Category

Geen categorie

J-70 zeilen leuk én lucratief!

By | Geen categorie | No Comments

Zeilen in een J-70 tijdens de Eredivisie Zeilen is niet alleen leuk, maar is tijdens de aanstaande Hiswa te Water in Lelystad ook nog eens bijzonder lucratief! De organisatie biedt zowel prijzengeld als een bijdrage aan het zelfwerkzaamheidbudget van de deelnemende Eredivisie zeilteams. We hebben het hier over de spectaculaire ocean crossing over het Markermeer, maar ook de in-port races in de Batavia Haven in Lelystad. Wie durft….? En voor je ’t weet heb ook jij daarna een vergelijkbare status als die van Bouwe Bekking en Carolijn Brouwer!

De Hiswa te Water wordt dit jaar van 5 t/m 9 september 2018 voor het eerst in de Bataviahaven van Lelystad gehouden. Er wordt hier een nieuw concept uitgerold waar de Eredivisie Zeilen een onderdeel is. De gemeente Lelystad heeft op woensdag een programmaonderdeel georganiseerd om zelf te gaan zeilen en de watersport maximaal te beleven.

Het Eredivisie Zeilen bestuur heeft deze unieke kans aangegrepen en zal met de gasten van de Gemeente Lelystad een Eredivisie race varen. Dit zal dus in de bekende J-70’s van Waterland Monnickendam gebeuren en de wedstrijden met de Gemeente Lelystad zullen plaatsvinden op woensdag 5 september van 15:00 tot 18:00.

Om dit programma goed te kunnen draaien hebben we de J-70 boten daar nodig, ervaren J-70 zeilers om de gasten te varen en natuurlijk moeten de boten ook weer terug. Om alles zo kosten efficient te doen willen we graag de zeilers vragen om hierin te helpen, uiteraard met een mooie tegenprestatie. Het geheel is in 3 onderdelen opgedeeld met mooie financiële bijdrages:

 • Een aanbreng race van Monnickendam naar de Bataviahaven in Lelystad
  • Start race op zondag 2 September om 13:00 uur (Jachthaven Waterland Monnickendam, finish Batavia haven in Lelystad)
   • 1e prijs: Euro 150,-
   • 2e prijs: Euro 100,-
   • 3e prijs: Euro 75,-
   • 4e prijs: Euro 75,-
   • 5e prijs: Euro 75,-
   • 6e prijs: Euro 75,-

(Vanzelfsprekend is alles afhankelijk van weersomstandigheden)

 • Het varen van de promo-races op woensdag 5 september
  • Gezocht: 6 schippers voor het varen met gasten van de promo-races
  • De schipper moet ervaring hebben om een J-70 zelfstandig te varen
  • Je bent een gastheer/vrouw om onze gasten de ware EDZ beleving te geven, maar ze ook weer veilig aan de kant te krijgen
  • Per schippersbeurs krijg je hiervoor Euro 150,- wat wordt verrekend in het zelfwerkzaamheidbudget van jouw EDZ zeilteam
 • Het terug varen van de J-70 boten naar Monnickendam (direct ná de prijsuitreiking)
  • Terugbreng tocht der tochten – Dé spectaculaire “ocean-crossing” over het Markermeer
  • De start is direct ná de prijsuitreiking op 9 september in Lelystad
  • Voor ieder team (minimaal 3 personen aan boord) staat een budget te wachten van Euro 75,- per boot. Dit prijzengeld wordt verrekend met het zelfwerkzaamheidbudget van jouw EDZ zeilteam

We hopen dat jullie hierover net zo enthousiast zijn als wijzelf. Geef je zsm op via alex@sailservice.org (en neem Jan Zetzema in de CC mee) voor jouw voorkeur(en). Je mag je uiteraard voor meerdere onderdelen opgeven! Bij inschrijving geldt: VOL = VOL!

 

Jachtclub Scheveningen pakt leiding tijdens spannende Eredivisie Zeilen editie in Aalsmeer

By | Geen categorie | No Comments

Aalsmeer, zaterdag 7 juli 2018 – Dag twee van de Eredivisie Zeilen ging verlaat van start door wederom een gebrek aan wind, maar gedurende de middag zette de wind toch goed door. Het wedstrijdcomité wist er op zaterdag maar liefst 12 races uit te halen waarmee het totaal aantal gevaren races nu op 21 staat. Jachtclub Scheveningen nam vandaag brutaal de leiding over van watersportvereniging Almere Centraal en leidt nu met 15 punten. Almere Centraal, de nummer 3 Maas en Roer (Roermond) en de nummer 4 het damesteam van de International Yacht Club Amsterdam staan gedeeld tweede met 16 punten.

De voorlopige leiders van Jachtclub Scheveningen

Het bleef zaterdag tot en met de laatste race spannend op de Westeinderplassen. Lange tijd leek Almere Centraal hun leiding stevig in handen te houden, maar in de laatste race moesten zij het gehele veld voor laten gaan en zakten zij uiteindelijk naar de 2e plaats in het tussenklassement. Jachtclub Scheveningen wist met een paar overwinningen en een tweede plaats de regerend landskampioen te passeren. Tom Kerkhof van Jachtclub Scheveningen licht hun positie enthousiast toe: “We zijn blij om op de eerste plaats te staan. We hadden een goede start vandaag met twee keer een 1e plek. Vervolgens werden we ineens laatste, wat laat zien dat je nooit moet denken dat je er al bent. Gelukkig konden we vandaag met een 2e plek afsluiten en zo de leiding in het klassement pakken. We kijken uit naar morgen!”

Het She Sails damesteam van International Yacht Club Amsterdam

Felle strijd om podiumplaatsen
Het komt zelden voor dat het na de tweede wedstrijddag zo spannend is in de top van het klassement. Meerdere teams delen de tweede plaats met een gelijk aantal punten en zullen zondag alles uit de kast moeten halen om een podiumplek veilig te gaan stellen. Voor VW De Twee Provinciën (Groningen) waren de druiven vandaag uitermate zuur. Met drie 1e plaatsen leken zij de dag winnaars te gaan worden, maar in de 4e race werden dure punten verspeeld. Als er bij voldoende wind nog veel gevaren zal gaan worden kan er nog een ware tombola verwacht worden in het klassement.

Top 10 tussenstand na dag 2 – Eredivisie Zeilen Aalsmeer

 1. Jachtclub Scheveningen – 15 punten
 2. WV Almere Centraal – 16 punten
 3. RR&ZV Maas & Roer (Roermond) – 16 punten
 4. International Yacht Club Amsterdam – 16 punten
 5. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 17 punten
 6. WSV Giesbeek – 17 punten
 7. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 18 punten
 8. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer) – 18 punten
 9. WV Breskens 1e team – 21 punten
 10. WV Uitdam – 22 punten

De volledige uitslag kunt u hier vinden.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

ENQUETE – Help ons Eredivisie Zeilen nog verder te verbeteren

By | Geen categorie | No Comments

VWDTP-zeilster en Sportkunde student Martine Koers​ doet namens Zeilhelden onderzoek naar online beleving bij de Eredivisie Zeilen. Daarvoor horen wij graag jouw mening! Vul onderstaande enquête in en help ons, jezelf en nog meer mensen Eredivisie Zeilen beter te laten beleven!


Aanbieding: Extra trainingsmogelijkheid vanuit J/Club

By | Geen categorie | No Comments

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook in 2018 biedt J/Club alle deelnemers van de Eredivisiezeilen de optimale gelegenheid vanuit Monnickendam om te kunnen trainen tegen een Club-tarief! In de periode 1 april tot 10 oktober kan per deelnemende club een trainingsabonnement worden afgenomen. Bij afname van dit speciale trainingsabonnement kan er tussen 1 april en 10 oktober iedere week 1 dag een J/70 worden geboekt. Wil je twee dagen boeken in dezelfde week is dat geen probleem. De eerste dag valt dan onder het abonnement, de tweede dag vaar je met 15% korting!

Kosten & spelregels:

 • De aanbieding geldt alleen voor geregistreerde club-teamleden in de Eredivisiezeilen
 • De kosten voor het abonnement per deelnemende club bedraagt € 1248,-
 • Tussen 1 april (week 14) en 10 oktober (week 40) kan elk EDZ team iedere week online een J/70 voor één hele dag reserveren
 • Wil je een tweede dag varen, dan geldt er een korting op die dag van 15% korting (€ 238,00 p/d)
 • Het reserveren is pas in de week voorafgaand aan de te boeken dag mogelijk en vol = vol
 • Boekingen dienen online plaats te vinden
 • Betaling vooraf + € 1000,- borgsom
 • De J/70 boten zijn logischerwijs niet beschikbaar tijdens de vijf speelronden van de Eredivisiezeilen en de week voorafgaand aan de speelronde

Kies bij het online reserveren voor Dag (doordeweek) of Dag (Weekend) om direct te zien op welke dagen de J/70s nog beschikbaar zijn.

Aanmelden voor deze trainingsmogelijkheid kan bij Waterland Yacht Charter via email. Meer informatie kan telefonisch worden worden verkregen via telefoonnummer 0299-652000.

Mocht je nou ook eens iets groters willen huren, dan profiteer je opnieuw van korting: Alle geregistreerde deelnemers van de Eredivisiezeilen krijgen 10% korting op de huur van een boot uit de vloot van Waterland Yacht Charter in Monnickendam.

 

 

 

Eredivisie Zeilen 2018 – Werkgroep 2.0 klaar voor komend seizoen

By | Geen categorie | No Comments

Op maandag 18 december jl. werd bij het Watersportverbond in Utrecht een mooie update gegeven omtrent de laatste stand van zaken van de Eredivisie Zeilen 2018. Aan een ruime vertegenwoordiging van zeilverenigingen, Watersportverbond en leden van de organisatie werd tekst en uitleg gegeven hoe volgens de Werkgroep 2.0 de Eredivisie Zeilen vormgegeven zou kunnen worden. Het ziet er goed uit, we gaan er zelfs vanuit dat op 17 januari 2018 om 12:00 de inschrijving zal starten. Een samenvatting van een vernieuwend avondje Eredivisie Zeilen:

Er zullen ook in 2018 weer 5 speelrondes zijn van ieder drie dagen zeilen (vrijdag, zaterdag en zondag) en zullen er minimaal 18 teams mee mogen doen en vormen dan 1 competitie. De Nederlandse overall top 4 plaatst zich aan het einde van het seizoen voor deelname aan de Sailing Champion League. Ook in 2018 wordt er weer gevaren in J-70 boten en wordt er nog meer internationale aansluiting gezocht (denk aan handling boats, Sailing Instructions en Notice of Race). Er is een voorgenomen bestuur gepresenteerd om een start te kunnen maken in 2018:

 • Kees Wiersema – SZ & WV Uitdam (als zeiler of bestuurder) -> Voorzitter
 • David van der Plasse – WV Wolphaartsdijk (als zeiler of bestuurder) -> Penningmeester
 • Bart van Breemen – Watersportverbond -> Secretaris
 • Kay Heemskerk – JC Scheveningen (als zeiler) -> Bestuurslid
 • Alex Hoeve – SailService -> Bestuurslid
 • Jan Zetzema – J/Club -> Bestuurslid
 • !!! Vacature in de rol van bestuurslid !!!


Verder werden ook de data en locaties voor 2018 gepresenteerd. Noteer ze niet alleen in je agenda maar deel de verschillende Speelrondes ook via Facebook:

Zowel de Stichting als de zeilers willen graag voortgang houden en is er besloten dat de Stichting de oprichting gaat formaliseren. De verwachting is dat hiermee alles op dinsdag 16 januari aan het bestuur van het Watersportverbond ter goedkeuring kan worden voorgelegd. Wanneer hier akkoord op komt zal de inschrijving op woensdag 17 januari om 12:00 van start gaan. Documentatie zoals Notice of Race/Notice of Competition zullen uiteraard eerder beschikbaar worden gesteld. Via de website en Social Media zal hier melding van worden gemaakt.

Vanuit het Watersportverbond is een uitgebreid verslag van de meeting inclusief financiële toelichting en organisatorische opzet verstuurd naar alle deelnemende teams.

Namens de Werkgroep Eredivisie 2.0 wensen wij iedereen naast mooie feestdagen natuurlijk ook een sportief 2018! We kijken uit naar jullie enthousiaste inschrijvingen op 17 januari a.s. en aansluitend de mooie battles op het water, cheers!

Werkgroep Eredivisie 2.0 op koers – Bijeenkomst maandag 18 december 2017

By | Eredivisie Zeilen, Geen categorie | No Comments

De “Werkgroep Eredivisie 2.0”, die tijdens de laatste evaluatiebijeenkomst in Muiden is opgericht, heeft flinke voortgang geboekt! Er is inmiddels een voorstel voor de statuten en bestuurssamenstelling voor de Stichting Eredivisie Zeilen klaar en is er een model uitgewerkt waarin zowel een grotere participatie van de verenigingen als een kostenreductie voor de teams mogelijk is. Graag willen we deze zaken met jullie bespreken op:

 • Maandag 18 december 2017
 • Van 19:30 – 22:30 uur
 • Watersportverbond locatie ‘DeWeerelt’ (Orteliuslaan 1041 te Utrecht-Papendorp)
  NB. De parkeerplaats ligt aan de achterzijde van het gebouw. Gebruik Janssoniuslaan 59 als navigatieadres. Bij tweede slagboom is een belletje met intercom waar u zich kunt melden.
T.a.v. de nieuwe structuur van de Eredivisie in Nederland is een voorstel gemaakt. (klik hier om de te bekijken) Daarnaast doet de werkgroep ook een voorstel voor de bestuursleden:
 • Kees Wiersema – SZ & WV Uitdam (als zeiler of bestuurder) > Voorzitter
 • David van der Plasse – WV Wolphaartsdijk (als zeiler of bestuurder) > Penningmeester
 • Bart van Breemen – Watersportverbond > Ambtelijk Secretaris
 • Kay Heemskerk – JC Scheveningen (als zeiler) > Bestuurslid
 • Alex Hoeve – SailService > Bestuurslid
 • Jan Zetzema – J/Club > Bestuurslid
 • Vacature (zeiler of bestuurder) > Bestuurslid
  Alle participerende verenigingen zijn welkom om andere kandidaten voor te dragen. Dat kan per mail naar eredivisie@watersportverbond.nl
Op 11 december geven we ook een toelichting over de financiële haalbaarheid van de Eredivisie. Dit jaar zal er van de verenigingen gevraagd worden een bijdrage te leveren in de organisatie. Met deze zelfwerkzaamheid maken we de Eredivisie voor iedereen mogelijk zonder dat de kosten enorm oplopen en doen we recht aan de kwaliteiten en capaciteiten van de verenigingen – een verzoek vanuit afgelopen seizoen. De financiële overzichten zullen tevens worden gepresenteerd tijdens op maandag 11 december.
 

Data 2018
De concept data voor 2018 zijn inmiddels bekend, waarbij speelronde 3 in Aalsmeer nog besproken wordt binnen het bestuur:

 • Speelronde 1 | Almere: 13, 14 en 15 april
 • Speelronde 2 | Roermond: 8, 9 10 juni of 15, 16 en 17 (was eerste optie maar dan is het EK J/70)
 • Speelronde 3 | Aalsmeer: 13, 14 en 15 juli (hier zit nog een conflict met het WK IRC/ORC in Scheveningen)
 • Speelronde 4 | Lelystad 7, 8 en  9 september
 • Speelronde 5 | Veere: 5, 6 en 7 oktober
NB. Het zijn concept data maar schrijf deze vast met potlood in jullie agenda.Genoeg te bespreken dus op 11 december. Graag vernemen we per kerende mail wie we namens jullie team en/of vereniging mogen verwelkomen op maandagavond 11 december aanstaande!
Namens de Werkgroep Eredivisie 2.0, met sportieve groet,
 
Alex Hoeve (Stichting SailService)
Bart van Breemen (Watersportverbond)
David van de Plasse (WSV Wolphaartsdijk)
Fons van Gent (RR&ZV Maas & Roer)
Hans Slijkhuis (VW DTP)
Jan Zetzema (Stichting J/Club)
Kees Wiersema (SZ&WV Uitdam)

Loting halve finales Champions League sailing 2018 bekend

By | Geen categorie | No Comments

Maandag 27 november was het eindelijk zover: de loting voor de halve finales Champions League 2018 in Porto Cervo en St. Petersburg. Maar liefst 66 lootjes zaten er dit jaar in de glazen vaas, waarbij dit jaar ook 2 teams uit de USA zullen deelnemen. Bij het eerste lootje wist Jachtclub Scheveningen meteen waar ze aan toe was. Samen met WSV Giesbeek zullen zij van 31 mei t/m 3 juni in Porto Cervo verschijnen om te gaan strijden voor een finaleplaats bij de beste 33 teams. De finale zal in St. Moritz worden gezeild van 30 augustus t/m 2 september 2018.

Top 10 finalist in de Champions League en tevens onze nationale titelverdediger WSV Almere Centraal gaat samen met VWDTP (Groningen) naar St. Petersburg voor hun halve finale. De exacte datum van dit event is helaas nog niet bekend, maar de organisatie vermoedt dat dit begin augustus zal worden. Wat wel nieuw is in 2018 is dat er tijdens de Champions League 4 dagen wedstrijden gevaren zullen worden, aldus het commentaar aan het einde van de loting (18 min, 25 sec). Afgelopen edities was er op donderdag mogelijkheid om bijvoorbeeld te trainen met aansluitend 3 wedstrijddagen. Deze informatie wordt nog geformaliseerd in de Notice of Race die binnenkort beschikbaar zal zijn.

 • Klik hier voor de uitslag van de loting 1e halve finale in Porto Cervo
 • Klik hier voor de uitslag van de loting 2e halve finale in St. Petersburg

Meer informatie is te vinden op de officiële website van de Sailing Champions League en uiteraard hun Facebook pagina.

Wedstrijden Eredivisiezeilen zaterdag vroegtijdig afgebroken door harde wind

By | Geen categorie | No Comments

Helaas moesten de wedstrijden in Monnickendam op zaterdag 7 oktober al na 1 poging worden afgeblazen. Om 14:00 hakten wedstrijdleiders Alex Hoeve en Marcol de Klerk de knoop door: “We hebben diverse bronnen geraadpleegd, maar momenteel is er zich opnieuw een windkracht 6/7 aan het opbouwen. Om het materiaal te behouden voor zondag zal er vandaag dan ook niet meer worden gevaren.”

Het besluit kon op begrip van de zeilers rekenen die de ochtend en middag geduldig hadden gewacht op betere weersomstandigheden. Op zondag, de laatste wedstrijddag van het Eredivisiezeilen 2017 wedstrijdseizoen, wordt extra vroeg vertrokken uit de haven om zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen varen.

De LIVE wedstrijden en uitslagen zijn te volgen via de SAP trackers. Foto’s worden frequent op de Eredivisiezeilen Facebook pagina geplaatst.