Category

Geen categorie

Eredivisie Zeilen door tekort aan teams afgeblazen

By | Geen categorie | No Comments

Wegens een substantieel tekort aan deelnemers heeft de Stichting Eredivisie Zeilen besloten de serie zoals die voor 2019 gepland staat te annuleren. Deze bestond uit vier evenementen, Almere, Braassemermeer, Lelystad en de finale in Muiden en zou in april van start gaan. Op de sluitingsdatum van de inschrijvingen op 1 maart ’19 hadden zich slechts 9 teams definitief en 3 teams onder voorbehoud ingeschreven. Voor een spannende en kwalitatief hoogstaande serie zijn echter 18 teams nodig.

De Stichting Eredivisie Zeilen vindt het erg jammer en bedankt iedereen die zich in de afgelopen seizoenen, en in de voorbereiding van dit seizoen, heeft ingezet.

De Stichting Eredivisie Zeilen bekijkt nu op welke manier de kwalificaties voor de SAILING Champions League 2020 kunnen worden georganiseerd en zal verenigingen hiervoor benaderen.

Spannende finale Eredivisie Zeilen 2018 verwacht in Veere

By | Geen categorie | No Comments

Veere, donderdag 27 september 2018 – Het belooft een spannende laatste speelronde te worden van de Eredivisie Zeilen 2018 competitie. Van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober treden 15 zeilteams uit het hele land aan voor het sluitstuk in het Zeeuwse Veere. Zal het Watersportvereniging Almere Centraal lukken om voor de 3ekeer op rij de landstitel binnen te slepen? Of… weet Jachtclub Scheveningen hun doelstelling te verzilveren en mogen ze dit jaar de hoogste trede van het podium betreden?

Het Veerse meer is voor de Eredivisie zeilers bekend vaarwater. Voor het 3e jaar op rij wordt hier een speelronde verzeild, maar dit jaar ook het finale weekend. De weersomstandigheden zien er op dit moment in ieder geval prima uit zodat de geplande 45 races allemaal gevaren moeten kunnen worden. Het totaal zou daarmee in 2018 op 165 gezeilde wedstrijden gaan uitkomen en heeft alle teams veel mogelijkheden geboden om voor de titel te kunnen strijden. WV Almere Centraal gaat momenteel in het algemeen klassement aan de leiding (84 punten), gevold door Jachtclub Scheveningen (92 punten) en WV De Meeuwen (98 punten). Maar ook het meest zuidelijke team (Maas & Roer uit Roermond) en meest noordelijke team (VWDTP uit Groningen) zitten binnen schootsafstand voor een podiumplaats.

Almere Centraal zet in op de hattrick
Het gaat Almere Centraal bijna het hele seizoen voor de wind. Van de laatste 4 speelronden wisten zij er twee te winnen en drie keer op het podium te belanden. Enkel in Roermond tijdens speelronde 2 in zeer licht weer en relatief weinig te zeilen wedstrijden vielen zij buiten het podium. Voor Almere Centraal is er een hoop aangelegen ook dit seizoen op hun naam te stellen, dan hebben zij driemaal op rij het event weten te winnen.

Jachtclub Scheveningen en WV De Meeuwen azen op titel
Het ambitieuze zeilteam van Jachtclub Scheveningen heeft ook zijn zinnen gezet op de titel. Twee jaar geleden stonden zij als 3e overall op het podium, vorig jaar als 2e en dit jaar is de ambitie als 1e te eindigen. “Afgelopen winter hebben we ons als doel gesteld dat we de stijgende lijn moeten vasthouden. We hebben qua resultaten wel een wisselend jaar achter de rug, deels door de lastige (lichtweer) zeilomstandigheden maar ook door diverse wisselingen van teamsamenstelling. Maar in Veere zijn we op oorlogssterkte en gaan echt het hoogst haalbare!”

Watersportvereniging De Meeuwen houdt ook serieus zicht op de titel, al is het te overbruggen verschil voor dit zeilteam iets groter. Wel wist De Meeuwen het Jachtclub Scheveningen met regelmaat moeilijk te maken en hen kostbare punten te ontnemen. De messen zijn in ieder geval geslepen en het belooft een weekend op het scherpst van de snede te gaan worden.

Eredivisie Zeilen online live te volgen
Dankzij SAP Analytics zijn alle wedstrijden van de Eredivisie Zeilen live te volgen. Iedere boot en alle wedstrijdboeien zijn voorzien van een tracker die de positie op de baan doorgeeft. Tijdens de race is het hierdoor mogelijk direct de positie op de baan én de virtuele stand in het klassement te bekijken. Na iedere race is de stand ook volledig bijgewerkt. Voor zowel de teams als de online volgers is het vervolgens direct duidelijk hoe de kaarten op tafel liggen en hoe hard er moet worden gevaren om punten binnen te halen of veilig te stellen.

Tussenstand Eredivisie Zeilen 2018 na 4 speelronden:

 1. WV Almere Centraal – 84 punten
 2. Jachtclub Scheveningen – 92 punten
 3. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 98 punten
 4. RR& ZV Maas & Roer (Roermond) – 103 punten
 5. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 106 punten
 6. WSV Giesbeek – 109 punten
 7. International Yacht Club Amsterdam – 110 punten
 8. KNZ& RV Muiden – 113 punten
 9. WV Braassemermeer – 116 punten
 10. WV Uitdam – 119 punten
 11. Zeilteam Westeinder – 135 punten
 12. WS Heeg – 136 punten
 13. WV Breskens 1e team – 141 punten
 14. WV Breskens 2e team – 162 punten
 15. WSV Wolphaartsdijk – 201 punten

De gedetailleerde uitslagen per speelronde kunt u hier bekijken.

Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Facebook: Eredivisie Zeilen
Twitter: @eredivisiezeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Almere Centraal behoudt voorsprong tijdens Eredivisie Zeilen in Lelystad

By | Geen categorie | No Comments

Op zaterdag 8 september was het een mooie en tevens lange zeildag tijdens de 4e speelronde van de Eredivisie Zeilen in Lelystad. Waar op vrijdag de wind te sterk was, werd vanwege materiaal behoud besloten de wedstrijden te staken. Op zaterdag kon de achterstand met maar liefst 25 gezeilde races worden ingehaald. Inmiddels ligt alles weer op schema. Op zondag, tijdens de laatste racedag, zitten er maar liefst nog 15 races in de planning met mooie zeilcondities! Na 30 races weet Almere Centraal een kleine voorsprong op Braassemermeer en De Meeuwen (Leeuwarden) in stand te houden.

De windsnelheden schommelden aan het begin van de dag rond de 10 knopen, allemaal in het kommetje van de Batavia Haven voor de deur van de Hiswa te Water in Lelystad. Gaande weg de middag kwam, naast een zonnetje, ook een stevig briesje om de hoek kijken. Kleine foutjes werden direct afgestraft en zo wisselden diverse teams de virtuele podiumplaatsen onderling uit.

WV de Meeuwen verrassend vooraan
Zeilteam WV de Meeuwen uit Leeuwarden begonnen in het evenement op vrijdag met een vierde plek, maar sloten zaterdag verrassend af in de top 3. Zeiler Maarten Smit vertelde dat de sfeer aan boord ontspannen is: “We maken veel grappen aan boord, maar varen ondertussen gewoon goed door. Goede teamspirit staat bij ons aan boord centraal! We weten de goede lijnen te pakken en zien ook dat het trainen met harde wind zijn vruchten afwerpt”. Het doel van zeilteam De Meeuwen is dit weekend om het beste uit zichzelf te halen. Maarten Smit kan in ieder geval putten uit zijn lange ervaring als Laser zeiler op het lokale water bij Lelystad. “Door de schutting van de strekdam is de golfslag minder en hebben de lichtere boten ook altijd een goede kans. Dit zie je nu ook terug bij de teams met medium bemanningsgewicht. Wel de maximale snelheid door de wind, maar nauwelijks golfslag dankzij de beschutte wedstrijdbaan!”

Hiswa te Water
Terwijl voor de Batavia haven in Lelystad de Eredivisie Zeilen in volle gang is, was aan de andere kant van de Batavia kade het ook een drukke bedoeling: de Hiswa te Water is namelijk in volle gang! Bezoekers kunnen zich tot zondag in het gezellig en knus opgezette kommetje hun ogen de kost geven aan een breed scala van boten en diverse nautische producten. Met circa 250 nieuwe boten aan de steigers was er in de havenkom ook genoeg te bewonderen tijdens deze grootste botenshow van Nederland. Dus een mooie combinatie van actie op het water en een ontspannen sfeer op de kant dit weekend in Lelystad!

Top 10 tussenstand na de 2e dag van speelronde 4 in Lelystad:

 1. WV Almere Centraal – 18 punten
 2. WV Braassemermeer – 21 punten
 3. WV De Meeuwen – 22 punten
 4. Jachtclub Scheveningen – 22 punten
 5. VW De Twee Provinciën – 26 punten
 6. RR&ZV Maas & Roer – 27 punten
 7. WSV Giesbeek – 28 punten
 8. International Yacht Club Amsterdam – 28 punten
 9. KNZ&RV Muiden – 30 punten
 10. WV Uitdam – 31 punten

De volledige tussenstand kunt u hier vinden. Alle foto’s van zaterdag zijn hier te bekijken.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Foto’s: Sailservice huisfotograaf Jasper van Staverenwww.Sailshoot.com

Turbulente start van Eredivisie Zeilen speelronde 4 in Lelystad

By | Geen categorie | No Comments

Goed gemutst gingen de zeilteams het water op tijdens de eerste racedag van de Eredivisie Zeilen in Lelystad. Er stond deze 4e speelronde voor de verandering een straffe windkracht 4-5 mét zon. Snel trok de wind van 15 knopen met vlagen van 20 knopen aan naar vlagen van tegen de 30 knopen. In de luwte van de Batavia haven met vrij zicht vanaf de kademuur had het publiek goed zicht op de baai en kon de spannende strijd op de voet gevolgd worden.

Strijd tegen de elementen
De zeilers werden uitgedaagd door de weergoden. Waar de dag begon met een vriendelijk briesje, bouwde het steeds verder op naar flinke vlagen. Een welkome verandering, sinds de windstille momenten van de vorige speelrondes eerder dit jaar. Het werd de zeilers moeilijk gemaakt en enkel de 1e flight (bestaande uit 3 races) werd uitgevaren door de teams waar VWDTP, Almere Centraal en Maas & Roer allen een overwinning hebben gepakt. Helaas was het na 5 races niet meer verantwoord om wedstrijden te starten. De wind wilde niet afzwakken en om schade te voorkomen en de overige wedstrijddagen niet op het spel te zetten besloot het wedstrijdcomité het vandaag voor gezien te houden. Zaterdagmorgen om 10:00 zal het eerste startsignaal weer klinken en zal alles op alles worden gezet de opgelopen achterstand zoveel mogelijk weg te werken.

Zaterdag worden er mogelijk vergelijkbare omstandigheden verwacht, maar ook de zeilers hebben goede hoop dat het iets minder vlagerig zal zijn. Het wedstrijdcomité zal zaterdag en zondag de 45 geplande wedstrijden proberen te gaan varen. Na 5 races ligt het klassement in ieder geval zeer dicht bij elkaar en kan het nog alle kanten op!

Hiswa te Water
Terwijl voor de Batavia haven in Lelystad de Eredivisie Zeilen in volle gang is, was aan de andere kant van de Batavia kade het ook een drukke bedoeling: de Hiswa te Water is namelijk in volle gang! Bezoekers kunnen zich in het gezellig en knus opgezette kommetje hun ogen de kost geven aan een breed scala van boten en diverse nautische producten. Met circa 250 nieuwe boten aan de steigers was er in de havenkom ook genoeg te bewonderen tijdens deze grootste botenshow van Nederland. Dus een mooie combinatie van actie op het water en een ontspannen sfeer op de kant dit weekend in Lelystad!

Sailing Champions League
De teams van VWDTP, Jachtclub Scheveningen en WSV Giesbeek hebben zich dit jaar weten te kwalificeren voor de finale van de internationale versie van de Eredivisie Zeilen: de Sailing Champions League. Dit jaar werd de finale gezeild op het meer van St. Mortiz in de bergen van Zwitserland. Dit weekend laten ze zien wat ze geleerd hebben tijdens hun internationale avontuur.

Tussenstand na dag 1 – Eredivisie Zeilen Lelystad

 1. WV Almere Centraal – 1 punt (na 1 race)
 2. WV Braassemermeer – 2 punten (na 1 race)
 3. KNZ&RV Muiden – 3 punten (na 1 race)
 4. WV De Meeuwen – 4 punten (na 2 races)
 5. VWDTP – 4 punten (na 2 races)

De volledige tussenstand kunt u hier vinden. Alle foto’s van vrijdag zijn hier te bekijken.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Foto’s: Sailservice huisfotograaf Jasper van Staverenwww.Sailshoot.com

J-70 zeilen leuk én lucratief!

By | Geen categorie | No Comments

Zeilen in een J-70 tijdens de Eredivisie Zeilen is niet alleen leuk, maar is tijdens de aanstaande Hiswa te Water in Lelystad ook nog eens bijzonder lucratief! De organisatie biedt zowel prijzengeld als een bijdrage aan het zelfwerkzaamheidbudget van de deelnemende Eredivisie zeilteams. We hebben het hier over de spectaculaire ocean crossing over het Markermeer, maar ook de in-port races in de Batavia Haven in Lelystad. Wie durft….? En voor je ’t weet heb ook jij daarna een vergelijkbare status als die van Bouwe Bekking en Carolijn Brouwer!

De Hiswa te Water wordt dit jaar van 5 t/m 9 september 2018 voor het eerst in de Bataviahaven van Lelystad gehouden. Er wordt hier een nieuw concept uitgerold waar de Eredivisie Zeilen een onderdeel is. De gemeente Lelystad heeft op woensdag een programmaonderdeel georganiseerd om zelf te gaan zeilen en de watersport maximaal te beleven.

Het Eredivisie Zeilen bestuur heeft deze unieke kans aangegrepen en zal met de gasten van de Gemeente Lelystad een Eredivisie race varen. Dit zal dus in de bekende J-70’s van Waterland Monnickendam gebeuren en de wedstrijden met de Gemeente Lelystad zullen plaatsvinden op woensdag 5 september van 15:00 tot 18:00.

Om dit programma goed te kunnen draaien hebben we de J-70 boten daar nodig, ervaren J-70 zeilers om de gasten te varen en natuurlijk moeten de boten ook weer terug. Om alles zo kosten efficient te doen willen we graag de zeilers vragen om hierin te helpen, uiteraard met een mooie tegenprestatie. Het geheel is in 3 onderdelen opgedeeld met mooie financiële bijdrages:

 • Een aanbreng race van Monnickendam naar de Bataviahaven in Lelystad
  • Start race op zondag 2 September om 13:00 uur (Jachthaven Waterland Monnickendam, finish Batavia haven in Lelystad)
   • 1e prijs: Euro 150,-
   • 2e prijs: Euro 100,-
   • 3e prijs: Euro 75,-
   • 4e prijs: Euro 75,-
   • 5e prijs: Euro 75,-
   • 6e prijs: Euro 75,-

(Vanzelfsprekend is alles afhankelijk van weersomstandigheden)

 • Het varen van de promo-races op woensdag 5 september
  • Gezocht: 6 schippers voor het varen met gasten van de promo-races
  • De schipper moet ervaring hebben om een J-70 zelfstandig te varen
  • Je bent een gastheer/vrouw om onze gasten de ware EDZ beleving te geven, maar ze ook weer veilig aan de kant te krijgen
  • Per schippersbeurs krijg je hiervoor Euro 150,- wat wordt verrekend in het zelfwerkzaamheidbudget van jouw EDZ zeilteam
 • Het terug varen van de J-70 boten naar Monnickendam (direct ná de prijsuitreiking)
  • Terugbreng tocht der tochten – Dé spectaculaire “ocean-crossing” over het Markermeer
  • De start is direct ná de prijsuitreiking op 9 september in Lelystad
  • Voor ieder team (minimaal 3 personen aan boord) staat een budget te wachten van Euro 75,- per boot. Dit prijzengeld wordt verrekend met het zelfwerkzaamheidbudget van jouw EDZ zeilteam

We hopen dat jullie hierover net zo enthousiast zijn als wijzelf. Geef je zsm op via alex@sailservice.org (en neem Jan Zetzema in de CC mee) voor jouw voorkeur(en). Je mag je uiteraard voor meerdere onderdelen opgeven! Bij inschrijving geldt: VOL = VOL!

 

Jachtclub Scheveningen pakt leiding tijdens spannende Eredivisie Zeilen editie in Aalsmeer

By | Geen categorie | No Comments

Aalsmeer, zaterdag 7 juli 2018 – Dag twee van de Eredivisie Zeilen ging verlaat van start door wederom een gebrek aan wind, maar gedurende de middag zette de wind toch goed door. Het wedstrijdcomité wist er op zaterdag maar liefst 12 races uit te halen waarmee het totaal aantal gevaren races nu op 21 staat. Jachtclub Scheveningen nam vandaag brutaal de leiding over van watersportvereniging Almere Centraal en leidt nu met 15 punten. Almere Centraal, de nummer 3 Maas en Roer (Roermond) en de nummer 4 het damesteam van de International Yacht Club Amsterdam staan gedeeld tweede met 16 punten.

De voorlopige leiders van Jachtclub Scheveningen

Het bleef zaterdag tot en met de laatste race spannend op de Westeinderplassen. Lange tijd leek Almere Centraal hun leiding stevig in handen te houden, maar in de laatste race moesten zij het gehele veld voor laten gaan en zakten zij uiteindelijk naar de 2e plaats in het tussenklassement. Jachtclub Scheveningen wist met een paar overwinningen en een tweede plaats de regerend landskampioen te passeren. Tom Kerkhof van Jachtclub Scheveningen licht hun positie enthousiast toe: “We zijn blij om op de eerste plaats te staan. We hadden een goede start vandaag met twee keer een 1e plek. Vervolgens werden we ineens laatste, wat laat zien dat je nooit moet denken dat je er al bent. Gelukkig konden we vandaag met een 2e plek afsluiten en zo de leiding in het klassement pakken. We kijken uit naar morgen!”

Het She Sails damesteam van International Yacht Club Amsterdam

Felle strijd om podiumplaatsen
Het komt zelden voor dat het na de tweede wedstrijddag zo spannend is in de top van het klassement. Meerdere teams delen de tweede plaats met een gelijk aantal punten en zullen zondag alles uit de kast moeten halen om een podiumplek veilig te gaan stellen. Voor VW De Twee Provinciën (Groningen) waren de druiven vandaag uitermate zuur. Met drie 1e plaatsen leken zij de dag winnaars te gaan worden, maar in de 4e race werden dure punten verspeeld. Als er bij voldoende wind nog veel gevaren zal gaan worden kan er nog een ware tombola verwacht worden in het klassement.

Top 10 tussenstand na dag 2 – Eredivisie Zeilen Aalsmeer

 1. Jachtclub Scheveningen – 15 punten
 2. WV Almere Centraal – 16 punten
 3. RR&ZV Maas & Roer (Roermond) – 16 punten
 4. International Yacht Club Amsterdam – 16 punten
 5. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 17 punten
 6. WSV Giesbeek – 17 punten
 7. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 18 punten
 8. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer) – 18 punten
 9. WV Breskens 1e team – 21 punten
 10. WV Uitdam – 22 punten

De volledige uitslag kunt u hier vinden.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

ENQUETE – Help ons Eredivisie Zeilen nog verder te verbeteren

By | Geen categorie | No Comments

VWDTP-zeilster en Sportkunde student Martine Koers​ doet namens Zeilhelden onderzoek naar online beleving bij de Eredivisie Zeilen. Daarvoor horen wij graag jouw mening! Vul onderstaande enquête in en help ons, jezelf en nog meer mensen Eredivisie Zeilen beter te laten beleven!


Aanbieding: Extra trainingsmogelijkheid vanuit J/Club

By | Geen categorie | No Comments

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook in 2018 biedt J/Club alle deelnemers van de Eredivisiezeilen de optimale gelegenheid vanuit Monnickendam om te kunnen trainen tegen een Club-tarief! In de periode 1 april tot 10 oktober kan per deelnemende club een trainingsabonnement worden afgenomen. Bij afname van dit speciale trainingsabonnement kan er tussen 1 april en 10 oktober iedere week 1 dag een J/70 worden geboekt. Wil je twee dagen boeken in dezelfde week is dat geen probleem. De eerste dag valt dan onder het abonnement, de tweede dag vaar je met 15% korting!

Kosten & spelregels:

 • De aanbieding geldt alleen voor geregistreerde club-teamleden in de Eredivisiezeilen
 • De kosten voor het abonnement per deelnemende club bedraagt € 1248,-
 • Tussen 1 april (week 14) en 10 oktober (week 40) kan elk EDZ team iedere week online een J/70 voor één hele dag reserveren
 • Wil je een tweede dag varen, dan geldt er een korting op die dag van 15% korting (€ 238,00 p/d)
 • Het reserveren is pas in de week voorafgaand aan de te boeken dag mogelijk en vol = vol
 • Boekingen dienen online plaats te vinden
 • Betaling vooraf + € 1000,- borgsom
 • De J/70 boten zijn logischerwijs niet beschikbaar tijdens de vijf speelronden van de Eredivisiezeilen en de week voorafgaand aan de speelronde

Kies bij het online reserveren voor Dag (doordeweek) of Dag (Weekend) om direct te zien op welke dagen de J/70s nog beschikbaar zijn.

Aanmelden voor deze trainingsmogelijkheid kan bij Waterland Yacht Charter via email. Meer informatie kan telefonisch worden worden verkregen via telefoonnummer 0299-652000.

Mocht je nou ook eens iets groters willen huren, dan profiteer je opnieuw van korting: Alle geregistreerde deelnemers van de Eredivisiezeilen krijgen 10% korting op de huur van een boot uit de vloot van Waterland Yacht Charter in Monnickendam.