Van 26 t/m 29 juli zal het Nederlandse Eredivisie Zeilen zeilteam WSV Giesbeek deelnemen aan de YOUTH Sailing Champions League tijdens de Travemünder Woche (Duitsland). De Travemünder Woche staat bekend als een waar zeilspektakel waar meerdere nationale en internationale kampioenschappen worden gevaren. Tijdens dit zeer bekende zeilevenement zal er 1 traningsdag en 3 wedstrijddagen zijn. Net als in Nederland zullen ook hier maximaal 45 races worden gevaren tijdens de 3 wedstrijddagen. Zeilteam WSV Giesbeek wist tijdens de Eredivisie Zeilen 2017 overall de 3e plaats te pakken en zich hiermee ook te kwalificeren voor de eerste halve finale van de Sailing Champions League.

WV Giesbeek heeft hoge ambities
De doelstelling is al snel duidelijk, een podiumplaats is het doel. “We willen hoog scoren, maar we hebben sterke concurrenten. Op basis van de afgelopen jaren schatten we onze kansen hoog in om een podiumplek te kunnen verzilveren. Het wordt wel spannend, want het format is uitdagend. Na maximaal 15 flights (=45 races) mogen de beste 4 teams de finale tegen elkaar varen. Het team wat als eerste 2 races in de finale wint heeft het event gewonnen”, vertelt de stuurman Jan Wanders van Team Giesbeek. Ondanks dat Travemünde nog onbekend terrein is voor de jonge stuurman zijn de zeilomstandigheden vergelijkbaar met het nabijgelegen Warnemünde, waar Jan Wanders ‘kind aan huis is’.

Tijdens de eerste halve finale dit jaar van de Sailing Champions League in Porto Cervo was de teamsamenstelling deels gelijk aan deelname tijdens de Travemünder Woche. Op dit event was team Giesbeek veruit het jongste team van alle deelnemers. Ook op de thuiswateren in Giesbeek wordt er wekelijks met meerdere J/70’s getraind met een jonge enthousiaste bemanning. In totaal bestaat team Giesbeek uit maar liefst 20 zeilers, hiervan is de helft jonger dan 21 jaar!

Team samenstelling WSV Giesbeek in Travemünde:
Jan Wanders (stuurman)
Joshua Amato
Juul Wigman
Hidde Veeneman

Track record Jan Wanders, 21 jaar (17-07-1997)

Jan Wanders aan het roer

Jan is met wedstrijdzeilen begonnen (als bemanning) in 2006 in de Cadet. In 2007 zat hij in de selectie voor het WK Cadet, in 2008 won Jan Wanders het NK Cadet en werd 11e bij WK Cadet. Tijdens het WK Cadet 2011 was Jan de jongste stuurman. Na zijn Cadet-tijd zeilde Jan de 420 en de FJ (waarin hij in 2013 jeugd wereldkampioen werd) en daarna maakte hij de stap naar de J/70 met de Eredivisie Zeilen en het NK J/70. Sinds die tijd vervult Jan zowel de rol van eerste als reserve stuurman. Dit alles weet hij bijzonder knap te combineren met zijn studie Natuurkunde aan de Universiteit van Düsseldorf.