Op vrijdag 6 oktober 2017 is op de Gouwzee de laatste speelronde van het Eredivisiezeilen 2017 in Monnickendam van start gegaan. Geen gemakkelijk begin van het finale weekend voor de zeilers: Een straffe wind van gemiddeld 24 knopen, bijzonder vlagerig en af en toe een pittige regenbui tussendoor. In totaal konden er op de eerste wedstrijddag toch 3 complete flights van in totaal 9 races worden afgerond.De harde vlagen leidden tot spraakmakende gebeurtenissen. WSV Giesbeek en RR&ZV Maas en Roer gingen in de eerste race ‘plat’ en evenmin haalden alle boten ongeschonden de finish. Zo had VWDTP een aanvaring met de SheSails dames van International Yacht Club Amsterdam. Artur Knuppel licht toe: “Een ongelukkige aanvaring. We probeerden achter SheSails  langs te duiken, maar door een windvlaag liep onze boot uit het roer en loefden we hierdoor op. Midscheeps hebben we elkaar geraakt met aanzienlijke schade, maar konden we nog wel als derde finishen.”

WV Almere Centraal staat nog steeds met een flinke voorsprong bovenaan in het algemeen  klassement. Het team geeft aan het verschil voornamelijk te kunnen maken op ‘boat handling’ en ervaring. Ze zeilen inmiddels al 3 jaar in deze samenstelling en daar halen ze hun voordeel uit. “Het plan is om de voorsprong nog verder uit te bouwen, maar we kunnen ons geen fouten permitteren!” WV Almere Centraal voer vandaag één paaltje en twee 2e plaatsen.

Tweede in het algemeen klassement, Jachtclub Scheveningen, voer vandaag steady in de top. Woordvoerder Tom Kerkhof is tevreden over de prestaties van vandaag. “Het is hartstikke lekker zeilen! We hebben een 1e plek in de eerste race en een 3e plek in de tweede race. In onze eerste race vandaag konden we profiteren van een fout van WV Almere Centraal, die we in het laatste rak hebben ingehaald. Oplettendheid voor vlagen is een vereiste vandaag, vooral om niet ‘plat’ te eindigen… maar dat is ons vandaag bespaard gebleven. We hebben de boot overeind gehouden, gaan hard en dat betaalt zich uit in mooie plekken.” Scheveningen behaalde in de laatste race op vrijdag een 1e plaats waardoor zij nog steeds overall tweede staan.

De top 3 van het overall klassement na vandaag bestaat uit WV Almere Centraal, gevolgd door Jachtclub Scheveningen en WSV Giesbeek. VWDTP en Uitdam liggen dichtbij, het kan nog alle kanten op gaan dit weekend.

De volledige tussenstand van Speelronde 5 in Monnickendam is hier te vinden. Zaterdag 7 oktober staan de volgende races alweer gepland om 10:00. Kijk LIVE mee via de SAP trackers.

Foto’s van vrijdag 6 oktober 2017 zijn hier te bekijken op de Eredivisiezeilen Facebook pagina.