Eredivisie zeilen

Korte races, standaard boten, één wedstrijdbaan

en een competitie tussen de beste verenigingen op unieke locaties is een garantie voor zeilsport op het hoogste niveau.

Eredivisie Zeilen voor zeilers

De attractieve en toonaangevende zeilcompetitie die de zeilwedstrijdsport laagdrempelig en toegankelijk maakt.

Deelname aan de Eredivisie Zeilen is mogelijk voor iedere watersportvereniging aangesloten bij het Watersportverbond. De wedstrijden van de Eredivisie Zeilen worden gevaren met 18 teams, die ieder een watersportvereniging vertegenwoordigen. Ieder team bestaat uit een viertal zeilers.

Raceformat

Er wordt gevaren volgens het volgende raceformat:

  • 18 teams
  • vloot van 6 J/70’s
  • jury boten direct op het water
  • fleet racing
  • 45 races per event
  • 15 races per club per event
  • max. 20 minuten per race
  • up and down wedstrijdbaan
  • klassement
Up and down wedstrijdbaan
Competitie

De Eredivisie Zeilen is een competitie die plaats vindt over 5 weekenden verdeeld over het watersportseizoen.

Data en locaties 2017

Speelronde 1 12 – 14 mei Almere
Speelronde 2 30 juni – 2 juli Aalsmeer
Speelronde 3 28 – 30 juli Scheveningen
Speelronde 4 1 – 3 september Veere
Speelronde 5 6 – 8 oktober Monnickendam

Ieder weekend kent een drietal wedstrijddagen. Gedurende deze 3 wedstrijddagen wordt er gevaren volgens een eenvoudig en begrijpelijk raceformat. Dit levert zowel na afloop van ieder weekend als aan het einde van de competitie een winnaar op. Het team dat de winnaar is van de competitie verdient een ticket voor deelname aan de Sailing Champions League.

Sailing Champions League

De Sailing Champions League is de Champions League van het internationale zeilen. In de Sailing Champions League komen 36 zeilverenigingen uit. De beste zeilverenigingen van 20 Europese landen aangevuld met teams uit Canada, Oman, Hong Kong en de USA.

In 2016 staan er twee SAILING Champions League events op het programma. Van 26 tot 28 augustus is er in Sint Petersburg – Rusland een kwalificatie event. Gastheer is de St. Petersburg Yacht Club. Van 23 tot 25 september is Porto Cervo – lItalië net als in 2015 het decor van het finale event. Gastheer van dit finale weekend is de Yacht Club Costa Smeralda.

Vanaf 2016 bestaat het kwalificatie systeem voor de SAILING Champions League uit één of twee kwalificatie events en één grote finale. Afhankelijk van het aantal hosting clubs, kunnen er één of twee kwalificatie events plaatsvinden voor de SCL finale.

In het kwalificatie event zeilen de nummers twee en drie van alle Nationale Sailing Leagues. Zij strijden tegen de hosting club en clubs van potentiële Nationale Sailing League landen, die een wildcard hebben gekregen van de stuurgroep.

In de finale strijden de nationale kampioenen tegen de op het kwalificatie event gekwalificeerde clubs, de regerend kampioen van de SAILING Champions League en de hosting club zijn automatisch gekwalificeerd.

Alles weten over de SAILING Champions League kijk op: www.sailing-championsleague.com