Jachtclub Scheveningen flikt het opnieuw: Als eerste Nederlandse team hebben zij zich weten te kwalificeren voor de finale van de Sailing Champions League finale eind augustus. WSV Giesbeek had alle zeilen nog bijgezet op de laatste dag, maar kwam net een paar punten tekort voor een finale plaats. Afhankelijk van het aantal deelnemers tijdens de 2e halve finale  in St. Petersburg wordt definitief bepaald of Giesbeek toch nog naar de finale mag.


Tot de laatste race bleef het spannend tijdens deze eerste halve finale van de Sailing Champions League in Porto Cervo. De spanning liep hoog op tijdens de laatste races waar een gevecht plaatsvond voor de magische overall 14e plaats. Van de 22 internationale teams mochten ze tot en met plaats 14 gegarandeerd door naar de Sailing Champions League finale in het Zwisterse St. Moritz.

Jachtclub Scheveningen begon de eerste racedag traag, maar op vrijdagochtend waren ze stukken beter uit de startblokken en konden de weg omhoog inzetten. Resultaat: na twee dagen wedstrijdzeilen staat ze toch ‘veilig’ in de top 10. Op zaterdag kreeg het team naar eigen zeggen te maken met een ‘professioneel uitgevoerde schwalbe‘ in een directe confrontatie met het Zwitserse team met een strafronde tot gevolg. Het team geeft daar zelf van aan: “Ook de commentator bij de LIVE  beelden (bekijk het op 35:57) vond het een ‘harsh’ besluit van de jury en bestempelden het als een Hollywood scene. Helaas koop je voor hun sympathie niks… De laatste dag belooft een spannend slot te worden. De teams die voor kwalificatie strijden staan heel dicht op elkaar en voor elk punt moet zal gestreden moeten worden!” Gelukkig viel op zondag alles toch op z’n plek en kan tevreden worden teruggekeken op een paar mooie zeildagen in Mediterrane wateren.

WSV Giesbeek , het meest jeugdige team op het water, kende wisselende resultaten. Bijna iedere dag werd er wel een wedstrijd gewonnen, maar flinke gevechten op de baan kostte het team de nodige plaatsen. Tijdens de voorlaatste race op zondag pakte Giesbeek opnieuw een overwinning en stonden op dat moment virtueel 14e. Helaas boekten hun directe concurrenten in hun laatste race goede resultaten waardoor een gegarandeerd ticket voor de finale net aan hun neus voorbij ging.

Teamcaptain Peter Wanders licht toe: “We zijn trots op het behaalde resultaat! Jan’s ervaring als stuurman met dit type zeilwedstrijden heeft hij enkel eerder gedaan tijdens speelronde 1 van de Eredivisie Zeilen in Almere 2018. Wij waren één van de snelste teams op het water, maar kwamen in dit wedstrijdveld bij de starts ervaring te kort. Wij zijn dagelijks in het klassement gestegen: van 20e -> 18e -> 16e, naar uiteindelijk een 15e plaats overall. Deze 15e plaats betekent waarschijnlijk toch kwalificatie voor het finale in St. Moritz. Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals het aantal starters in St. Petersburg, we wachten geduldig af.”

2e halve finale in St. Petersburg
De 2e halve finale zal worden gezeild in St. Petersburg (Rusland). Namens Nederland zal regerend landskampioen Almere Centraal en VWDTP hun tickets voor de finale proberen te bemachtigen. Van 3 t/m 6 Augustus zullen de races worden gevaren voor de deur van de imposante Petrus- en Paulusvesting.

Overall resultaat 1e halve finale Sailing Champions League 2018

De volgende speelronde (2) van de Eredivisie Zeilen is van 8 t/m 10 juni 2018. Hier zullen de zeilteams strijden in het Limburgse Roermond bij gastheer RR&ZV Maas en Roer.

  • Alle races, resultaten en details van de 1e halve finale zijn hier terug te vinden.
  • Klik hier voor meer informatie over de Sailing Champions League
  • Photo credit: Lars Wehrmann