Op 1 en 2 oktober meert rondreizend watersportevenement de Optimist on Tour aan bij de Esplanade in Almere. Kinderen kunnen deze dagen op het Weerwater leren zeilen in een optimist (jeugdzeilboot). Ook kunnen ze kanovaren, suppen en windsurfen. Op 30 september, 1 en 2 oktober vindt hier ook de finale van de Eredivisie Zeilen plaats waarbij de beste zeilers, waaronder drie teams uit Almere, strijden om het landskampioenschap.

zeilen-en-windsurfen-bij-optimist-on-tour_vrij-gebruik-ovv-jasper-van-staveren

Ilse Köpping, hoofdinstructrice Optimist on Tour: “Als kinderen door het zien van de spectaculaire races van de Eredivisie enthousiast worden, kunnen ze bij ons direct uitproberen of zeilen iets voor ze is. Naast zeilen is er tijdens deze editie van de Optimist on Tour, mede dankzij lokale watersportverenigingen, ook de mogelijkheid om te proeven aan windsurfen, suppen en kanovaren. Almere is een waterrijke stad dus als de kinderen gegrepen worden door het watersportvirus dan kunnen ze zeer eenvoudig een gratis proefles in de buurt volgen.”

De watersportactiviteiten tijdens deze Optimist on Tour worden georganiseerd in samenwerking met Kanokay Almere en Windsurfvereniging Almere Centraal. Deze laatste vereniging is ook de thuisbasis van Talentcoach Dorien Hoekstra die ook aanwezig zal zijn. Dorien is oud olympiër en heeft onder andere windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe, nu beiden lid van Team Delta Lloyd, gecoacht. Lilian heeft de afgelopen tijd laten zien dat ze mee kan surfen aan de wereldtop en werd nipt vierde tijdens de Olympische Spelen in Rio. Kiran is het vaste trainingsmaatje van twee keer olympisch goud winnaar Dorian van Rijsselberghe.

Leren windsurfen met Kiran Badloe en de Delta Lloyd Talentploeg
Op zondag 2 oktober sluit Kiran Badloe aan bij het team windsurfinstructeurs. Kiran weet als geen ander dat een eerste kennismaking met de sport tot veel kan leiden. “Ik kreeg voor mijn 9e verjaardag een surfles cadeau. Daarna was ik meteen verkocht”, aldus Kiran. Ook krijgen de kinderen les van (aankomende) windsurf kampioenen Sara Wennekes, Sam Wennekes, Sil Hoekstra, Isis Hoekstra en Matthijs van ’t Hof leren. Deze windsurfers uit de Delta Lloyd Talentploeg surfen allemaal bij Almere Centraal en worden door Dorien Hoekstra klaar gestoomd voor Team Delta Lloyd.

Doel van de Optimist on Tour is om een nieuwe generatie enthousiast te maken voor de watersport. Kinderen die na de Optimist on Tour verder willen met zeilen, kunnen via het Watersportverbond een leerzaam en leuk werkboek opvragen en een gratis proefles volgen bij een watersportvereniging in de buurt. Ook kunnen kinderen tijdens de herfstvakantie hun zeildiploma halen tijdens het eerste Optimist on Tour zeilkamp in Vinkeveen.