijdag 6 oktober 2017 is op de Gouwzee de laatste speelronde van het Eredivisiezeilen 2017 in Monnickendam van start gegaan. Geen gemakkelijk begin van het finale weekend voor de zeilers: Een straffe wind van gemiddeld 24 knopen, bijzonder vlagerig en af en toe een pittige regenbui tussendoor. In totaal konden er op de eerste wedstrijddag toch 3 complete flights van in totaal 9 races worden afgerond. Read More

Almere Centraal vergroot voorsprong tijdens 4e speelronde in Veere op weg naar landstitel

By | Geen categorie | No Comments

3 September 2017 – Het contrast tussen de weersomstandigheden tijdens Speelronde 3 in Scheveningen en die van het afgelopen weekend is groot. De dagen begonnen langzaam in afwachting van wind, maar dit heeft de zeilteams niet van hun stuk kunnen brengen. Vorige speelronde heeft nauwelijks impact gehad op het klassement, dus in het weekend van 1-2-3 september moest het verschil gemaakt worden op de wateren van het Veerse Meer. En dat is gelukt!

Onvoorspelbaarheid was troef – windshifts 390 graden in 3 uur
De wind was een uitdaging voor iedereen. Gedurende het hele evenement was er sprake van lichte weersomstandigheden met veel windshifts. Op de baan werd zelfs een nieuw record gemeten in de geschiedenis van het Eredivisie Zeilen: een draaiing van maar liefst 390 graden binnen 3 uur! Op de eerste wedstrijddag op vrijdag werden de zeilers al vroeg het water op gestuurd, maar richting Veere trekkende onweersbuien en het wegvallen van de wind maakte het onmogelijk om te starten. Vanuit veiligheidsoogpunt werden de boten terug naar de haven gestuurd tot de buien overgetrokken waren. Pas ver in de middag kon er alsnog gestart worden en konden 6 wedstrijden worden gezeild.

Op zaterdag waren de weergoden de zeilers beter gezind. Met variërende condities van 4 tot 10 knopen kwam het vooral op tactiek aan. Een verkeerde keuze op de baan werd direct afgestraft en zagen teams zich van een eerste positie ineens terugvallen naar de achterhoede van het veld. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat er dagelijks wel weer een verrassing in de top 5 te vinden was. Op zondag konden er, met een kort uitstel in de ochtend, toch 3 volledige flights worden afgewerkt waardoor het totaal aantal gezeilde races in Veere op 30 is uitgekomen.

Het niveau stijgt met elke ronde
Door de lichte wind was het niveauverschil minimaal, wat de competitie bijzonder spannend maakte. “Je ziet dat iedereen goede en slechte potjes vaart, wat laat zien dat het niveau van de zeilers steeds hoger en ook breder wordt. Ook de middenmoot behaalt nu eerste en tweede plekken,” aldus wedstrijdleider Alex Hoeve. “Omdat het niveau met elke ronde stijgt, kan je je nauwelijks meer foutjes permitteren. Dit biedt kansen voor inhaalslagen.”

De teams van Almere Centraal, Jachtclub Scheveningen en VWDTP vormen de top 3 van speelronde 4 en mochten de fles champagne in ontvangst nemen. VWDTP startte vrijdag nog op een achtste positie in het klassement en hebben zich in de top 3 weten te plaatsen door consistent vooraan te blijven varen. Een opmerkelijke prestatie van de mannen uit Groningen. Stuurman Wouter Westerhoff kijkt dan ook uit naar Speelronde 5 in Kaag. “Het kan nog alle kanten op gaan, maar we streven natuurlijk voor die tickets in de Champions League!”.

Almere Centraal nog steeds aan kop
De zeilers van Almere Centraal hebben hun eerste plek in het overall klassement kunnen behouden en zijn erg tevreden. Met 16 punten voorsprong op de nummer twee zullen zij de laatste ronde ingaan. Jachtclub Scheveningen wist ondanks wisselende resultaten op het podium te verschijnen en tevens een overall 2e plaats te realiseren. WSV Giesbeek staat momenteel 3e overall.

De finale van 6 t/m 8 oktober bij WSV de Kaag belooft buitengewoon spannend te worden, want de punten in het overall klassement tussen nummer 2 tot 6 liggen enorm dicht bij elkaar. We hopen op goede wind!

Kijk in het SAP Livecenter voor de actuele stand in de strijd om de landstitel.

Eredivisie Zeilen van start in Veere

By | Geen categorie | No Comments

De Eredivisie Zeilen vaart van vrijdag 1 t/m zondag 3 september 2017 de vierde speelronde van dit seizoen in Veere. Almere Centraal gaat als koploper het evenement in.

De vorige speelronde vond plaats op de Noordzee bij Scheveningen. Door te harde wind kon er nauwelijks gevaren worden. Daarom is het komend weekend voor de teams belangrijk om punten te scoren. Veere is namelijk het laatste weekend voor de finale begin oktober wordt gezeild. De top 5 van de Eredivisie staat momenteel nog dicht bij elkaar.

Sneek en Maas en Roer meer voorin verwacht
Almere Centraal gaat aan kop met 6 punten verschil op de nummer 2, SZ&WV Uitdam. John den Engelsman van Almere Centraal: “Dit weekend verwacht ik dat KWS Sneek en RR&ZV Maas en Roer zich wel weer meer naar voren gaan varen. De top 5 blijft ook wel voorin meevaren, iedereen hier is erg gegroeid sinds vorig seizoen. Komend weekend is er ook minder wind, dit is voordelig voor de dames van International Yacht Club Amsterdam, zij zijn een lichter team vergeleken met de andere gemixte teams.” Den Engelsman vaart dit weekend zelf niet mee, hij wordt vervangen door Wil Becker.

Uitnodiging Jachtclub Scheveningen

By | Geen categorie | No Comments

Volgens ons zeevaarders hoort een visje met een drankje bij zeilen. Een gemiddelde eredivisiedag levert immers altijd sterke verhalen op die met een hapje en drankje het beste gedeeld kunnen worden. Daarom nodigen wij jullie graag uit; Eredivisiezeilers en organisatie, om 29 juli om 19.00 in het clubhuis van Jachtclub Scheveningen een visje te komen eten!

Jachtclub Scheveningen is zo gul geweest dit initiatief te sponsoren. De vis en de eerste 2 drankjes zijn op kosten van de vereniging. Wat daarna besteld wordt is voor eigen rekening.

Het Spuigat zit op 150 meter van de plek waar de zeilers zullen op en af stappen. Plaats en tijd en dus aansluitend op de rest van de dag. Geen reden om niet te komen dus;)!

Zien we jullie dan?

Nautische groet,

Eredivisieteam Jachtclub Scheveningen

Eredivisie Zeilen gemeenschap geschokt

By | Geen categorie | No Comments

2 juli 2017 – Voor de Belgische kust bij Oostende is op zaterdag 1 juli het zeiljacht Capella uit Breskens met zes opvarenden omgeslagen. Een bizar ongeluk met dramatische gevolgen.

De Eredivisie Zeilen is van 30 juni tot en met 2 juli bezig met de tweede speelronde van deze landelijke competitie. WV Breskens is één van de deelnemende verenigingen. De organisatoren en alle andere deelnemers van de Eredivisie zijn geschokt door dit ongeluk en we leven mee met de familie en vrienden van de twee slachtoffers en de vermiste.

De Eredivisie Zeilen zal op zondag 2 juli een minuut stilte houden tijdens de schippersbriefing om stil te staan bij dit dramatische ongeluk. Tevens gaan we aan het einde van de dag over tot een ingetogen prijsuitreiking. De zes Eredivisie raceboten hebben allen een zwarte strook spinnakerdoek in de hekstag om blijk te geven van ons medeleven.

 

Link naar WV Breskens website. 
Link naar Watersportverbond website.

 

ALMERE CENTRAAL WINT VIJF OP RIJ IN AALSMEER

By | Geen categorie | No Comments

1 juli 2017 – Op de tweede dag van de tweede speelronde zet het Eredivisie Zeilen team van Almere Centraal orde op zaken. De landskampioen van 2016 won vijf races van de zes. Daarmee klimt Almere Centraal in het klassement met stip naar de top van de ranglijst. Giesbeek staat tweede op slechts één punt achterstand. De zeilers uit Uitdam klimmen ook in het klassement en staan nu derde op drie punten achterstand van de koploper.

Almere Centraal wint vijf op een rij
De omstandigheden op Westeinder plassen in Aalsmeer waren zeer uitdagend voor alle deelnemers. De wind varieerde de hele dag sterk in kracht en richting.

Almere Centraal had daar het beste antwoord op. Wik Beckers, die voor deze speelronde het helmhout van John den Engelsman heeft overgenomen liet vandaag in elk geval zien dat de vereniging uit Almere beschikt over een aantal zeer ervaren zeilers.

Rinse Ubbink van Almere Centraal gaf de volgende toelichting: “We hebben een heerlijke dag gehad en heel goed gevaren. We varen inderdaad met een andere stuurman. Maar met dit topresultaat laten we zien dat we als team dus kunnen wisselen en nog steeds goede resultaten weten te behalen.”

Ubbink vervolgde: “De verschillen onderling worden steeds kleiner in de eredivisie. Onze kracht is dat we veel ervaring aan boord hebben. Dat kan het verschil maken. Onze doelstelling is om dit jaar in elk geval voor de top drie te gaan en morgen willen we deze speelronde winnend afsluiten.”

Ook Uitdam klimt in het klassement
WV Uitdam, de landskampioen van 2015, klimt ook in het klassement. Het team won vier overwinningen van de zes gezeilde races op 1 juli. Daarmee staat Uitdam op een derde plaats. Dan volgt op een aantal punten de subtop met onder andere Scheveningen, Groningen (VWDTP), Roermond en Sneek.

Giesbeek staat koppositie af
Als gevolg van de goede resultaten van Almere Centraal moet WSV Giesbeek de koppositie prijsgeven. De Giesbekers lieten vandaag een paar steken vallen en begonnen de dag met een vierde plaats. In flight zeven zeilden het team uit het oosten van het land naar de verkeerde boei en scoorde het wederom een vierde plaats. Daarna herstelden ze zich goed.

Giesbeek zeilt bijna foutloos in Aalsmeer

By | Geen categorie | No Comments

30 juni 2017 – Watersportvereniging Giesbeek gaat met een indrukwekkende serie van vier overwinning en één tweede plaats op kop tijdens de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen 2017. Op de Westeinder plassen in Aalsmeer zeilde Giesbeek een bijna foutloos eerste dag. Dit in tegenstelling tot vele andere favorieten zoals bijvoorbeeld Sneek, Scheveningen, Uitdam en Almere Centraal.

Giesbeek bijna foutloos
De zeilers uit Giesbeek hebben de beschikking over twee J-70 boten. Het team doet, naast de Eredivisie Zeilen, ook mee aan Internationale wedstrijden en maakt veel trainingsuren op de Gieseplas. Dat wordt beloond. Het werd al voorspeld dat Giesbeek zomaar op het podium terecht kon komen. Als we Jan Wanders van team Giesbeek vragen naar het geheim van het team uit het oosten, komt daar het logische maar ook zeer korte en nuchtere antwoord. “Gewoon veel uren maken.”

Scheveningen begon overtuigend
De favorieten uit Scheveningen begonnen de dag overtuigend met twee overwinningen. Maar de winnaars van de eerste speelronde konden dat niet vasthouden. Rodny Heemskerk, stuurman van Scheveningen legt uit: “De wind was zeer onstabiel. Het was niet makkelijk. Je maakt als gevolg daarvan een paar kleine fouten. Die kan je niet meer herstellen in zo een korte race en dan lig je ineens achterop.”

Teams uit het noorden in de achtervolging
VWDTP uit Groningen meldt zich ook weer in de kopgroep en staat tweede. Even leek het er op dat de Friezen Giesbeek toch nog het vuur aan de schenen konden leggen. Maar een diskwalificatie in flight 5 kwam de Snekers duur te staan. De Friezen kelderden van een tweede plaats naar een achtste.

Wordt vervolgd
Morgen 1 juli worden de races hervat met flight nummer zes. Op de agenda staan, als het weer het toelaat maximaal 15 flights. Er wordt gevaren tot zondagmiddag 2 juli.

EREDIVISIE ZEILEN KOMT GRAAG TERUG NAAR AALSMEER

By | Geen categorie | No Comments

Van 30 juni tot en met 2 juli komt de Eredivisie Zeilen weer naar Aalsmeer. Op de Westeinder, bij Vrouwentroost, is de locatie voor de tweede speelronde van 2017. In de Eredivisie Zeilen strijden de 18 meest toonaangevende wedstrijdzeilverenigingen van Nederland om de Landstitel. Deze speelronde duurt drie dagen en vormt één van de hoofdattracties van de Westeinder Waterweek.

Op veler verzoek terug naar Aalsmeer
Op veler verzoek van de deelnemers keert de Eredivisie Zeilen terug naar Aalsmeer. In 2016 werden de zeilers getrakteerd op een prachtig weekend met veel wind en zon. Maar vooral het wedstrijdwater bij de Vrouwentroost is perfect gelegen. Op het op één na grootste binnenwater van Nederland wordt drie dagen lang gestreden om de Landstitel. In het totaal zijn er 45 wedstrijden gepland.

Stand na de eerste speelronde
Het zeilteam van Jachtclub Scheveningen voert na de eerste speelronde de strijd om het landskampioenschap aan. De Hagenaren staan drie punten voor op WV Uitdam, de landskampioen van 2015. Op een derde plaats volgt Almere Centraal, de landskampioen van 2016. Op de laatste plaats staat Zeilteam Westeinder. De thuisclub moet het voordeel van het eigen water benutten om te klimmen in het klassement.

Aalsmeer op nationale zeilkaart
Wethouder Jop Kluis: ‘Ik ben erg blij dat het ook dit jaar weer gelukt is om het Eredivisie Zeilen naar Aalsmeer te halen. Doordat er op hoog niveau gezeild wordt zetten we Aalsmeer op de nationale zeilkaart. Er worden hier natuurlijk al veel wedstrijd gevaren, maar op de Westeinderplassen zien we niet vaak dit hoge niveau. De wedstrijden zijn kort en ze zijn heel goed zichtbaar vanaf het Surfeiland. U heeft dus geen boot nodig om de wedstrijden te kunnen volgen.’

Zeilteam Westeinder kiest voor ervaring op thuiswater
Team-captain Robert van Werkhoven: “We zijn het jaar niet zo goed begonnen. In Almere moesten we door een samenloop van blessures en ongelukkig privé-omstandigheden een heel jong team opstellen. Dan zie je dat het niveau in de Eredivisie erg hoog ligt en het jonge team op de beslissende momenten nog net wat ervaring te kort komt. Op een thuiswater kiezen we voor ervaring en varen we in een bekende samenstelling met veel van Werkhoven’s. Zo staat de volgende generatie met Hugo en Ernst op de spelerslijst net als mijn broer Joop en ikzelf.”