Het eerste volledige seizoen van de Eredivisie Zeilen beleeft dit weekend zijn apotheose. In Almere wordt van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober beslist welke vereniging zich komend jaar landskampioen mag noemen. Midden in het moderne centrum van Almere vindt op het Weerwater de vijfde en laatste speelronde van het seizoen plaats. De thuisclub WV Almere Centraal lijkt op voorhand de beste papieren te hebben. Fans en publiek zijn van harte welkom om de strijd om het landskampioenschap vanaf de Esplanade boulevard te bekijken en ook online zijn de wedstrijden goed te volgen.

 veere_zat-0166

In totaal strijden er 18 Eredivisieclubs in zes moderne sportboten van het type J/70, geleverd door de organisatie. De wedstrijden duren maximaal 15 minuten en na elke wedstrijd wisselen de clubs van boot. Er staan in totaal verdeeld over drie dagen 45 wedstrijden op het programma. Kortom genoeg spektakel vlak voor de wal op een unieke locatie midden in Nederland.

Top drie eredivisie

Voorafgaand aan de laatste speelronde ziet de top drie er als volgt uit:

1. WV Almere Centraal, 83 punten

2. KWS Sneek, 112 punten

3. Jachtclub Scheveningen, 113 punten

Voor het volledige klassement kijk in het SAP live center

Voorbeschouwing
WV Almere Centraal pakte door de winst in de eerste speelronde (Monnickendam) en de derde (Aalsmeer) een ruime voorsprong maar lijkt na de zomerstop nog een beetje zoekende. Begin september in het Zeeuwse Veere eindigde het Almeerse team als tweede en afgelopen weekend in Italië bij de Sailing Champions League eindigde de Almeerders als 25e van de 32 deelnemende verenigingen. Achter de twee andere Nederlandse teams Maas en Roer uit Roermond en WV Uitdam die respectievelijk zesde en zevende werden.

WV Almere Centraal heeft iets recht te zetten
Stuurman voor de Almeerders in Italië: John den Engelsman reageerde na afloop van de Sailing rikstdijkstra-wvalmerecentraalChampions League als volgt: “Hopelijk kunnen we het komend weekend in Almere weer een beetje rechtzetten.”
Rikst Dijkstra, één van de stuurvrouwen van de Almeerders liet eerder al weten dat, ondanks de ogenschijnlijk grote voorsprong van maar liefst 29 punten, de strijd nog niet beslist is. Dijkstra: “We moeten in Almere gewoon weer sterk aan de start staan. Al staan we een paar punten voor, als je een paar keer achteraan eindigt gaat het hard met de punten. Om aan kop te blijven moeten we iedere race winnen of tweede worden.”

Sneek focust zich op de top drie
Maarten Smit, één van de jonkies bij Sneek, is realistisch over de kansen van de Friezen die slechts één punt voorsprong hebben op de nummer drie Jachtclub Scheveningen. Smit: “Almere Centraal is denk ik niet meer te achterhalen. Maar we moeten in staat zijn om bij de beste drie te eindigen.”

Scheveningen op jachttomkerkhof-jachtclubscheveningen
Tom Kerkhof: “Het belooft een waar spektakel te worden midden in Almere. Alles is nog te winnen en te verliezen. De weergoden lijken ons goed gezind. Als het waait is dat in ons voordeel. Het belooft een mooie ontknoping te worden, we hopen op veel publiek. Wij zijn in ieder geval met het gehele team aanwezig.”


Live online te volgen
Alle boten en boeien zijn uitgerust met trackers, hierdoor zijn de wedstrijden in het SAP live center live te volgen. Ook is er op www.eredivisiezeilen.nl een livestream met commentaar beschikbaar. Op zondag bestaat deze livestream zelfs uit een registratie met meerdere camera’s.

Naast het online zeilstadion is er op de Esplanade in Almere een tijdelijk zeilstadion ingericht. Hier zijn de wedstrijden goed te volgen en is er voor de jeugd op zaterdag en zondag de kans om kennis te maken met de zeilsport door deel te nemen aan de Optimist on Tour.