Category

Eredivisie Zeilen

Werkgroep Eredivisie 2.0 op koers – Bijeenkomst maandag 18 december 2017

By | Eredivisie Zeilen, Geen categorie | No Comments

De “Werkgroep Eredivisie 2.0”, die tijdens de laatste evaluatiebijeenkomst in Muiden is opgericht, heeft flinke voortgang geboekt! Er is inmiddels een voorstel voor de statuten en bestuurssamenstelling voor de Stichting Eredivisie Zeilen klaar en is er een model uitgewerkt waarin zowel een grotere participatie van de verenigingen als een kostenreductie voor de teams mogelijk is. Graag willen we deze zaken met jullie bespreken op:

 • Maandag 18 december 2017
 • Van 19:30 – 22:30 uur
 • Watersportverbond locatie ‘DeWeerelt’ (Orteliuslaan 1041 te Utrecht-Papendorp)
  NB. De parkeerplaats ligt aan de achterzijde van het gebouw. Gebruik Janssoniuslaan 59 als navigatieadres. Bij tweede slagboom is een belletje met intercom waar u zich kunt melden.
T.a.v. de nieuwe structuur van de Eredivisie in Nederland is een voorstel gemaakt. (klik hier om de te bekijken) Daarnaast doet de werkgroep ook een voorstel voor de bestuursleden:
 • Kees Wiersema – SZ & WV Uitdam (als zeiler of bestuurder) > Voorzitter
 • David van der Plasse – WV Wolphaartsdijk (als zeiler of bestuurder) > Penningmeester
 • Bart van Breemen – Watersportverbond > Ambtelijk Secretaris
 • Kay Heemskerk – JC Scheveningen (als zeiler) > Bestuurslid
 • Alex Hoeve – SailService > Bestuurslid
 • Jan Zetzema – J/Club > Bestuurslid
 • Vacature (zeiler of bestuurder) > Bestuurslid
  Alle participerende verenigingen zijn welkom om andere kandidaten voor te dragen. Dat kan per mail naar eredivisie@watersportverbond.nl
Op 11 december geven we ook een toelichting over de financiële haalbaarheid van de Eredivisie. Dit jaar zal er van de verenigingen gevraagd worden een bijdrage te leveren in de organisatie. Met deze zelfwerkzaamheid maken we de Eredivisie voor iedereen mogelijk zonder dat de kosten enorm oplopen en doen we recht aan de kwaliteiten en capaciteiten van de verenigingen – een verzoek vanuit afgelopen seizoen. De financiële overzichten zullen tevens worden gepresenteerd tijdens op maandag 11 december.
 

Data 2018
De concept data voor 2018 zijn inmiddels bekend, waarbij speelronde 3 in Aalsmeer nog besproken wordt binnen het bestuur:

 • Speelronde 1 | Almere: 13, 14 en 15 april
 • Speelronde 2 | Roermond: 8, 9 10 juni of 15, 16 en 17 (was eerste optie maar dan is het EK J/70)
 • Speelronde 3 | Aalsmeer: 13, 14 en 15 juli (hier zit nog een conflict met het WK IRC/ORC in Scheveningen)
 • Speelronde 4 | Lelystad 7, 8 en  9 september
 • Speelronde 5 | Veere: 5, 6 en 7 oktober
NB. Het zijn concept data maar schrijf deze vast met potlood in jullie agenda.Genoeg te bespreken dus op 11 december. Graag vernemen we per kerende mail wie we namens jullie team en/of vereniging mogen verwelkomen op maandagavond 11 december aanstaande!
Namens de Werkgroep Eredivisie 2.0, met sportieve groet,
 
Alex Hoeve (Stichting SailService)
Bart van Breemen (Watersportverbond)
David van de Plasse (WSV Wolphaartsdijk)
Fons van Gent (RR&ZV Maas & Roer)
Hans Slijkhuis (VW DTP)
Jan Zetzema (Stichting J/Club)
Kees Wiersema (SZ&WV Uitdam)

Almere Centraal opnieuw landskampioen Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Almere Centraal pakte op zondag 8 oktober 2017 opnieuw de felbegeerde landstitel tijdens de finale van het Eredivisie Zeilen 2017 in Monnickendam. Het team kon dit weekend Jachtclub Scheveningen nog net op afstand houden en zo hun bokaal veilig stellen. Met slechts 9 punten verschil na 147 races dit jaar bleven zij Scheveningen voor. Scheveningen wist zich dit weekend tijdens meerdere onderonsjes met verschillende concurrenten goed staande te houden en overall tweede te worden. Tevreden en voldaan betraden de zeilers van Giesbeek de 3e trede van het podium na een spannende strijd met het team VWDTP. Alle drie de teams zijn dankzij hun prestaties allemaal gekwalificeerd voor de Champions League Sailing 2018 waarbij de beste zeilers tegen elkaar mogen strijden. Read More

VEEL SPEKTAKEL, WEINIG WEDSTRIJDEN OP DE NOORDZEE

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

30 juli 2017 – Alle 18 deelnemende clubs aan de Eredivisie Zeilen waren dit weekend verzameld in Scheveningen voor de derde speelronde van de Eredivisie Zeilen. Iedereen had ernaar uitgekeken, de beste sportbootzeilers van Nederland, zeilend op zee op het scherpst van de snede. Die belofte is ten dele ingevuld. We hebben grote glimlachen gezien van zeilers in volle plané. Maar we hebben ook frustratie gezien van zeilers die hun boot niet onder controle hadden in de stormachtige condities. Daarnaast was er bij iedereen teleurstelling over de afgelasting op vrijdag 29 en zondag 30 juli vanwege te veel wind.

Nederlandse zomer stelde dit weekend teleur
Niet alleen de vrouwenvoetballers van Duitsland en Denemarken hebben ervaren hoe teleurstellend de Nederlandse zomer kan zijn. Ook de teams van de Eredivisie Zeilen werden door de harde wind aan de kant gehouden op twee van de drie dagen van deze derde speelronde.

Op vrijdag was het niet verantwoord de zee op te gaan met windkracht zes a zeven.

Zaterdag 29 juli zijn er aan het einde van de dag nog twee flights gevaren in de afnemende wind.

Op zondagochtend deed het racecomité nog een verwoede poging een hele flight te varen. Het was spectaculair gedurende één wedstrijd. Maar al snel nam de wind toe tot kracht zeven en dat is te veel voor mens en materiaal.

Kwaliteit komt bovendrijven
Landskampioen Almere Centraal (foto) won beide races waarin het uitkwam. Volgens het reglement zijn er drie gezeilde flights nodig (9 races) voor een geldige winnaar van een speelronde. De teller bleef steken op twee flights (6 races). Dus in dit geval is er geen winnaar van het weekend maar de resultaten van de twee afgeronde flights tellen meer voor de stand in de Eredivisie.

John den Engelsman, dit weekend stuurman van Almere centraal zei: “We zijn erg in ons sas op zee met veel wind. Dat vinden we leuk en kunnen we goed. Zo zijn er natuurlijk nog wel een paar clubs die dat ook goed beheersen. We hadden graag meer gevaren. Maar dit zijn extreme omstandigheden. Niemand had dit kunnen voorspellen. Vanochtend (zondag 30 juli red.) voeren we uit met 16 knopen wind en dat werd al snel weer 30 knopen wind.”

“In die omstandigheden hebben kleine foutjes altijd grote gevolgen. Dus wij lagen ook plat met onze boot. Maar we hadden graag meer wedstrijden gevaren en we willen allemaal zeker terugkomen naar Scheveningen. Op een andere locatie hadden we ook wedstrijden moeten aflassen. Het is pech voor ons allemaal, zeilers en organisatie. Maar het is zoals het is.

Kijk in het SAP Livecenter voor de actuele stand in de strijd om de landstitel.

HARDE WIND STELT STRIJD OP NOORDZEE UIT

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Scheveningen 29 juli 2017 – De harde wind hield de zeilers van de Eredivisie noodgedwongen lang aan de wal tijdens de derde speelronde van de Eredivisie Zeilen 2017 in Scheveningen. Op vrijdag 28 juli kwamen de 18 teams niet in actie. Met windstoten ver boven de 30 knopen achtte het wedstrijdcomité het niet verantwoord om de zee op te gaan. Op zaterdag 29 nam de wind gedurende de dag af. Aan het einde van de middag werden zes races in twee flights gevaren.

Ze keken er allemaal naar uit, wedstrijden zeilen op zee met de J70 sportboten. Maar het geduld van de zeilers werd op de proef gesteld. Zaterdagmiddag was er net genoeg ruimte om nog een paar races te organiseren. Almere Centraal, de huidige landskampioen, wint beide races waarin het in actie kwam.

De ploeg uit Almere is de enige die dit voor elkaar krijgt en gaat daarmee voorlopig aan de leiding in Scheveningen met twee punten. Ook de verwachting voor zondag 30 juli is ronduit slecht. De verwachting is dat er op 30 juli voor 12 uur niet gestart kan worden vanwege de harde wind. Streven is om in de middag nog wat races te varen.

Update zondag 30 juli 09.50:
Het Race Comite en de teams zijn inmiddels naar buiten en proberen om race 7, de eerste race van flight 3 te starten.

Eredivisie Zeilen gaat voor het eerst de Noordzee op

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Scheveningen vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juli decor van Eredvisie Zeilen speelronde 3 

26 juli 2017 – Op vrijdag 28 juli gaat de Eredivisie Zeilen voor het eerst in zijn bestaan de Noordzee op voor de kust van Scheveningen. Gedurende drie dagen strijden de 18 meest toonaangevende watersportverenigingen, in de derde van in totaal vijf speelrondes, om de landstitel 2017. Bij deze een voorbeschouwing met de nummers één, twee en drie van de ranglijst: WSV Almere Centraal, WV Uitdam en de Jachtclub Scheveningen. Saillant detail zowel WV Uitdam als Jachtclub Scheveningen stellen een stuurman op die zijn debuut maakt.

Landskampioen Almere Centraal opnieuw sterk
Na een nog wat aarzelende start in speelronde één is de huidige landskampioen WSV Almere Centraal inmiddels weer ingeslingerd. Na twee speelrondes gaan ze aan de leiding in het klassement. John den Engelsman – WSV Almere Centraal: ,,Het is goed en leuk om eindelijk eens een wedstrijd te zeilen in een voor de Eredivisie ongebruikelijke setting. Op zee met stroming en met meer golven dan gebruikelijk. Als team zeilen wij wederom in een nieuwe samenstelling: Irena Doets op het voordek, Yuri Hummel doet de tactiek, Rinse Ubbink verzorgt de trim en zelf doe ik het grootzeil en stuur. Als team willen we consolideren ten opzichte van onze belangrijkste concurrenten.”

Gevraagd naar wie de landskampioen als concurrenten beschouwd komend weekend is Den Engelsman duidelijk: ,,Wij verwachten veel van Scheveningen als thuisploeg. Maar ook de zeilers van WV Breskens zijn gewend om veel op stroom te zeilen. Daarnaast zal Sneek waarschijnlijk heel erg fanatiek zijn, tot nu toe valt hun seizoen ietwat tegen.”

Uitdam gooit selectie op de schop
De landskampioen van 2015, WV Uitdam heeft er dit seizoen voor gekozen om meer met een vast team te varen, in tegenstelling tot seizoen 2016. Vooralsnog betaalt dat uit en vinden we de Noord-Hollanders na twee speelrondes terug op de tweede plaats in de ranglijst. Echter voor deze speelronde in Scheveningen staat een bijna geheel nieuw team opgesteld.

Jochem Schoorl is de enige topzeiler die we dit seizoen al eerder in actie zagen. Schoorl:  “Als team hebben we er weer onwijs veel zin in. Met de J/70 de zee op voor Scheveningen, wat wil je nog meer. We hebben een mooi team met genoeg ervaring op stromend water. Voor de rest van het team is dit het eerste evenement van het jaar. Samen met Rob Schutte en Nicander Lauwaars zal ik bemannen. Onze stuurman Christopher Gelsdorf maakt zijn debuut in de Eredivisie.”

Ondanks deze wijzigingen in het team is de doelstelling voor WV Uitdam onveranderd. Schoorl: ,,In eerste instantie willen we met de boot goed over de baan komen maar we willen ook onze tweede plek in het klassement vasthouden. Het belooft een mooi weekend te worden. De stroming zal een hele interessante factor zijn. We zullen de jongens van JC Scheveningen goed in de gaten houden met hun ervaring op zee.”

Jachtclub Scheveningen gaat voor winst op thuiswater
Na de eerste speelronde, op het Weerwater in Almere, gingen de zeezeilers uit Scheveningen aan de leiding in het klassement. Tijdens speelronde twee op de Westeinder in Aalsmeer hadden de mannen moeite om hun favorietenrol waar te maken. De schade bleef uiteindelijk beperkt. Het team eindigde op de vijfde positie. Na twee speelronde staan ze daarmee voorlopig op de derde plaats. Weten ze komend weekend het voordeel van het thuiswater te benutten?

Rodny Heemskerk: ,,Als team hebben we veel ervaring op stromend water. Het lijkt erop dat het goed gaat waaien en dat betekent flinke golven. Net als de andere teams zullen we daarop moeten gaan anticiperen. De stroming en golven zijn echt twee extra dimensies die we tot nu toe niet of nauwelijks hebben gezien in de Eredivisie Zeilen. Samen met een coach Erik van Vuuren, Van Vuuren Performance Sailing, hebben we ons extra voorbereid. Dat was ook nodig na onze resultaten in Aalsmeer.”

Slecht waren de resultaten in Aalsmeer niet, maar door het hoge niveau van de rest van het veld bleken de scores uiteindelijk niet voldoende. Heemskerk: ,,In Aalsmeer voeren we steeds naar een tweede of derde plaats. Niet verkeerd maar ook niet genoeg om in de top drie te eindigen. Het is moeilijk te zeggen hoe de andere teams het in deze, voor velen nieuwe, omstandigheden gaan doen. Een aantal teams heeft veel ervaring op zee en daarom denk ik dat de verschillen in de wedstrijden tussen de verschillende teams groter zullen zijn.”

Scheveningen kiest voor deze thuiswedstrijd voor de inmiddels bekende namen met naast de gebroeders Rodny en Kay Heemskerk, voordekker Tom Kerkhof. Nieuw is stuurman Simon Anink die zijn debuut gaat maken. Heemskerk: ,,Wij hebben er vertrouwen in maar we zullen er wederom hard voor moeten werken! In ieder geval zullen we er alles aan doen om te winnen in onze eigen thuishaven!”

Eredivisie Zeilen klassement
Het klassement van de Eredivisie Zeilen ziet er voorafgaand aan speelronde 3 als volgt uit:
1. WSV Almere Centraal
2. WV Uitdam
3. JC Scheveningen
4. WSV Giesbeek
5. VWDTP Groningen
6. KWS Sneek
7. RR&ZV Maas en Roer
8. WV Braassemermeer
9. WSV Heeg
10. KNZRV Muiden
11. Internationale Yacht Club Amsterdam
12. WSV Flevomare
13. WV Breskens
14. KWV De Kaag
15. WSV Almere Haven
16. WSV Het Witte Huis Loosdrecht
17. Zeilteam Westeinder
18. WV Wolphaartsdijk

Almere Centraal wint tweede speelronde in Aalsmeer

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

2 juli 2017 – Het team van Almere Centraal wint de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen op de Westeinder plassen bij Aalsmeer. Giesbeek eindigt op een tweede plaats en Uitdam wordt derde. Met dit resultaat in deze speelronde neemt Almere Centraal ook de koppositie over van Scheveningen in de strijd om de Landstitel in 2017. In het totaal zijn er in Aalsmeer 45 races gevaren in zeer uiteenlopende omstandigheden. Er volgen nog drie speelrondes in 2017. De top drie van de Eredivisie plaatst zich voor de Sailing Champions League in 2018.

Niveau significant omhoog
Wedstrijdleider Alex Hoeve had de volgende constatering: “We hebben best veel wind gehad. Af en toe zelfs 20 -25 knopen. En iedereen komt prima de baan rond. Ik zie spannende wedstrijden, veel beheersing in de boot. Er wordt veel tactischer gevaren. Het niveau is significant omhooggegaan. Er wordt gevaren op het scherpst van de snede.”

Wat ook opviel was dat de opmars van Scheveningen enigszins tot een halt is gekomen. Opvallend was ook het goede resultaat van Giesbeek. Grote verliezer is de Braassem die met 57 punten een score neerzet die bijna 20 punten slechter is dan de vorige speelronde.

Landskampioen Almere Centraal zet orde op zaken
De landskampioen van 2016 zet orde op zaken. Na een tweede plaats in Almere volgt nu winst in speelronde twee. Willem-Jan van Dort is de drijvende kracht achter dit team. Van Dort is er elke serie bij en trimt de zeilen en brengt veel ervaring mee aan boord.

“We zijn uitermate tevreden. Het niveau van de Eredivisie is dit jaar een stuk gestegen in vergelijk met vorig jaar. Ieder jaar wordt het weer spannender. Het zit heel dicht bij elkaar. Elke wedstrijd kan de positie op de ranglijst van nummers 1, 2 en 3 verwisselen. Dat houdt het heel leuk. De onderlinge sfeer tussen de teams is ook heel gaaf, dus ja heel blij en tevreden.”

Wik Becker verving vaste stuurman John den Engelsman voor deze speelronde. Becker, die succesvol was in meerdere keilboten in het verleden, maakte en een indrukwekkend debuut in de Eredivisie. “Fantastisch zeilen natuurlijk. Het niveau is heel erg hoog. Ik kwam in een team dat vorig jaar landskampioen was, dus de druk was ook erg hoog. Maar ik denk dat we vooral met elkaar goed gevaren hebben. Duidelijk communicatie, heldere taakverdeling aan bord en steeds weer evalueren na elke wedstrijd. Kortom, dat smaakt naar meer!”

Yuri Hummel heeft de afgelopen jaren heel veel uren gemaakt in internationale Laser-wedstrijden. Als Delta Lloyd talentploeg zeiler heeft Hummel de wens Nederland in Tokyo te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in de Laser. Dit is zijn tweede uitstapje naar de Eredivisie. Hoe heeft Hummel dat ervaren?

“Heel gaaf. De druk zit er natuurlijk op. Kampioen van vorig jaar. We moeten goed varen. Vorige keer in Almere ging dat best goed, maar deze keer nog wat beter. En weer met een net iets ander team, dus daaruit blijkt hoe breed en hoed goed ons team is, best heel erg goed eigenlijk.” In tegenstelling tot in de Laser, stuurt Hummel zelf niet. “Maar daar kan ik ondertussen steeds beter mee omgaan. We hebben hele ervaren stuurmannen die dat goed kunnen.”

Rinse Ubbink is de voordekker en kijkt uit nar de volgende speelronde bij Den Haag op de Noordzee. Hoe bereiden jullie je voor op Scheveningen? “We gaan zoals we iedere weekend goed voorbereid in. We gaan trainen vooraf met het team die daar in actie komt. Ik heb er heel er veel zin in, varen op stroom. Dat lijkt me echt heel erg mooi.”

Giesbeek voor tweede keer op podium
Peter Wanders van WSV Giesbeek stond glimlachend de pers te woord. “We zijn zeer tevreden. Eindelijk op een tweede plek. Podium was het doel, podium is gelukt. We gaan heel tevreden naar huis dat zie je ook aan de gezichten van iedereen van ons team. We zijn hier met acht zeilers en alle acht hebben kunnen zeilen, dat is heel waardevol dat ze allemaal een bijgedragen aan het succes leveren.” [foto onder – Giesbeek in duel met Almere Centraal]

Volgende stop Scheveningen 28-30 juli

VOORBESCHOUWING EREDIVISIE ZEILEN AALSMEER

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Op vrijdag 30 juni wordt de Eredivisie Zeilen hervat met speelronde twee op de Westeinder in Aalsmeer. Gedurende drie dagen strijden 18 toonaangevende watersportverenigingen, in de tweede van in totaal vijf speelrondes, om de landstitel in 2017. Hieronder een voorbeschouwing met de nummers één, twee en drie: Jachtclub Scheveningen, WV Uitdam en WSV Almere Centraal.

Scheveningen: rest gaat het ons moeilijk maken
Na de eerste speelronde gaan de zeezeilers van Scheveningen op kop in de Eredivisie Zeilen. Met teamcaptain Rodny Heemskerk van Jachtclub Scheveningen blikken we vooruit op speelronde twee. Heemskerk: “Één ding is zeker, de rest gaat het ons erg moeilijk maken. We hebben de afgelopen tijd uiteraard veel getraind. We willen de koppositie behouden maar we willen in augustus in Rusland tijdens de Sailing Champions Leauge ook laten zien wat we waard zijn. Afgelopen weekend voeren we in Monnickendam bij Waterland en dinsdagavond hebben we nog in en met Muiden getraind.”

Ook over de verwachtingen voor speelronde twee is Heemskerk duidelijk. “Op de concurrentie hebben we geen invloed, we weten alleen dat die ook niet stil zitten. Dus wij moeten iedere keer weer beter worden. Het gaat vrijdag, zaterdag en zondag hard waaien. Dat betekent dat je als team snel moet schakelen en de boot onder controle moet houden. Ik verwacht dat de top zes of zelfs de top acht heel dichtbij elkaar zal zitten. Kortom, het is simpel: we mogen niet verslappen.”

Uitdam: battle om de koppositie gaat een hele mooie worden
WV Uitdam, de nummer twee van het klassement, kijkt met vertrouwen vooruit. Wietze Zetzeman: “De condities zijn top en stiekem hebben we de afgelopen weken heel wat extra uurtjes in de fine tuning gestoken. Daar konden we nog wat winst behalen na Almere. Laten we hopen dat het zich gaat uitbetalen. Maar het wordt lastig, de verschillen zullen komend weekend nog kleiner zijn. Roermond, Sneek en Giesbeek hebben allemaal nog wat over na Almere en zullen nog beter zijn. Eén ding is zeker de battle om de koppositie gaat een hele mooie worden op de Westeinder.”

 

Almere Centraal: Giesbeek op het podium
WSV Almere Centraal heeft goede herinneringen aan de Westeinder. Vorig jaar won het team in Aalsmeer en zette daarmee een belangrijke stap richting de landstitel. Dit jaar worden vergelijkbare omstandigheden verwacht met veel wind. Omstandigheden waar de ervaring van Almere Centraal weer een rol kan spelen.

Eén ding zal komend weekend in ieder geval anders zijn ten op zichte van vorig jaar. John den Engelsman, teamcaptain en één van de vaste stuurmannen van WV Almere Centraal, komt dit weekend in Aalsmeer niet in actie. Den Engelsman: “Ik zeil zelf niet in Aalsmeer. Wil Becker zal onze stuurman zijn.” Gevraagd naar de verwachtingen voor de komende speelronde is Den Engelsman duidelijk: “Naast ons eigen team verwachten we de usual suspects bovenin: Scheveningen, Uitdam, de Braassem, Sneek en Giesbeek. Giesbeek heeft zo een steile leercurve te pakken, dat ze maar zo op het podium kunnen eindigen. De ingrediënten zijn er: een lekker windje, 15 wedstrijden per team. Het wordt spannend op de Westeinder in Aalsmeer!”

Ranglijst na speelronde 1
1. Jachtclub Scheveningen, 30 punten
2. SZ & WV Uitdam, 33 punten
3. WSV Almere Centraal, 33 punten
4. WSV Giesbeek, 38 punten
5. VWDTP (Groningen), 39 punten
6. WV Braassemermeer, 39 punten
7. KWS Sneek, 40 punten
8. RR&ZV Maas en Roer (Roermond), 43 punten
9. WSV Almere Haven, 49 punten
10. WSV Heeg, 49 punten
11. International Yacht Club Amsterdam, 50 punten
12. KNZ&RV Muiden, 53 punten
13. WSV Flevomare, 56 punten
14. WV Breskens, 60 punten
15. WSV Het Witte Huis (Loosdrecht), 63 punten
16. KWV De Kaag, 68 punten
17. WV Wolphaartsdijk, 68 punten
18. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer), 79 punten

Uitdam koploper Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Almere 13 mei 2017 – Na twee dagen zeilen voert Uitdam het klassement in de Eredivisie Zeilen aan. VWDTP uit Groningen zakt naar de derde plaats en Jachtclub Scheveningen staat tweede. Zondag 14 mei staan nog 15 wedstrijden op het programma voordat de eerste speelronde afgerond kan worden. Op 13 mei werden 19 wedstrijden gezeild in bijna perfecte weersomstandigheden op het Weerwater in Almere.

KWS Sneek terug in linkerrijtje
Opvallend is de comeback van het team van KWS Sneek die, na de tegenvallende prestaties op 12 mei, orde op zaken weet te stellen. De Friezen winnen vier wedstrijden van de zeven en klimmen met stip van, diep in het rechterrijtje, naar de achtste plaats in het linkerrijtje. Almere Centraal, landskampioen 2016, zakt naar de vierde plaats in het klassement en weet geen overwinning te scoren op 13 mei. Met andere woorden; de vloot is behoorlijk aan elkaar gewaagd en de top wordt steeds breder.

Uitdam op kop
SZ & WV Uitdam is de landskampioen van 2015 en gaat na twee dagen weer op kop. Wietze Zetzema stuurman van  Uitdam is heel blij met hun resultaten. Hij gaf de volgende reactie:
“We zijn heel blij. Het gaat goed inderdaad, dat is het resultaat van een combinatie van factoren. We groeien in deze speelronde. We weten ons goed naar voren te zeilen als we een slechte start hebben. We hebben beter in de gaten hoe we problemen en penalty’s kunnen voorkomen. We hebben een modus gevonden om uit de problemen te blijven. Kortom we groeien in de competitie.”

Heeft Uitdam iets veranderd ten opzichte van vorig jaar?
“De Eredivisie Zeilen is echt een competitie voor verenigingen. We doen mee als vereniging. Zo zien we dat. Met Uitdam hebben we een selectie van 15 man samengesteld. Die gaan we gedurende het jaar alle 15 inzetten. We hebben als team niet echt samen getraind afgelopen winter. We zijn allemaal wel regelmatig wedstrijden aan het zeilen. Maar we wisselen minder gedurende één speelronde in vergelijk met vorig jaar. Dus we krijgen de tijd aan elkaar te wennen. Dat zie je direct terug in de resultaten.”

Verschil is heel klein
“Morgen is nog van alles te winnen of verliezen. Het is echt spannend. Er wordt natuurlijk ook wat meer op ons gelet denk ik. Maar het staat heel dicht bij elkaar. Het verschil tussen ons en nummer zeven in de ranglijst is minder dan zes punten. Zes punten kan je in elke wedstrijd tegen aan lopen dus en in één enkele wedstrijd kan bijna het hele linkerrijtje op zijn kop,” besluit Zetzema.

Eredivisie Zeilen start 12 mei in Almere

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

10 mei 2017 – Vrijdag 12 mei gaat de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen 2017 van start op het Weerwater in Almere. Achttien optimaal voorbereide watersportverenigingen strijden, over vijf speelrondes, voor het landskampioenschap van het seizoen 2017. De landskampioen plaatst zich uiteindelijk automatisch voor de Champions League Sailing in 2018. Een speelronde duurt drie dagen.

18 ambitieuze verenigingen
In totaal doen er 18 toonaangevende watersportverenigingen mee aan de Eredivisie Zeilen 2017. De grote vraag is hoe de verschillende Eredivisie-teams uit de winterstop zijn gekomen? WSV Almere Centraal, de landskampioen van 2016, zeilt tijdens de seizoen opener een thuiswedstrijd. Naast Almere Centraal zijn KWS Sneek, Jachtclub Scheveningen, VWDTP Groningen, WSV Giebeek, RR&ZV Maas en Roer uit Roermond en WV Braassemermeer ook grote kanshebbers, in elk geval op papier. Maar hoe komen de andere clubs uit de winter? En de zeilwereld kijkt natuurlijk rijkhalzend uit naar de prestaties van de twee nieuwkomers: International Yacht Club Amsterdam en WSV Het Witte Huis uit Loosdrecht.

Landskampioen verliest drie topzeilers op transfermarkt aan nieuwkomer IYCA
Het is WSV Almere Centraal niet gelukt om het winnende team van 2016 bij elkaar te houden. Drie ervaren zeilsters zijn overgestapt naar nieuwkomer International Yacht Club Amsterdam. Teamcaptain WSV Almere Centraal Den Engelsman: “Er zijn drie ervaren zeilsters uit het team gestapt. Maar we hebben er vier hele goede nieuwe zeilers voor teruggekregen: Wil Becker, Yuri Hummel, Rob van Burik en olympisch windsurfster Lilian de Geus (4de op Olympische Spelen Rio). De mannen hebben al meegetraind afgelopen winter. Lilian nog niet, maar die is er dit weekend niet bij omdat ze het EK windsurfen heeft in Marseille.”

“Na dit weekend weten we waar we staan”
Ondanks de gewijzigde teamsamenstelling is het doel duidelijk voor de Almeerse zeilers. Den Engelsman vervolgt: “Natuurlijk gaan wij weer voor het podium dit seizoen. We willen weer een ticket voor de Champions League Sailing bemachtigen. Deelname aan de Champions League is een waanzinnig mooie uitdaging, daar willen we bij zijn. Maar dat wordt elk jaar lastiger. De concurrentie is sterker geworden. Alle teams hebben meer getraind afgelopen winter. De strijd op het water wordt spannender dan ooit. Na deze eerste speelronde in Almere weten we waar iedereen staat.”

Nieuwkomer International Yacht Club Amsterdam met vrouwenteam
De International Yacht Club Amsterdam (IYCA) is een van de twee debutanten dit seizoen. Fettje Osinga – teamcaptain IYCA: “De IYCA bestaat nog maar twee jaar. Voor de vereniging is het super om in de Eredivisie Zeilen mee te kunnen doen. Een aantal van onze vrouwen hebben wij bij de landskampioen weggekaapt. Dus we hebben ervaring aan boord. Als vrouwenteam zijn we van mening dat je altijd moet meedoen om te winnen. We zijn stuk voor stuk bloedfanatiek! Maar aangezien we voor het eerst meedoen met dit team is het vooral eerst kijken waar we staan. De Eredivisie evenementen zijn verder ook leuk om vrienden en familie mee te nemen. Iets wat bij reguliere zeilwedstrijden vaak niet echt kan. Dus het fun-gedeelte is ook zeker net zo belangrijk.”

Almere voor derde keer thuishaven Eredivisie Zeilen
Na het testevenement in 2015 en de finale van het seizoen 2016 is Almere komend weekend voor de derde maal op rij gastheer van de Eredivisie Zeilen. Nik Smit – directeur Almere City Marketing: “De Eredivisie Zeilen is zo’n uniek evenement – midden in Almere Centrum zeilen op het hoogste niveau. Wij zijn er trots op, en niet in de laatste plaats ook dat het winnende team vorig jaar uit Almere kwam. We kijken uit naar weer een lang weekend spektakel op het water!”

Wat is Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70, geleverd door de organisatie om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken. De wedstrijdformule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland, georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité. De Eredivisie Zeilen is direct en online te volgen met live beelden, verrijkt met animaties en voorzien van deskundig commentaar. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn kunnen de race eenvoudig ervaren met begrijpelijk commentaar van experts.

Locaties en data 2017
Het Eredivisie Zeilen seizoen 2017 bestaat in 2017 over een vijftal speelrondes verspreid over het land:

Speelronde 1              12 – 14 mei                         Almere

Speelronde 2              30 juni – 2 juli                  Aalsmeer

Speelronde 3              28 – 30 juli                        Scheveningen

Speelronde 4              1 – 3 september                 Veere

Speelronde 5              6 -8 oktober                        n.t.b.

Europese finale
De club die zich landskampioen mag noemen zal Nederland samen met de nummers twee en drie vertegenwoordigen in de mondiale Sailing Champions League. Deze bestaat in 2017 uit een tweetal halve finales: 11 – 13 augustus in Sint Petersburg en 1 – 3 september in ST. Moritz. De finale zal vervolgens plaatsvinden van 22 tot 24 september in het Italiaanse Porto Cervo. Namens Nederland doen dit seizoen landskampioen Almere Centraal, de KWS Sneek, Jachtclub Scheveningen en RR&ZV Maas en Roer mee in de Champions League.

Hieronder het volledige overzicht van de achttien deelnemende verenigingen met tussen haakjes de klassering van het team in het seizoen 2016.

International Yacht Club Amsterdam (-)
Jachtclub Scheveningen (3)
KNZ&RV Muiden (11)
KWS Sneek (2)
KWV De Kaag (9)
RR&ZV Maas en Roer (4)
SZ & WV Uitdam (12)
VWDTP (5)
WSV Almere Centraal (1)
WSV Almere Haven (13)
WSV Flevomare (17)
WSV Giesbeek (6)
WSV Heeg (10)
WSV Het Witte Huis (-)
WV Braassemermeer (7)
WV Breskens (8)
WV Wolphaartsdijk (15)
Zeilteam Westeinder (14)

 

Kick off Eredivisie Zeilen 2017 druk bezocht

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Dinsdagavond 25 april vond de Kick off Eredivisie Zeilen 2017 plaats te Roelofarendsveen. Organisatie en deelnemende verenigingen waren te gast bij de WV Braassemermeer. In deze goed bezochte meeting hebben wij als organisatie zowel de deelnemers als besturen van de aanwezige verenigingen geïnformeerd over de volgende zaken.

 • Uitgangspunten Eredivisie Zeilen
 • Eredivisie Zeilen 2016
 • Eredivisie Zeilen 2017
 • Eredivisie Zeilen 2018-2014

In de presentatie is er teruggeblikt op de uitgangspunten van de Eredivisie Zeilen.
De Eredivisie Zeilen is de nationale toonaangevende competitie voor watersportverenigingen. Kernwaarden van de Eredivisie Zeilen zijn: toegankelijk; vernieuwend; attractief en turn key. De verenigingen en zeilers staan centraal in de competitie. De competitie die in 2016 zijn debuut kenden met 177 wedstrijden verdeeld over 5 speelrondes en WV Almere Centraal als landskampioen.

In 2017 staan er opnieuw 5 speelrondes op het programma:

 • Almere – 12 t/m 14 mei
 • Aalsmeer – 30 juni t/m 2 juli
 • Scheveningen – 28 t/m 30 juli
 • Veere –  1 t/m 3 september
 • Finale speelronde, locatie nader te bepalen – 6 t/m 8 oktober

De Eredivisie Zeilen kent ook uitdagingen. Met het oog op de toekomst moeten we toe naar een circulair model waarin de competitie zichzelf bedruipt en zo min mogelijk afhankelijk is van externe financiering. Uitdaging op de middellange termijn is om te komen tot een Eredivsie Zeilen waarin we komen tot een kwalitatief model met eredivisie waardige wedstrijdboten, wedstrijdleiding, verslaglegging en betrokken verenigingen.

Samenvattend was het een nuttige bijeenkomst waarbij naast de organisatie en partners: Watersportverbond, Sailservice en JClub Nederland ook 17 van de 18 deelnemende verenigingen, met zowel zeilers als besturen, aanwezig waren.

Tot slot hebben de aanwezige besloten om oranje als kleur van de wimpel voor de landskampioen te handhaven.
Op naar een mooi seizoen!

Geïnteresseerden kunnen de Kick Off Eredivisie Zeilen 2017 – Presentatie April hier terugvinden.