Category

Eredivisie Zeilen

WSV Giesbeek klaar voor YOUTH Sailing Champions League 2018

By | Eredivisie Zeilen, Jeugddivisie | No Comments

Van 26 t/m 29 juli zal het Nederlandse Eredivisie Zeilen zeilteam WSV Giesbeek deelnemen aan de YOUTH Sailing Champions League tijdens de Travemünder Woche (Duitsland). De Travemünder Woche staat bekend als een waar zeilspektakel waar meerdere nationale en internationale kampioenschappen worden gevaren. Tijdens dit zeer bekende zeilevenement zal er 1 traningsdag en 3 wedstrijddagen zijn. Net als in Nederland zullen ook hier maximaal 45 races worden gevaren tijdens de 3 wedstrijddagen. Zeilteam WSV Giesbeek wist tijdens de Eredivisie Zeilen 2017 overall de 3e plaats te pakken en zich hiermee ook te kwalificeren voor de eerste halve finale van de Sailing Champions League.

WV Giesbeek heeft hoge ambities
De doelstelling is al snel duidelijk, een podiumplaats is het doel. “We willen hoog scoren, maar we hebben sterke concurrenten. Op basis van de afgelopen jaren schatten we onze kansen hoog in om een podiumplek te kunnen verzilveren. Het wordt wel spannend, want het format is uitdagend. Na maximaal 15 flights (=45 races) mogen de beste 4 teams de finale tegen elkaar varen. Het team wat als eerste 2 races in de finale wint heeft het event gewonnen”, vertelt de stuurman Jan Wanders van Team Giesbeek. Ondanks dat Travemünde nog onbekend terrein is voor de jonge stuurman zijn de zeilomstandigheden vergelijkbaar met het nabijgelegen Warnemünde, waar Jan Wanders ‘kind aan huis is’.

Tijdens de eerste halve finale dit jaar van de Sailing Champions League in Porto Cervo was de teamsamenstelling deels gelijk aan deelname tijdens de Travemünder Woche. Op dit event was team Giesbeek veruit het jongste team van alle deelnemers. Ook op de thuiswateren in Giesbeek wordt er wekelijks met meerdere J/70’s getraind met een jonge enthousiaste bemanning. In totaal bestaat team Giesbeek uit maar liefst 20 zeilers, hiervan is de helft jonger dan 21 jaar!

Team samenstelling WSV Giesbeek in Travemünde:
Jan Wanders (stuurman)
Joshua Amato
Juul Wigman
Hidde Veeneman

Track record Jan Wanders, 21 jaar (17-07-1997)

Jan Wanders aan het roer

Jan is met wedstrijdzeilen begonnen (als bemanning) in 2006 in de Cadet. In 2007 zat hij in de selectie voor het WK Cadet, in 2008 won Jan Wanders het NK Cadet en werd 11e bij WK Cadet. Tijdens het WK Cadet 2011 was Jan de jongste stuurman. Na zijn Cadet-tijd zeilde Jan de 420 en de FJ (waarin hij in 2013 jeugd wereldkampioen werd) en daarna maakte hij de stap naar de J/70 met de Eredivisie Zeilen en het NK J/70. Sinds die tijd vervult Jan zowel de rol van eerste als reserve stuurman. Dit alles weet hij bijzonder knap te combineren met zijn studie Natuurkunde aan de Universiteit van Düsseldorf.

Zeilteam VWDTP uit Groningen wint spannende eindstrijd tijdens Eredivisie Zeilen in Aalsmeer

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, zondag 8 juli 2018 – De laatste dag van speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen in Aalsmeer gaat de boeken is als een strijd met het mes op tafel. Niet eerder lagen de resultaten zo dicht bij elkaar. Zeilteam VWDTP (Groningen) wist op basis van onderlinge resultaten het dames zeilteam International Yacht Club Amsterdam naar de tweede plaats te dirigeren. Regerend landskampioen Almere Centraal werd met slechts 1 punt achterstand derde tijdens speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen.


De zondag startte net als de twee voorgaande dagen: een zwakke variabele wind die de 15 zeilteams noodzaakte om te wachten op de kant. Wedstrijdleider Alex Hoeve had alles al in stelling gebracht om direct te kunnen gaan zeilen zodra de wind het toeliet. Omstreeks 11:30 kon de eerste race worden gestart en al snel werd duidelijk dat de wind flink aantrok en een zeilspektakel verwacht kon worden. Negen races werden er op zondag nog uitgeperst, waar zeilteam VWDTP in hun races drie keer op rij een overwinning wist te boeken. De Amsterdamse dames lagen op dezelfde koers, maar lieten in hun laatste race kostbare punten liggen en verspeelden daarmee de hoogste trede op het podium. Almere Centraal wist knap bij te blijven na een onrustige zaterdag met wisselende resultaten en werd uiteindelijk overall derde.

Arthur Kluppel van winnaars VWDTP vertelt enthousiast: “Het voelt fan-tas-tisch om dit event te winnen! Het is echt loon naar werken geweest. Vrijdag waren we te voorzichtig begonnen en lieten op dat moment punten liggen in het lichte weer. Als team hebben we daarna afgesproken meer risico te nemen bij de starts en in de baan. Vanaf dat moment hebben we maar liefst 6 eerste plaatsen gevaren! Achteraan liggen na een start is funest, dat maak je niet meer goed door het hoge niveau van de zeilteams. In de uitslagen zie je dat ook goed terug, de punten liggen akelig dicht bij elkaar. Tot het laatste moment was het billenknijpen voor ons. De Amsterdamse dames konden ons nog voorbij gaan in de overall ranking als ze hun laatste race net iets beter waren gefinished!”

De Groningers gaan samen met Almere Centraal van 3 t/m 6 augustus de 2e halve finale van de Sailing Champions League varen tegen de beste Internationale teams uit de vergelijkbare internationale competitie. “We zijn benieuwd hoe wij ons kunnen verhouden in dit krachtenveld, we gaan het zien! Maar deze speelronde in Aalsmeer winnend afsluiten op weg naar de halve finale geeft veel vertrouwen. We gaan nog een weekend trainen en daarna ons uiterste best doen in Rusland!”

Damesteam scoren met ‘gedwongen gouden wissel’
Stralende gezichten bij de vijf dames van International Yacht Club Amsterdam nadat ze hun eerste podiumplaats in de Eredivisie Zeilen hebben gehaald. “Het zat er vaak in, maar kwam er op het laatste moment net niet uit… maar het is dan toch eindelijk gelukt! We hadden dit weekend zowel goede boothandling als tactiek en het team wist onderling ook goed te schakelen en te anticiperen op de omstandigheden. Begin van het weekend waren ook onze resultaten nog wat wisselend, maar zijn we steeds meer steady gaan varen met een paar mooie overwinningen. Vandaag hebben we echt kunnen scoren met de extra paar ogen die wij als damesteam aan boord hebben. In de laatste race hebben we helaas niet de gouden plak weten te verzilveren. We hebben in een enorm gevecht gezeten met WV De Meeuwen op het water de laatste race. Als we dit gevecht niet hadden hoeven voeren hadden we wellicht een plek hoger kunnen eindigen, maar we zijn nu al enorm blij met onze 2e overall plaats”, vertelt Fettje Osinga.

De dames hebben vanwege een blessure van de vaste stuurvrouw wat wissels aan boord moeten doorvoeren. Zij werd verplaatst naar een rol op het voordek en een ander teamlid heeft als stuurvrouw de boot uiteindelijk naar het podium kunnen varen.

Wethouder Robert van Rijn te midden van de winnaars

 

Eindstand Eredivisie Zeilen speelronde 3 (2018) – Aalsmeer

 1. VWDTP (Groningen) – 21 punten
 2. International Yacht Club Amsterdam – 21 punten
 3. WV Almere Centraal – 22 punten
 4. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 23 punten
 5. Jachtclub Scheveningen – 23 punten
 6. WSV Giesbeek – 24 punten
 7. RR&ZV Maas & Roer (Roermond) – 25 punten
 8. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer) – 28 punten
 9. KNZ&RV Muiden – 32 punten
 10. WV Breskens 1e team – 33 punten
 11. WV Uitdam – 33 punten
 12. WS Heeg – 36 punten
 13. WV Braassemermeer – 38 punten
 14. WV Breskens 2e team – 45 punten
 15. WSV Wolphaartsdijk – 48 punten

De volledige en gedetailleerde uitslag kunt u hier vinden.

De vierde speelronde van de Eredivisie Zeilen zal worden gehouden tijdens de Hiswa te Water in Lelystad. Van 7 t/m 9 september zullen de zeilteams kort vanaf de kant te bewonderen zijn terwijl zij hun onderlinge strijd aan zullen gaan voor de felbegeerde landstitel.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Almere Centraal ijzersterk van start tijdens eerste race dag Eredivisie Zeilen Aalsmeer

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, vrijdag 6 juli 2018 – Op de Westeinderplassen in Aalsmeer werd op vrijdagmorgen om 10 uur gestart met de 3e speelronde van de Eredivisie Zeilen. Moeder natuur maakte het de 15 zeilteams niet makkelijk. Een bijzonder variabele wind dwong het wedstrijd comité in bijna iedere race de baan te verleggen om een eerlijke strijd mogelijk te maken. Aan het einde van de dag bleek watersportvereniging Almere Centraal als enige in staat geweest om 3 overwinningen te varen en voeren hierdoor het tussenklassement aan.

WV Almere Centraal

De verschillen tussen de teams zijn dit jaar minimaal in Aalsmeer. Er wordt veel getraind tussen de speelrondes door en dat is terug te zien in de resultaten na de eerste dag. Willem Jan van Dort van Almere Centraal licht toe: “Het zijn lastige omstandigheden vandaag met veel onverwachte wind draaiingen op de baan. We maken mee dat je vandaag een race in de laatste meters voor de finish letterlijk kon winnen of verliezen vanwege de vele windwakken op de baan. We hebben redelijke goede starts gemaakt, maar waren niet altijd als beste weg. Vervolgens is het een mooi gevecht om steeds verder naar voren te varen in het veld. Maar ook is goed verdedigen belangrijk, want op tactisch vlak wordt vandaag het verschil gemaakt. Morgen zal niet anders zijn aangezien ze opnieuw licht weer voorspellen, dus wordt het opnieuw spannend!”

Lokaal zeilteam Westeinder houdt zicht op podium

Zeilteam Westeinder

Voor zeilteam Westeinder is het dit weekend een thuiswedstrijd op hun Westeinderplassen. Met slechts 1 punt verschil zitten ze zeilteam Almere Centraal dicht op de hielen. In hun laatste race op vrijdag hadden ze een direct gevecht met Jachtclub Scheveningen die bij een overwinning hun 2e plaats zou hebben overgenomen. Glimlachend vertelt zeilteam Westeinder hoe hun dag verlopen is: “Het was even inkomen vanmorgen, maar we hebben de boot gelukkig snel aan de praat gekregen. Vandaag hebben we in ieder geval een mooie stijgende lijn laten zien met twee 2e plaatsen en in de laatste race een overwinning. Vooral de eerste races hebben we geen onnodig risico genomen, in de laatste race iets meer. We waren goed weg, maar plots viel de wind in het laatste spinnakerrak naar de finish bijna helemaal weg. Het was echt billenknijpen tot aan de finish waar we zelfs onze verdedigingsstrategie los hebben moeten laten. Onze strategie voor morgen is heel simpel: uit de buurt blijven van de achterblijvers om het jezelf niet onnodig moeilijk te maken en bijvoorbeeld gedwongen te worden om overstag te gaan. De winst zit ‘m daarnaast in kleine klapjes maken op de baan, met grote lange rakken is de kans dat je ernaast zit met weinig wind levensgroot.”

Tussenstand na dag 1 – Eredivisie Zeilen Aalsmeer
1. WV Almere Centraal – 3 punten
2. Team Westeinder (Aalsmeer) – 5 punten
3. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 6 punten
4. WSV Giesbeek – 6 punten
5. Jachtclub Scheveningen – 6 punten

De volledige uitslag kunt u hier vinden.

Nóg twee dagen wedstrijden op de Westeinderplassen
Op zaterdag en zondag worden er opnieuw wedstrijden gezeild voor de landstitel van de Eredivisie Zeilen 2018. De verwachting is dat er ondanks het warme weer met lichte wind gestart gaat worden, maar zodra het aan de waterkant meer opwarmt kan er door de thermiek meer wind ontstaan. De Eredivisie Zeilen valt dit jaar samen met de Westeinder Water Week en zorgt voor allerhande activiteiten voor jong en oud. Vanaf de kant zijn de wedstrijden goed te volgen, zelfs onder het genot van een hapje of drankje.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Aalsmeer klaar voor 3e speelronde Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Aalsmeer, dinsdag 3 juli 2018 – Aankomend weekend van 6 t/m 8 juli zijn de Westeinderplassen in Aalsmeer het strijdtoneel voor de 3e speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018. Tijdens de Westeinder Water Week zullen 15 zeilteams met elkaar het gevecht op het water aangaan in de strijd voor de felbegeerde landstitel.

Inmiddels zijn de Westeinderplassen een begrip binnen de Eredivisie Zeilen series. Met de verwachte weersvoorspellingen belooft ook deze editie opnieuw een mooi zeilweekend te worden met zon, wind en een lichte golfslag. Regerend landskampioen Almere Centraal zal alles uit de kast moeten halen om hun voorsprong te behouden. Dit jaar is het niveau dusdanig hoog dat de verschillen minimaal zijn. Vorige speelronde in Roermond wist zeilteam Maas en Roer de 2e plek te pakken en gaan hierdoor overall aan de leiding. WV Almere Centraal  staat daar vlak achter met slechts 1 punt verschil. Jachtclub Scheveningen volgt daar weer direct achter met eveneens 1 punt verschil.

Het lokale zeilteam Westeinder uit Aalsmeer zal dit weekend proberen hun slag te slaan op hun thuiswater. Momenteel zijn zij overall op de 12e plaats, maar de verschillen zijn klein genoeg om een stijging in het klassement te forceren. Op zondag zullen de drie winnende teams uit handen van Robert van Rijn (wethouder Recreatie & Toerisme Aalsmeer) hun prijzen uitgereikt krijgen.

Westeinder Water Week – Plezier voor jong en oud
Tijdens de Westeinder Water Week staat de watersport centraal. Terwijl vanaf de kant de Eredivisie Zeilen goed te volgen is kunnen jong en oud kennismaken met diverse watersportactiviteiten. Zo is de Optimist on Tour aanwezig om kinderen kennis te laten maken met het zeilen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Ervaren hoe het is om met hoge snelheid over het water te gaan, stap dan gerust op de waterski of een wakeboard. Maar ook beleven hoe het is om op een sloep rustig rond te varen behoort tot de mogelijkheden. Het volledige programma is te bekijken op de officiële website van de Westeinder Water Week.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Uitdam verrassende winnaar Eredivisie Zeilen in Roermond

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Roermond, zondag 10 juni 2018 – Op de finaledag van de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen heeft Zeilteam Uitdam de overwinning gepakt. Een 1e plaats in de afgeronde flight zes bleek meer dan genoeg om de overwinning binnen te halen. Nadat de laatste race van flight 7 niet gezeild kon worden vanwege het wegvallen van de wind, vervielen ook de resultaten van de andere races in deze flight. Goed nieuws voor Maas en Roer en VWDTP  die samen met team Uitdam het podium claimen om de welverdiende champagne uit handen van dhr. Schreurs, Wethouder Sport en Financiën Roermond, in ontvangst te nemen.

Speelronde 2 van de Eredivisie Zeilen op de Hatenboer Plas in Roermond kon helaas op weinig wind rekenen. Ook op zondagochtend was het op voorhand niet zeker of er gezeild kon worden, maar bij de windmeting bleek er een mooie bries van 8 knopen te staan. Voor wedstrijdleider Alex Hoeve het teken om alle teams en race comité snel het water op te sturen. Na twee gezeilde races in de 7e flight viel de wind geheel weg en bleven de zeilers aan de kant wachten op wind om de laatste race alsnog af te maken. Helaas tevergeefs waardoor de incomplete flight 7 ongeldig werd verklaard.

Lichtweer specialisten
Team Uitdam, die in een voor hen compleet nieuwe samenstelling zeilde, toonde het hele weekend aan het beste met de lichte omstandigheden om te kunnen gaan. “Vrijdag kozen we de aanval en pakte meteen een voorsprong. Vandaag moesten we in de eerste race meteen tegen een aantal van onze directe concurrenten zeilen en kozen daarom voor een meer consoliderende tactiek”, vertelt een opgetogen Jan van Wengerden. Een tactiek die goed uitpakte voor Uitdam.

”Het is leuk om weer eens te verrassen. Soms zitten we niet zo lekker in een evenement en presteren we niet goed, maar als we dat wel zitten dan zijn we echt goed genoeg om mee te strijden om de overwinning. Dat bewijzen we dit weekend weer.” De ervaren kracht geeft wel aan dat ze een groot voordeel hadden van het lichte weer. “We hebben denk ik een van de lichtste crews dit weekend, elk downwind rak winnen we daar een aantal meters mee. Eerlijk is eerlijk, met 25 knopen wind hadden we waarschijnlijk hier niet gewonnen.”

 

Roermond nieuwe leiders algemeen klassement
Net als tijdens speelronde 1 in Almere pakt zeilteam Maas en Roer de tweede plek. Ditmaal op hun thuiswater. Dankzij deze constante resultaten nemen ze na dit weekend de leiding in het Algemeen Klassement over van regerend landskampioen Almere Centraal.

Hollandse meiden op internationaal avontuur
Aankomend weekend gaan een aantal zeilsters uit de Eredivisie vloot de International Womens League varen tijdens de Kielerwoche in Duitsland. Irena Doets (Almere Centraal), Rikst Dijkstra, Milah Wouters, Sanne Crum en Fettje Osinga (allen IYCA) komen dan gezamenlijk uit onder wimpel van de International Yacht Club Amsterdam. Met Fettje blikken we kort vooruit: “In deze samenstelling hebben we de afgelopen tijd niet veel getraind maar het is bijna hetzelfde team als tijdens de EK en WK van vorig jaar. We zijn dus goed op elkaar ingespeeld.” Helaas is er nog weinig bekend over het deelnemersveld in Kiel dus een concrete ambitie durft Fettje nog niet uit te spreken. U kunt de verrichtingen van de dames volgen via de officiële Kielerwoche website.

De andere Eredivisie Zeilen teams bereiden zich de komende weken voor op de volgende speelronde in Aalsmeer. Van 6 t/m 8 juli worden hier de wedstrijden op de Westeinderplassen gevaren waar alles vanaf de kant heel goed te bekijken is. De toegang is gratis, dus wees vooral welkom!

De uitslagen van de races zijn hier te vinden.
Bekijk ook de foto’s van vrijdag en zondag.
Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

WV Uitdam aan de leiding na eerste wedstrijddag Eredivisie Zeilen in Roermond

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Roermond, vrijdag 8 juni 2018 – De eerste wedstrijddag van de Eredivisie Zeilen in Roermond heeft een aantal verassende teams in de top van het klassement opgeleverd. Onder lastige condities met weinig wind presteerde Watersportvereniging Uitdam het meest constant en mag hierdoor zaterdag als leider in het klassement van start. Ook de lokale zeilers van Maas en Roer maken goede kans op de eindzege op hun thuiswater.

De vijftien Eredivisie Zeilen teams zijn neergestreken in Roermond voor de tweede speelronde in de strijd om het Landskampioenschap 2018. Op de Hatenboer Plas hadden de zeilers, voornamelijk in de ochtend, te maken met weinig wind. Na zes races waren twee zgn. flights afgerond, maar was de wedstrijdleider genoodzaakt de races te onderbreken. Oorzaak: grote onweersbuien trokken boven Roermond langs maar absorbeerden alle wind.

In de namiddag trok de wind gelukkig weer aan en konden de zeilers in een heerlijke avondzon en een mooie bries de races hervatten. De zeilers van Uitdam toonden hun klasse en pakten direct de leiding in het klassement. Onder leiding van hun nieuwe en getalenteerde schipper Guido Buwalda kwamen zij uit op een puntentotaal van slechts 8 punten na vijf flights. Opmerkelijk, want het is pas zijn derde keer in de J/70 boot en de eerste keer als schipper tijdens een evenement. Hoe hij het vond: “Dit is leuk, het is echt racen”. Wietze Zetzema, een van de grondleggers van team Uitdam vult aan: “Dit is precies waar we als Uitdam voor staan, een mix van ervaring én jong talent de kans geven. Dat het dan zo goed uitpakt is alleen maar mooi. Ook is het leuk dat we een keer in Roermond te gast zijn, we komen immers bij diverse verengingen verspreid door het hele land.” Vol goede moed ziet het team de volgende dagen tegemoet. Gerust op de overwinning zijn ze echter niet, zowel team Maas en Roer als VWDTP uit Groningen volgen op de voet met slechts twee punten achterstand.

De gastheren van Maas en Roer houden na een sterke dag varen zeker zicht op de eindoverwinning in deze tweede speelronde. Een penalty in race vier zorgde ervoor dat ze niet aan de leiding gaan na dag één. Max Visser, schipper van Maas en Roer, steekt zijn enthousiasme voor een speelronde in Roermond ook niet onder stoelen of banken. “Het is echt heel leuk om hier te varen. De sfeer is goed en het is goed georganiseerd. Ook is het leuk om Limburg een beetje als watersport provincie op de kaart te zetten. Er is heel veel mooi water in Limburg maar dat weten niet veel mensen.” Over de doelstelling is hij duidelijk. “Het podium is het doel en de eerste plaats zou natuurlijk helemaal top zijn. We hebben het in Almere ook goed gedaan dus dan blijven we bovenin meedoen voor de landstitel.”

Tweevoudig Landskampioen en winnaar van de eerste speelronde Almere Centraal heeft het iets lastiger. Zij staan na een dag racen op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Ook zij zullen gebrand zijn om alsnog met de overwinning aan de haal te gaan.

Top 5 na de eerste race dag van speelronde 2 in Roermond:

 1. WV Uitdam – 8 punten
 2. RR&ZV Maas & Roer – 10 punten
 3. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 10 punten
 4. WSV Giesbeek – 12 punten
 5. WV Almere Centraal – 13 punten

De uitslagen van de races zijn hier te vinden.
Bekijk ook de foto’s van vrijdag.
Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

International Yacht Club Amsterdam vertegenwoordigt Nederland bij Women’s League

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Het team van de International Yacht Club Amsterdam (IYCA), vooral bekend als team She Sails, zal van 16 tot en met 18 juni in Kiel Nederland vertegenwoordigen in de eerste Women’s League sinds het ontstaan van het Sailing League format. Het is het enige volledige vrouwen team in de Nederlandse Eredivisie Zeilen en is dan ook de logische afvaardiging namens ons land. Read More

Almere Centraal wint thuiswedstrijd Eredivisie Zeilen

By | Eredivisie Zeilen | One Comment

Almere, 15 april 2018 – Met 4 tot maximaal 6 knopen wind ging de Eredivisie Zeilen vloot zondag hoopvol het water op. Met een krappe 4 knopen wind werd de eerste wedstrijd gestart. Vlak na de finish was de wind plots verdwenen en werd de uitstelvlag direct gehesen. Na een half uur werd besloten de boten terug naar de kant te sturen, hopend op het terugkeren van de wind. Ondanks verwoede pogingen er nog een volledige serie van drie races uit te persen waren de weergoden de zeilers deze zondag niet gunstig gezind. De enige race van zondag telt hierdoor niet mee voor het klassement en is de tussenstand van zaterdag direct de definitieve uitslag van speelronde 1 geworden. Zeilteam Almere Centraal pakt hiermee de eerste overwinning van het jaar tijdens hun thuiswedstrijd. Zeilteam Maas & Roer pakt de tweede plaats, gevolgd door Jachtclub Scheveningen op de 3e plaats. Het verschil in punten was deze speelronde zeer klein, dus belooft het zeker spannend te worden tijdens speelronde 2 in het Limburgse Roermond.

Almere Centraal behaalt doelstelling
“Het weekend zeilen op bekend terrein heeft zijn vruchten afgeworpen. Onze doelstelling was om dit weekend te winnen en dat is gelukt! Weliswaar met een minimale marge, want het lag bijzonder dicht bij elkaar. De vierde plek wordt gedeeld door drie teams, dus we krijgen het nog zwaar dit seizoen. Het was in ieder geval een leuke en gezellige speelronde!”, vertelt teamcaptain John den Engelsman. Almere Centraal kijkt ernaar uit om zich volgende speelronde opnieuw te bewijzen als regerend landskampioen.

Team Maas & Roer blij verrast
Met de einduitslag van speelronde 1 is de toon gezet. Het minimale verschil in punten laat zien dat niveau hoog ligt. Door goed en stabiel te presteren hoopt Maas & Roer dit jaar een starbewijs voor de prestigieuze Saling Champions League te verdienen. “Dit weekend hadden we onverwachts een andere teamsamenstelling en werden gedwongen in een onervaren combinatie te varen, maar dat heeft fantastisch uitgepakt! Het liep lekker met soepele communicatie aan boord. We zijn heel tevreden en kijken uit naar volgende speelronde, waar wij hopelijk het thuisvoordeel hebben.” De volgende speelronde van de Eredivisie Zeilen vindt plaats in Roermond, waar Maas & Roer het verschil denkt te kunnen maken.

In totaal werden er tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018 maar liefst 27 geldige races gevaren. De eindstand van de eerste speelronde is hier te vinden. Bekijk ook de foto’s van alle dagen. Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Volop strijd op 2e dag tijdens Eredivisie Zeilen in Almere

By | Eredivisie Zeilen | No Comments

Almere, 14 april 2018 – Grote verschillen in druk en windrichtingen tekende de zaterdag van Eredivisie Zeilen in het hart van Almere. De variabele omstandigheden maakte het de zeilers moeilijk vandaag. Foutjes kwamen duur te staan, maar dit had geen effect op de top 3.

Wedstrijden in de hoogste versnelling
Wedstrijdleider Marcol de Klerk is tevreden. “We begonnen goed vandaag en het tempo zat er goed in. In totaal hebben we vier flights met in totaal 12 races gevaren in een tijdsbestek van drie en half uur. Er waren veel interessante duels voor de jury om te beoordelen. Helaas wel een paar aanvaringen en wat schades.”

Top 3 gunt elkaar geen ruimte
Waar de wind wisselvallig was, bleef de top stabiel. Almere Centraal blijft consequent bovenaan staan met momenteel 17 punten. Ze worden op de voet gevolgd door Maas en Roer en Jachtclub Scheveningen en zijn slechts één punt van elkaar verwijderd. WV de Meeuwen, KZ&RV Muiden en WV Braassemermeer delen de 4e to 6e plaats met ieder 24 punten, wat laat zien hoe hoog het niveau is. “Helaas hadden we vandaag een aanvaring, anders hadden we nog dichter bij de top 3 gestaan” aldus KZ&RV Muiden.

Scheveningen aangeslagen na aanvaring
Bij Jachtclub Scheveningen ging het wisselend vandaag. “Waar we gister eerder eentjes en tweetjes wisten te varen, ging het vandaag iets minder. We hadden een aanvaring en daarna twee moeilijke potjes. We konden de vlagen vandaag niet goed vinden om vooraan te komen en te blijven.” Een communicatiefout binnen het team Muiden leidde tot een midscheepse botsing met Jachtclub Scheveningen. De aanvaring kostte Scheveningen de eerste positie in de race en ze hebben dan ook een redress aangevraagd. Hoe dan ook, ze zijn van plan zondag hard te varen om het zicht op hun virtuele podiumplek te behouden.

Zondag ook lichtweer voorspellingen
Morgen worden vergelijkbare weersomstandigheden verwacht. De organisatie hoopt op een stabiele wind van zo’n 8 knopen en dat er opnieuw vier complete flights met 12 races kunnen worden gevaren. De verschillen zijn minimaal en het kan in het klassement nog alle kanten op.

De tussenstand, live races en replays zijn hier te vinden

Waterlab
Terwijl het zeilgeweld op het Weerwater gaande was, kregen kinderen uit de buurt de kans om met water te spelen in het Waterlab. Door middel van creatieve proefjes lieten instructeurs van Sailservice aan de kinderen zien wat ze wel niet allemaal met water kunnen doen. Het Waterlab is tot en met zondag te bezoeken en is gratis toegankelijk.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:

Twitter: @eredivisiezeilen

Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen
www.eredivisiezeilen.nl