Veere – Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september strijden zeilers op het Veerse Meer bij Veere in de eredivisie zeilen. Een attractieve en toonaangevende zeilcompetitie en een spektakel dat vanaf de Torenwal goed is te volgen. Op zaterdag 10 september kunnen kinderen met een speciaal programma kennismaken met de zeilsport. Op zaterdag is het ook Open Monumentendag. Museum Veere geeft die dag 50% korting op de entreeprijs en organiseert een bijzondere stadswandeling. Voldoende reden dus om naar Veere te komen.

Eredivisie zeilen
Achttien toonaangevende watersportverenigingen strijden gedurende het jaar om de titel landskampioen. Op 9, 10 en 11 september strijken de zeilers neer in Veere. De formule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden. De Eredivisie Zeilen is de toonaangevende zeilwedstrijd die iedereen snapt en die, met deskundig commentaar, vanaf de Torenwal goed is te volgen. Uit Zeeland strijden teams uit Wolphaartsdijk en Breskens mee. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur (vrijdag om 10.30).

Watersport Experience
Op 10 september kunnen kinderen tussen de 5 en 15 jaar onder professionele begeleiding kennismaken met de zeilsport tijdens de watersport experience. De dag start om 7.30 uur met een ontbijt met de zeilers van de eredivisie in de Peperboom in Veere. Na een kort bezoek aan Museum Veere en een tentoonstelling geïnspireerd op de Plastic Soup Foundation, kijken de kinderen om 10.00 uur naar het startschot van de eredivisie, dat door burgemeester Van der Zwaag wordt gelost. Vanaf 10.30 uur krijgen de kinderen een zeilworkshop met uitleg over de theorie en natuurlijk gaan ze een middag lang het water op. Het evenement duurt tot 17.00 uur, deelname kost 10 euro. Inschrijven via www.stichtingzsl.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij. 

Open monumentendag
Zaterdag 10 september is het ook Open monumentendag. Museum Veere heeft een speciaal programma. De twee monumenten waarin het museum is gevestigd: het Stadhuis en de Schotse Huizen zijn deze dag met 50% korting te bezoeken, bezoekers betalen 2,50 euro (kinderen en Museumkaarthouders gratis). Om 14.00 uur start een speciale stadswandeling die niet alleen langs de monumenten in de stad voert, maar ook een kijkje achter de schermen van het museum biedt. Deelnemers worden meegenomen naar de oude archiefkasten waar nog stapels oude documenten in zijn opgeslagen en naar de kelder onder het stadhuis met de oude gevangenis. Deelname kost €5,- en is inclusief een bezoek aan het museum.

Vis- en versmarkt
In de stad zelf is het ook een drukte van belang. Op de vis- en versmarkt, de laatste van het seizoen, eet je lekkere verse vis en kun je langs de kramen met verse producten struinen. Het Walchers Costuum laat zich van zijn beste kant zien in traditionele dracht.

image001image002