Category

Eredivisie Zeilen

Inschrijvingen Eredivisie Zeilen 2019 geopend!

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

De afgelopen weken werden de puntjes op de i gezet en inmiddels is de Eredivisie Zeilen Notice of Race 2019 gepubliceerd! De inschrijvingen zijn hiermee dan ook officieel geopend! Dit seizoen zijn er vier speelronden gepland waarvan twee speelronden bij deelnemende verenigingen worden gezeild: WV Braassemermeer en KNZ&RV Muiden. Wie mag zich dit jaar tot landskampioen laten kronen?

In 2019 is het format vernieuwd op basis van de evaluatie en wensen van de deelnemende teams uit 2018. Zo zijn er dit jaar 4 speelronden gepland waarvan er 2 x drie dagen en 2 x twee dagen gezeild zal worden.

Het speelschema ziet er als volgt uit:

Voor het nieuwe Eredivisie Zeilen seizoen is er plek voor minimaal 18 teams (met een maximum van 21 teams). Teams kunnen zich tot 28 februari 2019 inschrijven door het insturen van hun spelerslijst (bijlage van de Notice of Race).

Europees avontuur lonkt
Naast het landskampioenschap strijden de teams ook voor een felbegeerd ticket om deel te mogen nemen aan de Sailing Champions League. Aan de drie (!) halve finales in 2019 doen niet minder dan 95 internationale zeilteams mee. De organisatie heeft dit jaar een 3e halve finale geïntroduceerd door het groeiend aantal deelnemende teams. In Palma de Mallorca (9 tot 12 mei) zullen namens Nederland de regerend langskampioen WV Almere Centraal en Jachtclub Scheveningen deelnemen. In Porto Cervo (23 tot 26 mei) zullen RR&ZV Maas & Roer en KNZ&RV Muiden aan de start verschijnen. Tijdens de laatste halve finale in St. Petersburg (4 tot 7 juli) zal WV De Meeuwen de Hollandse eer verdedigen. Alle teams hebben hetzelfde doel: één van de 24 startbewijzen te bemachtigen voor de finale in het Zwitserse St. Moritz (15 tot 18 augustus).

Nog op zoek naar wedstrijdzeilers of een vereniging? Het Watersportverbond helpt mee!
Zijn er binnen jouw watersportvereniging onvoldoende wedstrijdzeilers om een Eredivisieteam te vormen, maar wil je wel graag meedoen? Dan is het ook mogelijk om via een combinatieteam van verschillende verenigingen in actie te komen. Denk hierbij aan een Eredivisie Team Loosdrecht, Limburg of Randmeren. Heb je vragen of wil je kijken naar de mogelijkheden voor deelname? Neem dan contact op met het Watersportverbond via wedstrijdsport@watersportverbond.nl.

Het Eredivisie Zeilen is een competitie tussen verenigingsteams. Zeil je al wedstrijden in een bestaand team en lijkt het je leuk om met dat team de eredivisie te zeilen? Dan dien je het team namens een bij het Watersportverbond aangesloten watersportvereniging in te schrijven. Als je op zoek bent naar zo’n watersportvereniging neem ook dan contact op met het Watersportverbond via wedstrijdsport@watersportverbond.nl, samen kijken ze wat ze voor jouw team kunnen betekenen.

Almere Centraal opnieuw landskampioen Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Veere, zondag 7 oktober 2018 – Voor de derde keer op rij is Almere Centraal landskampioen geworden van de Eredivisie Zeilen. Het kraakheldere Veerse Meer in Zeeland was het speelveld van een driedaagse strijd om de felbegeerde landstitel. Ook tijdens de laatste finaledag lagen de punten heel dicht bij elkaar en zorgden verrassende prestaties van enkele teams voor een ongenaakbare spanning in het algemeen klassement. WV De Meeuwen (Leeuwarden) wist dankzij mooie constante resultaten dit weekend verrassend snel naar de 2e plaats te kruipen. Met slechts 3 punten afstand pakte RR&ZV Maas & Roer (Roermond) de derde plaats.

Deze laatste speelronde was voor veel teams een belangrijk moment, maar een weekend waar niets zeker bleek te zijn. Waar de zeilers vorig jaar in Veere mochten strijden met zeer lichte weersomstandigheden, werden ze dit weekend getrakteerd op windsnelheden variërend van 2 tot 16 knopen. Op vrijdag was het spektakel op het water zeer goed te volgen vanaf de kade in Veere, dankzij de windrichting werd er letterlijk voor de deur van de haven gevaren.

Naast de individuele speelrondes eerder dit jaar werd in Veere ook de winnaar van het algemene klassement bepaald. Een top 4 plek bemachtigen in het algemeen klassement betekent een felbegeerd startbewijs voor de halve finales van de internationale Sailing Champions League in 2019. Afgelopen september werd in de bergen van het Zwitserse St. Moritz de 2018 finale gevaren waar drie Nederlandse teams aan de start verschenen.

Hattrick voor Almere Centraal
Almere Centraal wist voor de 3e keer het landskampioenschap in de wacht te slepen. Met een totaal van slechts 105 punten heeft het team met teamcaptain John den Engelsman dit seizoen winnend afgesloten. “We hebben eigenlijk alles gedaan wat we altijd doen; goede voorbereiding, netjes meestarten, niet te veel risico’s nemen. Daardoor hebben we onze voorsprong nog verder uit kunnen bouwen. De omstandigheden waren niet makkelijk, maar door goed op onze tegenstanders én de windshifts te letten, hebben we het kunnen waarmaken. We hebben gewoon een goed en betrouwbaar team, dat graag wil trainen. Daarnaast hebben we ook al vaak de Champions League gevaren, waar je ontzettend veel leert. Als we een vaste bemanning kunnen vormen, doen we mee en gaan we voor een podiumplek”. In Veere wist Almere Centraal van de 15 races maar liefst 11 keer een eerste plek te varen.

WV De Meeuwen heeft het zilver in de wacht gesleept. “Ondanks de spanning hebben we goed weten te presteren. Eigenlijk hebben we het hele jaar geklommen, van achtste plek na de eerste ronde naar de tweede in de laatste. Gister hadden een klein dipje en hadden we een achterstand op onze concurrenten, maar gelukkig wisten we dat om te zetten en begonnen we op zondag zeer gemotiveerd. Dit uitte zich in goede prestaties en we hebben nu ons hoofddoel kunnen waarmaken; meedoen aan de Sailing Champions League. Dat we daarnaast ook zilver konden pakken is natuurlijk helemaal fantastisch. Volgend jaar gaan we voor goud!”

Einduitslag Eredivisie Zeilen 2018 (na 5 speelronden):

  1. WV Almere Centraal (105 punten)*
  2. WV De Meeuwen (131 punten)*
  3. RR&ZV Maas & Roer (134 punten)*
  4. Jachtclub Scheveningen (137 punten)*
  5. KNZ&RV Muiden (147 punten)
  6. WSV Giesbeek (147 punten)
  7. VWDTP Groningen (150 punten)
  8. International Yacht Club Amsterdam (155 punten)
  9. WV Braassemermeer (164 punten)
  10. WV Uitdam (178 punten)
  11. WS Heeg (185 punten)
  12. Zeilteam Westeinder (192 punten)
  13. WV Breskens 1e team (205 punten)
  14. WV Breskens 2e team (227 punten)
  15. WSV Wolphaartsdijk (245 punten)
   * Gekwalificeerd voor de Internationale Sailing Champions League 2019

De gedetailleerde uitslagen van iedere speelronde zijn hier te bekijken. Foto’s zijn op de Eredivisie Zeilen Facebook pagina te bekijken. Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Facebook: Eredivisie Zeilen
Twitter: @eredivisiezeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Almere Centraal wint Eredivisie Zeilen ‘Hiswa editie’ in Lelystad

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Lelystad, zondag 9 september 2018 – Ook op de laatste dag van speelronde 4 was de spanning wederom te snijden. Geen podiumplek was nog zeker en een enkeling heeft langer dan 2 races dezelfde positie weten te verdedigen. De teams waren genoodzaakt hun focus te behouden tot de laatste seconde. Regerend landskampioen Almere Centraal verovert voor de tweede keer dit seizoen een eerste plaats tijdens een speelronde.

Verschil maken op de baan
De weersomstandigheden waren het hele weekend zeer gunstig. Waar de afgelopen speelrondes gepaard gingen met zwakke, onstabiele windsnelheden, was er in Lelystad genoeg wind om alle 45 geplande races te starten. Het wedstrijdcomité heeft alles op alles gezet voor snelle doorstartjes, en met succes! Dit weekend werden de meeste flights binnen dit seizoen voltooid en had ieder de mogelijkheid om zelf het verschil te maken.

Almere Centraal heerst in Lelystad
Almere Centraal heeft het hele weekend consequent in de top gevaren en hun voorsprong nog verder weten uit te bouwen voor prolongatie van de landstitel. Met een brede glimlach stappen ze dan ook van de boot, want dit is de derde keer dat ze het erepodium mogen betreden. Zeiler Yuri Hummel sluit voor het eerst dit seizoen aan bij het team en valt gelijk met zijn neus in de boter. “Het blijft een hartstikke goed team met veel ervaring. Alle manoeuvres liepen soepel en vooral downwind ging het gesmeerd! Natuurlijk hadden we hier en daar een foutje, maar die wisten we goed op te vangen. Nét jammer dat de genakerval in de 7e flight in de fok kwam, waardoor we niet konden hijsen en als vijfde finishten. Desondanks wisten we weer aan top te komen en hebben we ons goed herpakt.” Hummel is blij met hun prestatie. “Op het water in Veere kunnen rare dingen gebeuren, dus het is fijn dat we nu alvast weer onze voorsprong hebben uitgebouwd.”

Allesbepalende laatste flight
Tot de laatste 15e flight van het weekend (waarin 3 wedstrijden worden gevaren) strijden WV Braassemermeer, WV De Meeuwen én Jachtclub Scheveningen om de 2e en 3e plek. Tom Kerkhof van team Scheveningen licht toe: “We hebben absoluut een aantal hoogtepunten meegemaakt dit weekend. Op een gegeven moment kwamen we als 5e om de boventon, waarna we als 2e finishten. Een goede teamprestatie! Ook zijn we natuurlijk blij dat we alle races hebben kunnen varen!” Een aantal weken geleden Jachtclub Scheveningen deel aan de finale van de Sailing Champions League, waar de Scheveningse mannen veel ervaring hebben kunnen op doen. “We hebben daar met wisselende condities de boot snel weten te houden, iets wat dit weekend ook perfect van pas kwam. Aan de wind gingen we als een trein en dat hielden we vast. Vaak beginnen we langzaam, maar gaan daarna steeds beter varen.”

WV Braassemermeer werd met slechts 31 punten 2e, gevolgd door De Meeuwen uit Leeuwarden met 33 punten. Jachtclub Scheveningen sluit deze ronde af op een 4e plek met 34 punten.

Dankzij de HISWA te Water was er veel bekijks op de kade. De Bataviahaven was gevuld met nieuwe boten waar de bezoekers een kijkje kunnen kijken binnenin. Op zaterdag was Volvo Ocean Race zeilster Annemieke Bes ook te vinden op het terrein van het Eredivisie Zeilen. Met haar aanwezigheid inspireerde ze menig zeiler en zij is zeer te spreken over het wedstrijdconcept! “Het Eredivisie Zeilen is een toegankelijke manier om je vereniging op de kaart te zetten. Ook voor de jeugdteams”. Binnenkort zal op de Eredivisie Zeilen Facebook pagina het interview te zien zijn.

Eindstand Eredivisie Zeilen speelronde 4 (2018) – Lelystad:

  1. WV Almere Centraal – 28 punten
  2. WV Braassemermeer – 31 punten
  3. WV De Meeuwen – 33 punten
  4. Jachtclub Scheveningen – 34 punten
  5. VW De Twee Provinciën – 40 punten
  6. KNZ&RV Muiden – 42 punten
  7. WSV Giesbeek – 43 punten
  8. International Yacht Club Amsterdam – 43 punten
  9. WS Heeg – 44 punten
  10. RR&ZV Maas & Roer – 46 punten
  11. WV Uitdam – 47 punten
  12. WV Breskens 2e team – 54 punten
  13. Zeilteam Westeinder – 55 punten
  14. WV Breskens 1e team – 64 punten
  15. WSV Wolphaartsdijk – 90 punten

De volledige gedetailleerde uitslag van alle 45 gevaren races van de 4e Speelronde in Lelystad kunt u hier vinden. Alle foto’s van zondag zijn hier te bekijken. De Eredivisie Zeilen is online te volgen maar ook is iedere race terug te kijken dankzij de live SAP tracking verrijkt met animaties.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Foto’s: Sailservice huisfotograaf Jasper van Staverenwww.Sailshoot.com

WV Uitdam spreidt kansen en wint aanbreng race Monnickendam -> Lelystad

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Voor de Eredivisie Zeilen aanbreng race Monnickendam-Lelystad zijn zondag 2 september ’18 zes teams uit vier clubs met elkaar de strijd met elkaar aangegaan: WV De Meeuwen, WV Breskens, Zeilteam Barentz.com en WV Uitdam.

De start was om 11:00 uur voor de haveningang van Jachthaven Waterland, thuishaven van Eredivisie Zeilen sponsor Waterland. De spelregels voor de aanbrengrace waren simpel: start tussen de ingangsboeien en daarna opkruisen via de vaargeul om dan zo snel mogelijk te finishen tussen de havenhoofden van Lelystad. Als penalty gold: kom je buiten de vaargeul = 2 minuten straf. De crew in de start en begeleidingsrib hield hierop scherp toezicht.

Team Uitdam 3 dacht hier echter creatief munt uit te slaan door een stuk af te steken bij Volendam: 2 minuut penalty accepterend, maar met een tijdwinst van 10 minuten……. In de loop van de middag bleek dat dit zich niet uitbetaalde. Dankzij een windshift halverwege zakten ze van de kop van het veld terug naar een derde plek. De andere boten gaven elkaar in dit long-distance kruisrak weinig ruimte en wisselden hier regelmatig van positie.

Uiteindelijk finishte Team Uitdam 1 (Daan en Lars Winkel) als eerste in Lelystad met een gezeilde tijd van 3 uur, 42 minuten en 18 minuten, later waren alle boten gefinished.

De einduitslag van de Eredivisie Zeilen aanbreng race:

 1. WV Uitdam 1
 2. WV Uitdam 2
 3. WV Uitdam 3
 4. WV Breskens
 5. Zeilteam Barentz.com
 6. WV De Meeuwen

Dit weekend (7 t/m 9 september) wordt in de Batavia Haven in Lelystad de 4e speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018 gezeild. Tegelijkertijd is ook de Hiswa te Water, een mooie gelegenheid om ook het wedstrijdzeilen van dichtbij mee te maken. Vanaf de kademuur is alles van dichtbij te volgen, de boten zullen letterlijk voor uw neus varen. (het voederen van de zeilers is overigens niet toegestaan, aanmoedigen mag uiteraard wel)

Ook zal SAP weer voor live tracking op het water zorgen. Via de SAP Sailing website is iedere race LIVE te volgen en wordt de meest actuele tussenstand direct gepresenteerd.

WSV Giesbeek klaar voor YOUTH Sailing Champions League 2018

By | Eredivisie Zeilen, Jeugddivisie | No Comments

Van 26 t/m 29 juli zal het Nederlandse Eredivisie Zeilen zeilteam WSV Giesbeek deelnemen aan de YOUTH Sailing Champions League tijdens de Travemünder Woche (Duitsland). De Travemünder Woche staat bekend als een waar zeilspektakel waar meerdere nationale en internationale kampioenschappen worden gevaren. Tijdens dit zeer bekende zeilevenement zal er 1 traningsdag en 3 wedstrijddagen zijn. Net als in Nederland zullen ook hier maximaal 45 races worden gevaren tijdens de 3 wedstrijddagen. Zeilteam WSV Giesbeek wist tijdens de Eredivisie Zeilen 2017 overall de 3e plaats te pakken en zich hiermee ook te kwalificeren voor de eerste halve finale van de Sailing Champions League.

WV Giesbeek heeft hoge ambities
De doelstelling is al snel duidelijk, een podiumplaats is het doel. “We willen hoog scoren, maar we hebben sterke concurrenten. Op basis van de afgelopen jaren schatten we onze kansen hoog in om een podiumplek te kunnen verzilveren. Het wordt wel spannend, want het format is uitdagend. Na maximaal 15 flights (=45 races) mogen de beste 4 teams de finale tegen elkaar varen. Het team wat als eerste 2 races in de finale wint heeft het event gewonnen”, vertelt de stuurman Jan Wanders van Team Giesbeek. Ondanks dat Travemünde nog onbekend terrein is voor de jonge stuurman zijn de zeilomstandigheden vergelijkbaar met het nabijgelegen Warnemünde, waar Jan Wanders ‘kind aan huis is’.

Tijdens de eerste halve finale dit jaar van de Sailing Champions League in Porto Cervo was de teamsamenstelling deels gelijk aan deelname tijdens de Travemünder Woche. Op dit event was team Giesbeek veruit het jongste team van alle deelnemers. Ook op de thuiswateren in Giesbeek wordt er wekelijks met meerdere J/70’s getraind met een jonge enthousiaste bemanning. In totaal bestaat team Giesbeek uit maar liefst 20 zeilers, hiervan is de helft jonger dan 21 jaar!

Team samenstelling WSV Giesbeek in Travemünde:
Jan Wanders (stuurman)
Joshua Amato
Juul Wigman
Hidde Veeneman

Track record Jan Wanders, 21 jaar (17-07-1997)

Jan Wanders aan het roer

Jan is met wedstrijdzeilen begonnen (als bemanning) in 2006 in de Cadet. In 2007 zat hij in de selectie voor het WK Cadet, in 2008 won Jan Wanders het NK Cadet en werd 11e bij WK Cadet. Tijdens het WK Cadet 2011 was Jan de jongste stuurman. Na zijn Cadet-tijd zeilde Jan de 420 en de FJ (waarin hij in 2013 jeugd wereldkampioen werd) en daarna maakte hij de stap naar de J/70 met de Eredivisie Zeilen en het NK J/70. Sinds die tijd vervult Jan zowel de rol van eerste als reserve stuurman. Dit alles weet hij bijzonder knap te combineren met zijn studie Natuurkunde aan de Universiteit van Düsseldorf.

Zeilteam VWDTP uit Groningen wint spannende eindstrijd tijdens Eredivisie Zeilen in Aalsmeer

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, zondag 8 juli 2018 – De laatste dag van speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen in Aalsmeer gaat de boeken is als een strijd met het mes op tafel. Niet eerder lagen de resultaten zo dicht bij elkaar. Zeilteam VWDTP (Groningen) wist op basis van onderlinge resultaten het dames zeilteam International Yacht Club Amsterdam naar de tweede plaats te dirigeren. Regerend landskampioen Almere Centraal werd met slechts 1 punt achterstand derde tijdens speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen.


De zondag startte net als de twee voorgaande dagen: een zwakke variabele wind die de 15 zeilteams noodzaakte om te wachten op de kant. Wedstrijdleider Alex Hoeve had alles al in stelling gebracht om direct te kunnen gaan zeilen zodra de wind het toeliet. Omstreeks 11:30 kon de eerste race worden gestart en al snel werd duidelijk dat de wind flink aantrok en een zeilspektakel verwacht kon worden. Negen races werden er op zondag nog uitgeperst, waar zeilteam VWDTP in hun races drie keer op rij een overwinning wist te boeken. De Amsterdamse dames lagen op dezelfde koers, maar lieten in hun laatste race kostbare punten liggen en verspeelden daarmee de hoogste trede op het podium. Almere Centraal wist knap bij te blijven na een onrustige zaterdag met wisselende resultaten en werd uiteindelijk overall derde.

Arthur Kluppel van winnaars VWDTP vertelt enthousiast: “Het voelt fan-tas-tisch om dit event te winnen! Het is echt loon naar werken geweest. Vrijdag waren we te voorzichtig begonnen en lieten op dat moment punten liggen in het lichte weer. Als team hebben we daarna afgesproken meer risico te nemen bij de starts en in de baan. Vanaf dat moment hebben we maar liefst 6 eerste plaatsen gevaren! Achteraan liggen na een start is funest, dat maak je niet meer goed door het hoge niveau van de zeilteams. In de uitslagen zie je dat ook goed terug, de punten liggen akelig dicht bij elkaar. Tot het laatste moment was het billenknijpen voor ons. De Amsterdamse dames konden ons nog voorbij gaan in de overall ranking als ze hun laatste race net iets beter waren gefinished!”

De Groningers gaan samen met Almere Centraal van 3 t/m 6 augustus de 2e halve finale van de Sailing Champions League varen tegen de beste Internationale teams uit de vergelijkbare internationale competitie. “We zijn benieuwd hoe wij ons kunnen verhouden in dit krachtenveld, we gaan het zien! Maar deze speelronde in Aalsmeer winnend afsluiten op weg naar de halve finale geeft veel vertrouwen. We gaan nog een weekend trainen en daarna ons uiterste best doen in Rusland!”

Damesteam scoren met ‘gedwongen gouden wissel’
Stralende gezichten bij de vijf dames van International Yacht Club Amsterdam nadat ze hun eerste podiumplaats in de Eredivisie Zeilen hebben gehaald. “Het zat er vaak in, maar kwam er op het laatste moment net niet uit… maar het is dan toch eindelijk gelukt! We hadden dit weekend zowel goede boothandling als tactiek en het team wist onderling ook goed te schakelen en te anticiperen op de omstandigheden. Begin van het weekend waren ook onze resultaten nog wat wisselend, maar zijn we steeds meer steady gaan varen met een paar mooie overwinningen. Vandaag hebben we echt kunnen scoren met de extra paar ogen die wij als damesteam aan boord hebben. In de laatste race hebben we helaas niet de gouden plak weten te verzilveren. We hebben in een enorm gevecht gezeten met WV De Meeuwen op het water de laatste race. Als we dit gevecht niet hadden hoeven voeren hadden we wellicht een plek hoger kunnen eindigen, maar we zijn nu al enorm blij met onze 2e overall plaats”, vertelt Fettje Osinga.

De dames hebben vanwege een blessure van de vaste stuurvrouw wat wissels aan boord moeten doorvoeren. Zij werd verplaatst naar een rol op het voordek en een ander teamlid heeft als stuurvrouw de boot uiteindelijk naar het podium kunnen varen.

Wethouder Robert van Rijn te midden van de winnaars

 

Eindstand Eredivisie Zeilen speelronde 3 (2018) – Aalsmeer

 1. VWDTP (Groningen) – 21 punten
 2. International Yacht Club Amsterdam – 21 punten
 3. WV Almere Centraal – 22 punten
 4. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 23 punten
 5. Jachtclub Scheveningen – 23 punten
 6. WSV Giesbeek – 24 punten
 7. RR&ZV Maas & Roer (Roermond) – 25 punten
 8. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer) – 28 punten
 9. KNZ&RV Muiden – 32 punten
 10. WV Breskens 1e team – 33 punten
 11. WV Uitdam – 33 punten
 12. WS Heeg – 36 punten
 13. WV Braassemermeer – 38 punten
 14. WV Breskens 2e team – 45 punten
 15. WSV Wolphaartsdijk – 48 punten

De volledige en gedetailleerde uitslag kunt u hier vinden.

De vierde speelronde van de Eredivisie Zeilen zal worden gehouden tijdens de Hiswa te Water in Lelystad. Van 7 t/m 9 september zullen de zeilteams kort vanaf de kant te bewonderen zijn terwijl zij hun onderlinge strijd aan zullen gaan voor de felbegeerde landstitel.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Almere Centraal ijzersterk van start tijdens eerste race dag Eredivisie Zeilen Aalsmeer

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, vrijdag 6 juli 2018 – Op de Westeinderplassen in Aalsmeer werd op vrijdagmorgen om 10 uur gestart met de 3e speelronde van de Eredivisie Zeilen. Moeder natuur maakte het de 15 zeilteams niet makkelijk. Een bijzonder variabele wind dwong het wedstrijd comité in bijna iedere race de baan te verleggen om een eerlijke strijd mogelijk te maken. Aan het einde van de dag bleek watersportvereniging Almere Centraal als enige in staat geweest om 3 overwinningen te varen en voeren hierdoor het tussenklassement aan.

WV Almere Centraal

De verschillen tussen de teams zijn dit jaar minimaal in Aalsmeer. Er wordt veel getraind tussen de speelrondes door en dat is terug te zien in de resultaten na de eerste dag. Willem Jan van Dort van Almere Centraal licht toe: “Het zijn lastige omstandigheden vandaag met veel onverwachte wind draaiingen op de baan. We maken mee dat je vandaag een race in de laatste meters voor de finish letterlijk kon winnen of verliezen vanwege de vele windwakken op de baan. We hebben redelijke goede starts gemaakt, maar waren niet altijd als beste weg. Vervolgens is het een mooi gevecht om steeds verder naar voren te varen in het veld. Maar ook is goed verdedigen belangrijk, want op tactisch vlak wordt vandaag het verschil gemaakt. Morgen zal niet anders zijn aangezien ze opnieuw licht weer voorspellen, dus wordt het opnieuw spannend!”

Lokaal zeilteam Westeinder houdt zicht op podium

Zeilteam Westeinder

Voor zeilteam Westeinder is het dit weekend een thuiswedstrijd op hun Westeinderplassen. Met slechts 1 punt verschil zitten ze zeilteam Almere Centraal dicht op de hielen. In hun laatste race op vrijdag hadden ze een direct gevecht met Jachtclub Scheveningen die bij een overwinning hun 2e plaats zou hebben overgenomen. Glimlachend vertelt zeilteam Westeinder hoe hun dag verlopen is: “Het was even inkomen vanmorgen, maar we hebben de boot gelukkig snel aan de praat gekregen. Vandaag hebben we in ieder geval een mooie stijgende lijn laten zien met twee 2e plaatsen en in de laatste race een overwinning. Vooral de eerste races hebben we geen onnodig risico genomen, in de laatste race iets meer. We waren goed weg, maar plots viel de wind in het laatste spinnakerrak naar de finish bijna helemaal weg. Het was echt billenknijpen tot aan de finish waar we zelfs onze verdedigingsstrategie los hebben moeten laten. Onze strategie voor morgen is heel simpel: uit de buurt blijven van de achterblijvers om het jezelf niet onnodig moeilijk te maken en bijvoorbeeld gedwongen te worden om overstag te gaan. De winst zit ‘m daarnaast in kleine klapjes maken op de baan, met grote lange rakken is de kans dat je ernaast zit met weinig wind levensgroot.”

Tussenstand na dag 1 – Eredivisie Zeilen Aalsmeer
1. WV Almere Centraal – 3 punten
2. Team Westeinder (Aalsmeer) – 5 punten
3. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 6 punten
4. WSV Giesbeek – 6 punten
5. Jachtclub Scheveningen – 6 punten

De volledige uitslag kunt u hier vinden.

Nóg twee dagen wedstrijden op de Westeinderplassen
Op zaterdag en zondag worden er opnieuw wedstrijden gezeild voor de landstitel van de Eredivisie Zeilen 2018. De verwachting is dat er ondanks het warme weer met lichte wind gestart gaat worden, maar zodra het aan de waterkant meer opwarmt kan er door de thermiek meer wind ontstaan. De Eredivisie Zeilen valt dit jaar samen met de Westeinder Water Week en zorgt voor allerhande activiteiten voor jong en oud. Vanaf de kant zijn de wedstrijden goed te volgen, zelfs onder het genot van een hapje of drankje.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Aalsmeer klaar voor 3e speelronde Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, dinsdag 3 juli 2018 – Aankomend weekend van 6 t/m 8 juli zijn de Westeinderplassen in Aalsmeer het strijdtoneel voor de 3e speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018. Tijdens de Westeinder Water Week zullen 15 zeilteams met elkaar het gevecht op het water aangaan in de strijd voor de felbegeerde landstitel.

Inmiddels zijn de Westeinderplassen een begrip binnen de Eredivisie Zeilen series. Met de verwachte weersvoorspellingen belooft ook deze editie opnieuw een mooi zeilweekend te worden met zon, wind en een lichte golfslag. Regerend landskampioen Almere Centraal zal alles uit de kast moeten halen om hun voorsprong te behouden. Dit jaar is het niveau dusdanig hoog dat de verschillen minimaal zijn. Vorige speelronde in Roermond wist zeilteam Maas en Roer de 2e plek te pakken en gaan hierdoor overall aan de leiding. WV Almere Centraal  staat daar vlak achter met slechts 1 punt verschil. Jachtclub Scheveningen volgt daar weer direct achter met eveneens 1 punt verschil.

Het lokale zeilteam Westeinder uit Aalsmeer zal dit weekend proberen hun slag te slaan op hun thuiswater. Momenteel zijn zij overall op de 12e plaats, maar de verschillen zijn klein genoeg om een stijging in het klassement te forceren. Op zondag zullen de drie winnende teams uit handen van Robert van Rijn (wethouder Recreatie & Toerisme Aalsmeer) hun prijzen uitgereikt krijgen.

Westeinder Water Week – Plezier voor jong en oud
Tijdens de Westeinder Water Week staat de watersport centraal. Terwijl vanaf de kant de Eredivisie Zeilen goed te volgen is kunnen jong en oud kennismaken met diverse watersportactiviteiten. Zo is de Optimist on Tour aanwezig om kinderen kennis te laten maken met het zeilen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Ervaren hoe het is om met hoge snelheid over het water te gaan, stap dan gerust op de waterski of een wakeboard. Maar ook beleven hoe het is om op een sloep rustig rond te varen behoort tot de mogelijkheden. Het volledige programma is te bekijken op de officiële website van de Westeinder Water Week.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Uitdam verrassende winnaar Eredivisie Zeilen in Roermond

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Roermond, zondag 10 juni 2018 – Op de finaledag van de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen heeft Zeilteam Uitdam de overwinning gepakt. Een 1e plaats in de afgeronde flight zes bleek meer dan genoeg om de overwinning binnen te halen. Nadat de laatste race van flight 7 niet gezeild kon worden vanwege het wegvallen van de wind, vervielen ook de resultaten van de andere races in deze flight. Goed nieuws voor Maas en Roer en VWDTP  die samen met team Uitdam het podium claimen om de welverdiende champagne uit handen van dhr. Schreurs, Wethouder Sport en Financiën Roermond, in ontvangst te nemen.

Speelronde 2 van de Eredivisie Zeilen op de Hatenboer Plas in Roermond kon helaas op weinig wind rekenen. Ook op zondagochtend was het op voorhand niet zeker of er gezeild kon worden, maar bij de windmeting bleek er een mooie bries van 8 knopen te staan. Voor wedstrijdleider Alex Hoeve het teken om alle teams en race comité snel het water op te sturen. Na twee gezeilde races in de 7e flight viel de wind geheel weg en bleven de zeilers aan de kant wachten op wind om de laatste race alsnog af te maken. Helaas tevergeefs waardoor de incomplete flight 7 ongeldig werd verklaard.

Lichtweer specialisten
Team Uitdam, die in een voor hen compleet nieuwe samenstelling zeilde, toonde het hele weekend aan het beste met de lichte omstandigheden om te kunnen gaan. “Vrijdag kozen we de aanval en pakte meteen een voorsprong. Vandaag moesten we in de eerste race meteen tegen een aantal van onze directe concurrenten zeilen en kozen daarom voor een meer consoliderende tactiek”, vertelt een opgetogen Jan van Wengerden. Een tactiek die goed uitpakte voor Uitdam.

”Het is leuk om weer eens te verrassen. Soms zitten we niet zo lekker in een evenement en presteren we niet goed, maar als we dat wel zitten dan zijn we echt goed genoeg om mee te strijden om de overwinning. Dat bewijzen we dit weekend weer.” De ervaren kracht geeft wel aan dat ze een groot voordeel hadden van het lichte weer. “We hebben denk ik een van de lichtste crews dit weekend, elk downwind rak winnen we daar een aantal meters mee. Eerlijk is eerlijk, met 25 knopen wind hadden we waarschijnlijk hier niet gewonnen.”

 

Roermond nieuwe leiders algemeen klassement
Net als tijdens speelronde 1 in Almere pakt zeilteam Maas en Roer de tweede plek. Ditmaal op hun thuiswater. Dankzij deze constante resultaten nemen ze na dit weekend de leiding in het Algemeen Klassement over van regerend landskampioen Almere Centraal.

Hollandse meiden op internationaal avontuur
Aankomend weekend gaan een aantal zeilsters uit de Eredivisie vloot de International Womens League varen tijdens de Kielerwoche in Duitsland. Irena Doets (Almere Centraal), Rikst Dijkstra, Milah Wouters, Sanne Crum en Fettje Osinga (allen IYCA) komen dan gezamenlijk uit onder wimpel van de International Yacht Club Amsterdam. Met Fettje blikken we kort vooruit: “In deze samenstelling hebben we de afgelopen tijd niet veel getraind maar het is bijna hetzelfde team als tijdens de EK en WK van vorig jaar. We zijn dus goed op elkaar ingespeeld.” Helaas is er nog weinig bekend over het deelnemersveld in Kiel dus een concrete ambitie durft Fettje nog niet uit te spreken. U kunt de verrichtingen van de dames volgen via de officiële Kielerwoche website.

De andere Eredivisie Zeilen teams bereiden zich de komende weken voor op de volgende speelronde in Aalsmeer. Van 6 t/m 8 juli worden hier de wedstrijden op de Westeinderplassen gevaren waar alles vanaf de kant heel goed te bekijken is. De toegang is gratis, dus wees vooral welkom!

De uitslagen van de races zijn hier te vinden.
Bekijk ook de foto’s van vrijdag en zondag.
Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Uitdam aan de leiding na eerste wedstrijddag Eredivisie Zeilen in Roermond

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Roermond, vrijdag 8 juni 2018 – De eerste wedstrijddag van de Eredivisie Zeilen in Roermond heeft een aantal verassende teams in de top van het klassement opgeleverd. Onder lastige condities met weinig wind presteerde Watersportvereniging Uitdam het meest constant en mag hierdoor zaterdag als leider in het klassement van start. Ook de lokale zeilers van Maas en Roer maken goede kans op de eindzege op hun thuiswater.

De vijftien Eredivisie Zeilen teams zijn neergestreken in Roermond voor de tweede speelronde in de strijd om het Landskampioenschap 2018. Op de Hatenboer Plas hadden de zeilers, voornamelijk in de ochtend, te maken met weinig wind. Na zes races waren twee zgn. flights afgerond, maar was de wedstrijdleider genoodzaakt de races te onderbreken. Oorzaak: grote onweersbuien trokken boven Roermond langs maar absorbeerden alle wind.

In de namiddag trok de wind gelukkig weer aan en konden de zeilers in een heerlijke avondzon en een mooie bries de races hervatten. De zeilers van Uitdam toonden hun klasse en pakten direct de leiding in het klassement. Onder leiding van hun nieuwe en getalenteerde schipper Guido Buwalda kwamen zij uit op een puntentotaal van slechts 8 punten na vijf flights. Opmerkelijk, want het is pas zijn derde keer in de J/70 boot en de eerste keer als schipper tijdens een evenement. Hoe hij het vond: “Dit is leuk, het is echt racen”. Wietze Zetzema, een van de grondleggers van team Uitdam vult aan: “Dit is precies waar we als Uitdam voor staan, een mix van ervaring én jong talent de kans geven. Dat het dan zo goed uitpakt is alleen maar mooi. Ook is het leuk dat we een keer in Roermond te gast zijn, we komen immers bij diverse verengingen verspreid door het hele land.” Vol goede moed ziet het team de volgende dagen tegemoet. Gerust op de overwinning zijn ze echter niet, zowel team Maas en Roer als VWDTP uit Groningen volgen op de voet met slechts twee punten achterstand.

De gastheren van Maas en Roer houden na een sterke dag varen zeker zicht op de eindoverwinning in deze tweede speelronde. Een penalty in race vier zorgde ervoor dat ze niet aan de leiding gaan na dag één. Max Visser, schipper van Maas en Roer, steekt zijn enthousiasme voor een speelronde in Roermond ook niet onder stoelen of banken. “Het is echt heel leuk om hier te varen. De sfeer is goed en het is goed georganiseerd. Ook is het leuk om Limburg een beetje als watersport provincie op de kaart te zetten. Er is heel veel mooi water in Limburg maar dat weten niet veel mensen.” Over de doelstelling is hij duidelijk. “Het podium is het doel en de eerste plaats zou natuurlijk helemaal top zijn. We hebben het in Almere ook goed gedaan dus dan blijven we bovenin meedoen voor de landstitel.”

Tweevoudig Landskampioen en winnaar van de eerste speelronde Almere Centraal heeft het iets lastiger. Zij staan na een dag racen op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Ook zij zullen gebrand zijn om alsnog met de overwinning aan de haal te gaan.

Top 5 na de eerste race dag van speelronde 2 in Roermond:

 1. WV Uitdam – 8 punten
 2. RR&ZV Maas & Roer – 10 punten
 3. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 10 punten
 4. WSV Giesbeek – 12 punten
 5. WV Almere Centraal – 13 punten

De uitslagen van de races zijn hier te vinden.
Bekijk ook de foto’s van vrijdag.
Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen