Almere skylineAlmere, 13 april 2018 – Na een winter vol evaluaties, trainingen en speculaties zagen de teams vandaag eindelijk waar ze staan ten opzichte van de concurrentie. Tegen de skyline van Almere startte vandaag 15 teams voor de felbegeerde landstitel. Na een dag varen is een ding duidelijk geworden, de strijd om de titel gaat ongekend spannend worden met de top vier nu binnen 2 punten.

Het is nog vroeg in de morgen als de deelnemende teams zich verzamelen aan het Weerwater in Almere. Race Officer Alex Hoeve verwacht een zeer spannend seizoen. “Het niveau wordt steeds hoger en de onderlinge verschillen steeds kleiner. Ook op internationaal niveau komen de Nederlandse teams goed mee. Onze uitdaging als organisatie is nog meer teams enthousiast te krijgen voor deze mooie competitie.”

De stil hangende vlaggen op de kant maken duidelijk dat de zeilers nog even moeten wachten op de start van hun seizoen. De deelnemers zijn dan ook blij als om 13:00 dan toch het eerste startsignaal klinkt. Dat de omstandigheden lastig zijn, blijkt al in de tweede flight als de wind de nodige shifts doormaakt. Een uitdaging voor zowel de zeilers als het comité.

Almere centraal sterk van start
Regerend landskampioen start sterk op thuiswater. De titelverdedigers blijven aan de top varen. Op de vraag of de concurrentie dichterbij is gekomen antwoord John den Engelsman vol zelfvertrouwen: “Op basis van wat ik vandaag heb gezien nog niet.” Almere Centraal sluit de eerste dag bovenaan af in het klassement met een eerste plek.

Scheveningen
Een van de uitdagers dit jaar is Jachtclub Scheveningen. In de allereerste race van dit seizoen zetten ze meteen kracht bij hun ambitie door overtuigend naar een overwinning te zeilen. Ook de rest van de dag blijkt dat de club uit Zuid-Holland een geduchte concurrent wordt. Wat dat betreft lijkt aan het teams grootste leerpunt gewerkt te zijn: Niet zwak starten op de vrijdagen.

She Sails
Een van de blikvangers van het veld is net als vorig jaar het team International Yacht Club Amsterdam. Dit jaar niet met vier, maar met vijf dames in de boot strijden zij voor de felbegeerde titel. “Vorig jaar zeilden we tijdens de klassenwedstrijden ook al met zijn vijven. Tijdens de Eredivisie hadden we bij sommige manoeuvres dan voor ons gevoel dan ook een vrouw tekort in de boot. Dat is nu opgelost”. De dames doen er in ieder geval alles aan om op te vallen, dit jaar zijn ze te herkennen aan hun handschoenen met bloemenprint. “Van de Ikea, ze zijn zo lekker fout.”

Waterlab
Terwijl het zeilgeweld op het Weerwater gaande was, kregen kinderen uit de buurt de kans om met water te spelen in het Waterlab. Door middel van creatieve proefjes lieten instructeurs van Sailservice aan de kinderen zien wat ze wel niet allemaal met water kunnen doen. Het Waterlab is tot en met zondag te bezoeken en is gratis toegankelijk.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:

Twitter: @eredivisiezeilen

Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen