Van vrijdag 23 t/m zondag 25 september kwamen de 32 beste zeilclubs uit 12 Europese clubcompetities in actie tijdens de Sailing Champions League. De Deutscher Touring Yacht-Club pakte de winst. Twee van de drie deelnemende Nederlandse clubs finishten in de top tien. R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond werd zesde en WV Uitdam eindigde als zevende. WV Almere Centraal, het derde Nederlandse team, werd 25e.

Finale in lichtweer omstandigheden
14462964_1029925063771434_2523579727905311228_nHet weekend werd gekenmerkt door lichtweer omstandigheden. Wegens een gebrek aan wind in het Italiaanse Porto Cervo kwamen de teams op de vrijdag zelfs helemaal niet in actie. Uiteindelijk konden er op de zaterdag en zondag nog 34 races gevaren worden. Het was voor het tweede jaar op rij dat de finale van de Sailing Champions League plaatsvond in Porto Cervo.
Riccardo Bonadeo, voorzitter van Yacht Club Costa Smeralda: “Deze tweede editie heeft bevestigd hoe populair het format is: snel, fun en technische wedstrijden. Het zijn de beste clubs van de nationale competities en dat zie je. Het niveau van de competitie is echt heel hoog. We zien dat het niveau nog hoger ligt dan vorig jaar.”

Na 34 races pakte de regerend landskampioen uit Duitsland: Deutscher Touring Yacht-Club de winst voor de Zwitserse Regattaclub Bodensee en Regattaclub Oberhofen die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Kijk in het SAP Live Center voor alle uitslagen en het volledige klassement.
14424780_1030729280357679_7799355465043583366_o
Max Weiss – stuurman Deutscher Touring Yacht-Club
“Het is ongelofelijk wat hier gebeurt is. We hadden een beetje geluk met de omstandigheden en dat pakte goed uit voor ons. Er waren maar een paar mensen die dachten dat we het konden het doen maar het is ons gelukt. We kunnen niet wachten om het te gaan vieren.”

Max Visser – stuurman R.R. & Z.V. Maas en Roer
“Je kan zeggen dat Nederland het heel goed gedaan heeft. Wij zijn heel trots met onze zesde plaats. Het waren lichtweer wedstrijden maar het niveau lag heel hoog de verschillen waren heel klein ik vind het echt een unieke prestatie.”

Wietze Zetzema – stuurman WV Uitdam
“Ik ben heel erg trots dat we bij de beste zeven jachtclubs van Europa staan. We zijn in het toernooi gegroeid. We hebben hier en daar wat hogere uitslagen gekend, dat hebben we aan ons zelf te wijten. Daar hebben we van geleerd en we hopen er volgend jaar weer bij te mogen zijn.”

John den Engelsman – stuurman WV Almere Centraal
“Voor ons was het kwa uitslagen een wat minder mooi weekend. We hebben wel echt genoten van spannende wedstrijden. Helaas viel het dubbeltje voor ons vaak net de verkeerde kant op. We moeten dat nog even rustig terug analyseren. Maar het is bovenal fantastisch dat Roermond en Uitdam zo’n geweldige prestatie hebben neergezet. De Nederlandse driekleur is in een veld met 32 teams in de top tien gewoon twee keer vertegenwoordigd.”

Ontknoping Eredivisie Zeilen komend weekend in Almere
Van vrijdag 30 september t/m zondag 2 oktober strijden in de Eredivisie Zeilen 18 toonaangevende watersportverenigingen (waaronder R.R. & Z.V. Maas en Roer; WV Uitdam; WV Almere Centraal) in de beslissende, van in totaal vijf, speelronde van de Eredivisie Zeilen om het landskampioenschap. Via dezelfde formule als in de Sailing Champions League: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan. In de Eredivisie kent WV Almere Centraal inmiddels een ruime voorsprong en lijkt af te stevenen op de titel. John den Engelsman: “Hopelijk kunnen we het volgende week in Almere weer een beetje rechtzetten.”