Voor de Eredivisie Zeilen aanbreng race Monnickendam-Lelystad zijn zondag 2 september ’18 zes teams uit vier clubs met elkaar de strijd met elkaar aangegaan: WV De Meeuwen, WV Breskens, Zeilteam Barentz.com en WV Uitdam.

De start was om 11:00 uur voor de haveningang van Jachthaven Waterland, thuishaven van Eredivisie Zeilen sponsor Waterland. De spelregels voor de aanbrengrace waren simpel: start tussen de ingangsboeien en daarna opkruisen via de vaargeul om dan zo snel mogelijk te finishen tussen de havenhoofden van Lelystad. Als penalty gold: kom je buiten de vaargeul = 2 minuten straf. De crew in de start en begeleidingsrib hield hierop scherp toezicht.

Team Uitdam 3 dacht hier echter creatief munt uit te slaan door een stuk af te steken bij Volendam: 2 minuut penalty accepterend, maar met een tijdwinst van 10 minuten……. In de loop van de middag bleek dat dit zich niet uitbetaalde. Dankzij een windshift halverwege zakten ze van de kop van het veld terug naar een derde plek. De andere boten gaven elkaar in dit long-distance kruisrak weinig ruimte en wisselden hier regelmatig van positie.

Uiteindelijk finishte Team Uitdam 1 (Daan en Lars Winkel) als eerste in Lelystad met een gezeilde tijd van 3 uur, 42 minuten en 18 minuten, later waren alle boten gefinished.

De einduitslag van de Eredivisie Zeilen aanbreng race:

  1. WV Uitdam 1
  2. WV Uitdam 2
  3. WV Uitdam 3
  4. WV Breskens
  5. Zeilteam Barentz.com
  6. WV De Meeuwen

Dit weekend (7 t/m 9 september) wordt in de Batavia Haven in Lelystad de 4e speelronde van de Eredivisie Zeilen 2018 gezeild. Tegelijkertijd is ook de Hiswa te Water, een mooie gelegenheid om ook het wedstrijdzeilen van dichtbij mee te maken. Vanaf de kademuur is alles van dichtbij te volgen, de boten zullen letterlijk voor uw neus varen. (het voederen van de zeilers is overigens niet toegestaan, aanmoedigen mag uiteraard wel)

Ook zal SAP weer voor live tracking op het water zorgen. Via de SAP Sailing website is iedere race LIVE te volgen en wordt de meest actuele tussenstand direct gepresenteerd.