30 juli 2017 – Alle 18 deelnemende clubs aan de Eredivisie Zeilen waren dit weekend verzameld in Scheveningen voor de derde speelronde van de Eredivisie Zeilen. Iedereen had ernaar uitgekeken, de beste sportbootzeilers van Nederland, zeilend op zee op het scherpst van de snede. Die belofte is ten dele ingevuld. We hebben grote glimlachen gezien van zeilers in volle plané. Maar we hebben ook frustratie gezien van zeilers die hun boot niet onder controle hadden in de stormachtige condities. Daarnaast was er bij iedereen teleurstelling over de afgelasting op vrijdag 29 en zondag 30 juli vanwege te veel wind.

Nederlandse zomer stelde dit weekend teleur
Niet alleen de vrouwenvoetballers van Duitsland en Denemarken hebben ervaren hoe teleurstellend de Nederlandse zomer kan zijn. Ook de teams van de Eredivisie Zeilen werden door de harde wind aan de kant gehouden op twee van de drie dagen van deze derde speelronde.

Op vrijdag was het niet verantwoord de zee op te gaan met windkracht zes a zeven.

Zaterdag 29 juli zijn er aan het einde van de dag nog twee flights gevaren in de afnemende wind.

Op zondagochtend deed het racecomité nog een verwoede poging een hele flight te varen. Het was spectaculair gedurende één wedstrijd. Maar al snel nam de wind toe tot kracht zeven en dat is te veel voor mens en materiaal.

Kwaliteit komt bovendrijven
Landskampioen Almere Centraal (foto) won beide races waarin het uitkwam. Volgens het reglement zijn er drie gezeilde flights nodig (9 races) voor een geldige winnaar van een speelronde. De teller bleef steken op twee flights (6 races). Dus in dit geval is er geen winnaar van het weekend maar de resultaten van de twee afgeronde flights tellen meer voor de stand in de Eredivisie.

John den Engelsman, dit weekend stuurman van Almere centraal zei: “We zijn erg in ons sas op zee met veel wind. Dat vinden we leuk en kunnen we goed. Zo zijn er natuurlijk nog wel een paar clubs die dat ook goed beheersen. We hadden graag meer gevaren. Maar dit zijn extreme omstandigheden. Niemand had dit kunnen voorspellen. Vanochtend (zondag 30 juli red.) voeren we uit met 16 knopen wind en dat werd al snel weer 30 knopen wind.”

“In die omstandigheden hebben kleine foutjes altijd grote gevolgen. Dus wij lagen ook plat met onze boot. Maar we hadden graag meer wedstrijden gevaren en we willen allemaal zeker terugkomen naar Scheveningen. Op een andere locatie hadden we ook wedstrijden moeten aflassen. Het is pech voor ons allemaal, zeilers en organisatie. Maar het is zoals het is.

Kijk in het SAP Livecenter voor de actuele stand in de strijd om de landstitel.