Op zaterdag 8 september was het een mooie en tevens lange zeildag tijdens de 4e speelronde van de Eredivisie Zeilen in Lelystad. Waar op vrijdag de wind te sterk was, werd vanwege materiaal behoud besloten de wedstrijden te staken. Op zaterdag kon de achterstand met maar liefst 25 gezeilde races worden ingehaald. Inmiddels ligt alles weer op schema. Op zondag, tijdens de laatste racedag, zitten er maar liefst nog 15 races in de planning met mooie zeilcondities! Na 30 races weet Almere Centraal een kleine voorsprong op Braassemermeer en De Meeuwen (Leeuwarden) in stand te houden.

De windsnelheden schommelden aan het begin van de dag rond de 10 knopen, allemaal in het kommetje van de Batavia Haven voor de deur van de Hiswa te Water in Lelystad. Gaande weg de middag kwam, naast een zonnetje, ook een stevig briesje om de hoek kijken. Kleine foutjes werden direct afgestraft en zo wisselden diverse teams de virtuele podiumplaatsen onderling uit.

WV de Meeuwen verrassend vooraan
Zeilteam WV de Meeuwen uit Leeuwarden begonnen in het evenement op vrijdag met een vierde plek, maar sloten zaterdag verrassend af in de top 3. Zeiler Maarten Smit vertelde dat de sfeer aan boord ontspannen is: “We maken veel grappen aan boord, maar varen ondertussen gewoon goed door. Goede teamspirit staat bij ons aan boord centraal! We weten de goede lijnen te pakken en zien ook dat het trainen met harde wind zijn vruchten afwerpt”. Het doel van zeilteam De Meeuwen is dit weekend om het beste uit zichzelf te halen. Maarten Smit kan in ieder geval putten uit zijn lange ervaring als Laser zeiler op het lokale water bij Lelystad. “Door de schutting van de strekdam is de golfslag minder en hebben de lichtere boten ook altijd een goede kans. Dit zie je nu ook terug bij de teams met medium bemanningsgewicht. Wel de maximale snelheid door de wind, maar nauwelijks golfslag dankzij de beschutte wedstrijdbaan!”

Hiswa te Water
Terwijl voor de Batavia haven in Lelystad de Eredivisie Zeilen in volle gang is, was aan de andere kant van de Batavia kade het ook een drukke bedoeling: de Hiswa te Water is namelijk in volle gang! Bezoekers kunnen zich tot zondag in het gezellig en knus opgezette kommetje hun ogen de kost geven aan een breed scala van boten en diverse nautische producten. Met circa 250 nieuwe boten aan de steigers was er in de havenkom ook genoeg te bewonderen tijdens deze grootste botenshow van Nederland. Dus een mooie combinatie van actie op het water en een ontspannen sfeer op de kant dit weekend in Lelystad!

Top 10 tussenstand na de 2e dag van speelronde 4 in Lelystad:

  1. WV Almere Centraal – 18 punten
  2. WV Braassemermeer – 21 punten
  3. WV De Meeuwen – 22 punten
  4. Jachtclub Scheveningen – 22 punten
  5. VW De Twee Provinciën – 26 punten
  6. RR&ZV Maas & Roer – 27 punten
  7. WSV Giesbeek – 28 punten
  8. International Yacht Club Amsterdam – 28 punten
  9. KNZ&RV Muiden – 30 punten
  10. WV Uitdam – 31 punten

De volledige tussenstand kunt u hier vinden. Alle foto’s van zaterdag zijn hier te bekijken.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

Foto’s: Sailservice huisfotograaf Jasper van Staverenwww.Sailshoot.com