12 mei 2017 – De zeilers van VWDTP (Vereniging Watersport De Twee Provinciën) openen het Eredivisie Zeilen seizoen sterk. Op het Weerwater in Almere weten de Groningers twee van de vier wedstrijden waarin ze uitkomen te winnen. Vervolgens scoren de Groningers vandaag een tweede en een vierde plaats. De huidige landskampioen Almere Centraal wint ook twee wedstrijden maar scoort daarnaast niet beter dan een derde en vijfde plaats.

Weinig wind
De openingsdag van de Eredivisie Zeilen 2017 wordt gekenmerkt door weinig wind. In de ochtend wordt er nog gezeild met zo een 5 a 6 knopen wind (2 beaufort). In de middag trekken de buien weg en klaart het op aan de Esplanade in Almere centrum. Maar helaas zakt de wind er ook volledig uit. Om halfvijf, na een uur wachten, besluit de wedstrijdleiding de races uit te stellen tot zaterdag 13 mei. In het totaal zijn er op 12 mei 10 races gevaren. Morgen 13 mei gaat de Eredivisie zeilen verder met race 11 (2e race van flight 4).

Dat levert op het moment een beetje een scheef beeld op in de ranglijst. Wel opvallend zijn de goede prestaties van VWDTP en de iets minder goede resultaten van het team van de KWS Sneek. De debutanten van de IYCA (Internationale Yacht Club Amsterdam) en Het Witte Huis uit Loosdrecht deden het redelijk goed. Ze staan respectievelijk 11de en 12de. Bovenaan het rechterrijtje. Maar het is nog te vroeg dag voor echte conclusies.

Er gaat voorlopig niets boven Groningen
Wouter Westerhof, teamlid van VWDTP gaf de volgende reactie: “Ja, we zijn voortvarend van start gegaan. Afgelopen winter hebben we iedere twee weken in Monickendam bij Waterland twee boten gehuurd en daar hebben we met ons team van ongeveer tien zeilers goed kunnen sparren met elkaar.”

 

Coach Frans Robertus legt het selectieproces uit: “We zijn begonnen met iedereen op verschillende posities te laten varen. Naarmate we dichter bij de start van de eredivisie komen hebben we iets meer in vaste posities getraind. Eerst met vaste tweetallen per boot. Twee voorop en twee achterop. En vervolgens hebben we de twee beste koppels gecombineerd. Zo zijn we uitgekomen op deze vier mannen. Het zijn overigens dezelfde mannen als in 2016, maar ze varen op andere posities dit jaar.”

Kijk in het SAP Livecenter voor de tussenstand in de Eredivisie Zeilen 2017.