Goed gemutst gingen de zeilteams het water op tijdens de eerste racedag van de Eredivisie Zeilen in Lelystad. Er stond deze 4e speelronde voor de verandering een straffe windkracht 4-5 mét zon. Snel trok de wind van 15 knopen met vlagen van 20 knopen aan naar vlagen van tegen de 30 knopen. In de luwte van de Batavia haven met vrij zicht vanaf de kademuur had het publiek goed zicht op de baai en kon de spannende strijd op de voet gevolgd worden.

Strijd tegen de elementen
De zeilers werden uitgedaagd door de weergoden. Waar de dag begon met een vriendelijk briesje, bouwde het steeds verder op naar flinke vlagen. Een welkome verandering, sinds de windstille momenten van de vorige speelrondes eerder dit jaar. Het werd de zeilers moeilijk gemaakt en enkel de 1e flight (bestaande uit 3 races) werd uitgevaren door de teams waar VWDTP, Almere Centraal en Maas & Roer allen een overwinning hebben gepakt. Helaas was het na 5 races niet meer verantwoord om wedstrijden te starten. De wind wilde niet afzwakken en om schade te voorkomen en de overige wedstrijddagen niet op het spel te zetten besloot het wedstrijdcomité het vandaag voor gezien te houden. Zaterdagmorgen om 10:00 zal het eerste startsignaal weer klinken en zal alles op alles worden gezet de opgelopen achterstand zoveel mogelijk weg te werken.

Zaterdag worden er mogelijk vergelijkbare omstandigheden verwacht, maar ook de zeilers hebben goede hoop dat het iets minder vlagerig zal zijn. Het wedstrijdcomité zal zaterdag en zondag de 45 geplande wedstrijden proberen te gaan varen. Na 5 races ligt het klassement in ieder geval zeer dicht bij elkaar en kan het nog alle kanten op!

Hiswa te Water
Terwijl voor de Batavia haven in Lelystad de Eredivisie Zeilen in volle gang is, was aan de andere kant van de Batavia kade het ook een drukke bedoeling: de Hiswa te Water is namelijk in volle gang! Bezoekers kunnen zich in het gezellig en knus opgezette kommetje hun ogen de kost geven aan een breed scala van boten en diverse nautische producten. Met circa 250 nieuwe boten aan de steigers was er in de havenkom ook genoeg te bewonderen tijdens deze grootste botenshow van Nederland. Dus een mooie combinatie van actie op het water en een ontspannen sfeer op de kant dit weekend in Lelystad!

Sailing Champions League
De teams van VWDTP, Jachtclub Scheveningen en WSV Giesbeek hebben zich dit jaar weten te kwalificeren voor de finale van de internationale versie van de Eredivisie Zeilen: de Sailing Champions League. Dit jaar werd de finale gezeild op het meer van St. Mortiz in de bergen van Zwitserland. Dit weekend laten ze zien wat ze geleerd hebben tijdens hun internationale avontuur.

Tussenstand na dag 1 – Eredivisie Zeilen Lelystad

  1. WV Almere Centraal – 1 punt (na 1 race)
  2. WV Braassemermeer – 2 punten (na 1 race)
  3. KNZ&RV Muiden – 3 punten (na 1 race)
  4. WV De Meeuwen – 4 punten (na 2 races)
  5. VWDTP – 4 punten (na 2 races)

De volledige tussenstand kunt u hier vinden. Alle foto’s van vrijdag zijn hier te bekijken.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Foto’s: Sailservice huisfotograaf Jasper van Staverenwww.Sailshoot.com