Van 23 tot 25 september wordt de finale van de Sailing Champions League gehouden in Porto Cervo, Sardinië. De beste 32 teams uit 12 Europa’s clubcompetities treffen elkaar om te bepalen wie de beste zeilclub van Europa is. Onder de 32 deelnemers drie Nederlandse zeilclubs.

Wie is wie?
De Europese titel is op dit moment in handen van de Koninklijke Noorse Yacht Club. De deelnemende teams zijn de regerende landskampioenen en de clubs die zich hebben gekwalificeerd tijdens de voorrondes, gehouden in Sint Petersburg, afgelopen augustus. Namens Nederland verschijnen WV Uitdam (landskampioen 2015), R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond (nummer 2 – 2015) en WV Almere Centraal (nummer 3 – 2015 en huidige leider de Eredivisie) aan de start.

WV Uitdam
Wietze ZetzemaDe regerend landskampioen is komend weekend op volle oorlogssterkte en treedt aan met: Wietze Zetzema, Rob Schutte, Jochem Schoorl en Jan van Wengerden. Zetzema over zijn team: “Wij hebben het team opgebouwd uit een mix van ervaring en jeugdig talent. Jan en Jochem zijn zij bij ons in het team gekomen en door heel veel training en wedstrijdervaring op te doen in de Eredivisie zijn ze snel verder gekomen. Ondertussen vaart Jochem ook al mee in het internationale IRC-circuit. Onze doelstelling is winnen maar we zien dit event ook een beetje als een afsluiting van het jaar waarin wij ons met WV Uitdam kampioen van Nederland mochten noemen.”

WV Almere Centraal
johndenengelsman-wvalmerecentraalDe nummer drie van vorig jaar en huidige nummer één in het Eredivisie klassement. De club kwalificeerden zich met een tiende plaats in de voorronde voor het finale weekend van de Sailing Champions League. In Porto Cervo treedt het team aan met: Francois van Vliet, Irene Doets, Willem Jan van Dort en John den Engelsman. De doelstelling van WV Almere Centraal is duidelijk. Den Engelsman: “We willen het tenminste beter doen dan afgelopen seizoen, toen werden we tiende. Maar er zijn nu meer teams en de kwaliteit van de andere teams is ook weer hoger dan vorig jaar. Dus een goede top tien positie is het doel.”

Voor dit Almeerse team is het al het derde jaar op rij dat ze deelnemen aan de Sailing Champions League. Den Engelsman: “Wij zien ernaar uit om de strijd aan te gaan met de overige 31 clubs. De locatie in Porto Cervo en de kwaliteit van de deelnemers belooft veel spanning op het water en mooie beelden. Gelukkig hebben we tijdens de speelrondes in de Eredivisie Zeilen goed kunnen trainen en zijn wij als team beter geworden en bekender met deze manier van racen. We hopen dat WV Uitdam en Maas en Roer ook een goed eindresultaat neerzetten. Beide teams hebben ervaren zeilers, we zijn echt met een sterke Nederlandse afvaardiging.”

R.R. & Z.V. Maas en Roer uit Roermond
MaasenRoer_Michel_PeulenDe nummer twee van vorig jaar finishte in de voorronde als elfde en plaatste zich voor het finale weekend. In Italië gaan Max Visser, Jaap Smolders, Robert-Jan Kentgens en Michel Peulen de club uit Roermond vertegenwoordigen. Michel Peulen: “Onze verwachting is dat het een fantastisch evenement gaat worden. We willen vooral veel ervaring opdoen en leren door goed op alle topteams te letten. Als doelstelling hebben we een klassering in de top 20.”

Noren, Russen, Italianen en Duitsers topfavorieten
Topfavoriet is uiteraard de winnaar van vorig jaar: de Koninklijke Noorse Yacht Club en de nummers twee en drie van vorig jaar: Yacht Club Costa Smeralda (de Italiaanse gastheren) en de Yacht Club Navigator uit Rusland. Maar ook alle deelnemende Duitse teams zijn allen kanshebbers

Deelnemende teams
De Sailing Champions League is de Champions League van het internationale zeilen. In de Sailing Champions League komen de 32 beste zeilverenigingen uit. De beste zeilverenigingen van twaalf landen.

Denemarken: Skovshoved Sejlklub, Hellerup Sejlklub
Duitsland: Berliner Yacht Club, Deutscher Touring Yacht-Club, Müncher Yacht-Club, Norddeutscher Regatta Verein.
Engeland: Hayling Island Sailing Club
Finland: Åländska Segelsällskapet, Wasa Segelförening
Frankrijk: Club de Voile de Saint Quentin
Italië: Club Canottieri Roggero Di Lauria, Società Velica di Barcola e Grignano, Yacht Club Costa Smeralda, Yacht Club Adriaco
Nederland: WV Almere CentraalRR & ZV Maas en Roer, WV Uitdam
Noorwegen: Åsgårdstrand Seilforening, Arendals Seilforening, Royal Norwegian Yacht Club
Oostenrijk: STWV Achensee, Yacht Club Bregenz
Polen: Yacht Club Sopot, TZR Szczecin
Rusland: St. Petersburgs Yacht Club, Yacht Club Navigator
Zweden: Halmstad Segelsällskapet, Kungliga Svenska Segelsällskapet, Värmdö Jolleseglare
Zwitserland: Regatta Club Bodensee, Regatta Club Oberhofen, Société Nautique de Genève

SCL.white_web.logoHoe te volgen?
De Sailing Champions League is uiteraard te volgen in het SAP Live Center daarnaast is er op zaterdag 24 en zondag 25 september een livestream beschikbaar vanuit Porto Cervo.

Eredivisie Zeilen
18 toonaangevende watersportverenigingen strijden gedurende vijf speelrondes om landskampioen te worden. De formule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door het gehele land. De Eredivisie Zeilen is de toonaangevende zeilwedstrijd die eenvoudig te begrijpen is en die direct, online te volgen is met live beelden en animaties voorzien van deskundig commentaar. Op 30 september en 1 en 2 oktober in Almere wordt de beslissende speelronde gezeild.