Eredivisie zeilen

Korte races, standaard boten, één wedstrijdbaan

en een competitie tussen de beste verenigingen op unieke locaties is een garantie voor zeilsport op het hoogste niveau.

Eredivisie Zeilen voor zeilers

De attractieve en toonaangevende zeilcompetitie die de zeilwedstrijdsport laagdrempelig en toegankelijk maakt.

Deelname aan de Eredivisie Zeilen is mogelijk voor iedere watersportvereniging aangesloten bij het Watersportverbond. De wedstrijden van de Eredivisie Zeilen worden gevaren met minimaal 18 teams, die ieder een watersportvereniging vertegenwoordigen. Ieder team bestaat uit een vier tot vijf zeilers.

Raceformat

In 2019 wordt gevaren volgens het volgende raceformat:

  • 18 teams
  • vloot van 6 J/70’s
  • jury boten direct op het water
  • fleet racing
  • 30 tot 45 races per event
  • 10 tot 15 races per club per event
  • max. 20 minuten per race
  • up and down wedstrijdbaan
  • klassement
Up and down wedstrijdbaan
Competitie

De Eredivisie Zeilen is een competitie die plaats vindt over 5 weekenden verdeeld over het watersportseizoen.

Data en locaties 2018

Speelronde 1 13 – 15 april Almere
Speelronde 2 8 – 10 juni Roermond
Speelronde 3 6 – 8 juli Aalsmeer
Speelronde 4 7 – 9 september Lelystad
Speelronde 5 5 – 7 oktober Veere

Ieder weekend kent een drietal wedstrijddagen. Gedurende deze 3 wedstrijddagen wordt er gevaren volgens een eenvoudig en begrijpelijk raceformat. Dit levert zowel na afloop van ieder weekend als aan het einde van de competitie een winnaar op. Het team dat de winnaar is van de competitie verdient een ticket voor deelname aan de Sailing Champions League.

Sailing Champions League

De Sailing Champions League is de Champions League van het internationale zeilen. In de Sailing Champions League komen 36 zeilverenigingen uit. De beste zeilverenigingen van 20 Europese landen aangevuld met teams uit Canada, Oman, Hong Kong en de USA.

In 2018 staan er drie SAILING Champions League events op het programma. Van 31 mei tot 3 juni is er in Porto Cervo – lItalië het eerste kwalificatie event. Namens Nederland zullen JC Scheveningen en WSV Giesbeek hier aantreden. Van 3 t/m 6 augustus zal in Sint Petersburg – Rusland het tweede kwalificatie event worden gehouden. Hier zullen WSV Almere Centraal en VWDTP de Nederlandse driekleur verdedigen. Gastheer voor de  finale is Jachtclub St. Moritz in Zwitserland waar van 30 augustus t/m 2 september zal worden gestreden voor de felbegeerde titel.

In 2018 bestaat het kwalificatie systeem voor de SAILING Champions League uit twee kwalificatie events en één grote finale. Afhankelijk van het aantal hosting clubs, kunnen er één of twee kwalificatie events plaatsvinden voor de SCL finale.

Voor de kwalificatie events van 2018 is d.m.v. loting bepaald welke welke teams er in Italië dan wel Rusland zullen varen. De beste 16 van iedere halve finale gaan door naar de finale waar de beste 32 teams in de finale tegen elkaar zullen strijden.

Alles weten over de SAILING Champions League kijk op: www.sailing-championsleague.com