Scheveningen vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juli decor van Eredvisie Zeilen speelronde 3 

26 juli 2017 – Op vrijdag 28 juli gaat de Eredivisie Zeilen voor het eerst in zijn bestaan de Noordzee op voor de kust van Scheveningen. Gedurende drie dagen strijden de 18 meest toonaangevende watersportverenigingen, in de derde van in totaal vijf speelrondes, om de landstitel 2017. Bij deze een voorbeschouwing met de nummers één, twee en drie van de ranglijst: WSV Almere Centraal, WV Uitdam en de Jachtclub Scheveningen. Saillant detail zowel WV Uitdam als Jachtclub Scheveningen stellen een stuurman op die zijn debuut maakt.

Landskampioen Almere Centraal opnieuw sterk
Na een nog wat aarzelende start in speelronde één is de huidige landskampioen WSV Almere Centraal inmiddels weer ingeslingerd. Na twee speelrondes gaan ze aan de leiding in het klassement. John den Engelsman – WSV Almere Centraal: ,,Het is goed en leuk om eindelijk eens een wedstrijd te zeilen in een voor de Eredivisie ongebruikelijke setting. Op zee met stroming en met meer golven dan gebruikelijk. Als team zeilen wij wederom in een nieuwe samenstelling: Irena Doets op het voordek, Yuri Hummel doet de tactiek, Rinse Ubbink verzorgt de trim en zelf doe ik het grootzeil en stuur. Als team willen we consolideren ten opzichte van onze belangrijkste concurrenten.”

Gevraagd naar wie de landskampioen als concurrenten beschouwd komend weekend is Den Engelsman duidelijk: ,,Wij verwachten veel van Scheveningen als thuisploeg. Maar ook de zeilers van WV Breskens zijn gewend om veel op stroom te zeilen. Daarnaast zal Sneek waarschijnlijk heel erg fanatiek zijn, tot nu toe valt hun seizoen ietwat tegen.”

Uitdam gooit selectie op de schop
De landskampioen van 2015, WV Uitdam heeft er dit seizoen voor gekozen om meer met een vast team te varen, in tegenstelling tot seizoen 2016. Vooralsnog betaalt dat uit en vinden we de Noord-Hollanders na twee speelrondes terug op de tweede plaats in de ranglijst. Echter voor deze speelronde in Scheveningen staat een bijna geheel nieuw team opgesteld.

Jochem Schoorl is de enige topzeiler die we dit seizoen al eerder in actie zagen. Schoorl:  “Als team hebben we er weer onwijs veel zin in. Met de J/70 de zee op voor Scheveningen, wat wil je nog meer. We hebben een mooi team met genoeg ervaring op stromend water. Voor de rest van het team is dit het eerste evenement van het jaar. Samen met Rob Schutte en Nicander Lauwaars zal ik bemannen. Onze stuurman Christopher Gelsdorf maakt zijn debuut in de Eredivisie.”

Ondanks deze wijzigingen in het team is de doelstelling voor WV Uitdam onveranderd. Schoorl: ,,In eerste instantie willen we met de boot goed over de baan komen maar we willen ook onze tweede plek in het klassement vasthouden. Het belooft een mooi weekend te worden. De stroming zal een hele interessante factor zijn. We zullen de jongens van JC Scheveningen goed in de gaten houden met hun ervaring op zee.”

Jachtclub Scheveningen gaat voor winst op thuiswater
Na de eerste speelronde, op het Weerwater in Almere, gingen de zeezeilers uit Scheveningen aan de leiding in het klassement. Tijdens speelronde twee op de Westeinder in Aalsmeer hadden de mannen moeite om hun favorietenrol waar te maken. De schade bleef uiteindelijk beperkt. Het team eindigde op de vijfde positie. Na twee speelronde staan ze daarmee voorlopig op de derde plaats. Weten ze komend weekend het voordeel van het thuiswater te benutten?

Rodny Heemskerk: ,,Als team hebben we veel ervaring op stromend water. Het lijkt erop dat het goed gaat waaien en dat betekent flinke golven. Net als de andere teams zullen we daarop moeten gaan anticiperen. De stroming en golven zijn echt twee extra dimensies die we tot nu toe niet of nauwelijks hebben gezien in de Eredivisie Zeilen. Samen met een coach Erik van Vuuren, Van Vuuren Performance Sailing, hebben we ons extra voorbereid. Dat was ook nodig na onze resultaten in Aalsmeer.”

Slecht waren de resultaten in Aalsmeer niet, maar door het hoge niveau van de rest van het veld bleken de scores uiteindelijk niet voldoende. Heemskerk: ,,In Aalsmeer voeren we steeds naar een tweede of derde plaats. Niet verkeerd maar ook niet genoeg om in de top drie te eindigen. Het is moeilijk te zeggen hoe de andere teams het in deze, voor velen nieuwe, omstandigheden gaan doen. Een aantal teams heeft veel ervaring op zee en daarom denk ik dat de verschillen in de wedstrijden tussen de verschillende teams groter zullen zijn.”

Scheveningen kiest voor deze thuiswedstrijd voor de inmiddels bekende namen met naast de gebroeders Rodny en Kay Heemskerk, voordekker Tom Kerkhof. Nieuw is stuurman Simon Anink die zijn debuut gaat maken. Heemskerk: ,,Wij hebben er vertrouwen in maar we zullen er wederom hard voor moeten werken! In ieder geval zullen we er alles aan doen om te winnen in onze eigen thuishaven!”

Eredivisie Zeilen klassement
Het klassement van de Eredivisie Zeilen ziet er voorafgaand aan speelronde 3 als volgt uit:
1. WSV Almere Centraal
2. WV Uitdam
3. JC Scheveningen
4. WSV Giesbeek
5. VWDTP Groningen
6. KWS Sneek
7. RR&ZV Maas en Roer
8. WV Braassemermeer
9. WSV Heeg
10. KNZRV Muiden
11. Internationale Yacht Club Amsterdam
12. WSV Flevomare
13. WV Breskens
14. KWV De Kaag
15. WSV Almere Haven
16. WSV Het Witte Huis Loosdrecht
17. Zeilteam Westeinder
18. WV Wolphaartsdijk